Investeringsstöd för kommunal beredskap

Inom programmet Robust kommun kommer kommuner att kunna söka stöd för investeringar som bidrar till en tryggare energiförsörjning och totalförsvarets förmåga.

Syftet med programmet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen. Beredskap att stå emot störningar i energiförsörjningen på alla nivåer i samhället bidrar till återuppbyggnaden av Sveriges totalförsvar.

Energimyndigheten planerar att starta investeringsstödsprogrammet under 2025 med fokus på robusthetshöjande åtgärder för reservkraft.

Pilotprojekt bidrar till utformningen

Som ett led i att utforma programmet genomför Energimyndigheten ett pilotprojekt under 2024. I pilotprojektet deltar Kalix, Lycksele, Surahammar, Enköping, Sollentuna, Mörbylånga, Gotland, Karlshamn, Göteborgs stad och Växjö.

Kommunerna som deltar i pilotprojektet får stöd och vägledning från Energimyndigheten och andra deltagande kommuner. Kommunerna är också med i utvecklingen och påverkar utformningen av det kommande investeringsstödprogrammet. Piloten avslutas vid årsskiftet.

Kommuner som deltar i projektet

Bild: Ramboll. Klicka på bilden för förstoring.

Grundprinciper för trygg energiförsörjning

Energimyndighetens definition av vad som är trygg energiförsörjning handlar om  våra gemensamma behov av el och energi. En trygg energiförsörjning får vi genom att ha robusta försörjningskedjor och förmåga att hantera kriser, både i vardagen samt inför och under höjd beredskap. 

Grundprinciper för en trygg energiförsörjning

Frågor och svar om investeringsstödsprogrammet

 

+

Vad är syftet med investeringsstödsprogrammet?

Syftet med investeringsstödet är att öka kommunernas förmåga att hantera störningar och avbrott i energiförsörjningen inom kommunal samhällsviktig verksamhet. Programmet består både av finansiellt- och kunskapsmässigt stöd.

+

Vilka typer av investeringar kan finansieras genom stödet?

För 2025 ligger fokus på robusthetshöjande åtgärder för reservkraft. Medel går enbart till fysiska åtgärder, inte utredningar, analyser och arbetskraft.

Observera att medel inte ges för retroaktiva kostnader, eftersom utbetalning måste ske i nära anslutning till investeringen.

+

När öppnar investeringsstödsprogrammet?

Programmet kommer att löpa i flera olika steg. Det första steget kommer öppna under våren 2025. Energimyndigheten kommer att uppdatera hemsidan när ytterligare information finns tillgänglig.

+

Hur kan vi ta del av stödet?

Mer information kommer.

+

Hur mycket pengar finns det att söka?

Mer information kommer i början av 2025.

+

Vilka kommuner kan få del av stödet?

Alla kommuner kommer kunna anmäla sitt intresse och ett urval kommer att ske baserat på ett antal kriterier. Alla kommuner kommer däremot kunna ta del av kunskapsstödet. Mer information kommer i början av 2025.

+

Varför omfattar stödet bara kommuner?

Kommunerna ansvarar för en stor del av samhällsviktiga funktioner på lokal nivå. Den verksamheten är till stor del beroende av trygg energiförsörjning. Stödet till kommunerna utgör därför en viktig del av Energimyndighetens arbete med civil beredskap.

+

Hur kan vi få mer information om investeringsstödet?

Via Energimyndighetens webbplats som uppdateras löpande.

+

Kan man söka stöd för kostnaderna att förbereda en fastighet för inkoppling av reservkraft?

Ja, det går att söka stöd för de fysiska åtgärderna i en fastighet eftersom det är kostnader som relaterar till reservkraftsinstallationen.