Analytiker - EU-policy och energisystem

Eskilstuna
Har du en analytisk förmåga och stort intresse för Sveriges och EU:s energipolitik? Trivs du i en samverkande roll där du får bidra med expertkompetens och i förlängningen bidra till energiomställningen? Då kanske vi har rollen för dig!
Vi stärker avdelningen Systemanalys och statistik med flera spännande tjänster. Nu har du möjlighet att komma in med värdefull kunskap och introduceras tillsammans med andra kollegor. Ta chansen och bli en del av en innovativ och utvecklande avdelning som ser fram emot att välkomna dig!
Dina arbetsuppgifter – Analys av kopplingen mellan EU:s energipolitik och nationell energiplanering
Enheten Policyanalys arbetar med analyser av EU:s och Sveriges energipolitiska mål och styrning. Nu har enheten fått i uppdrag att stärka arbetet med våra analyser av EU:s påverkan på Sveriges energiplanering.
Som analytiker blir du en del av vår EU-funktion. Vi leder myndighetens arbete med att i tidigt skede analysera och bedöma den effekt som EU-initiativ får på den svenska energipolitiken och de beslut som fattas av företag, kommuner och andra aktörer i energisystemet. Vi bidrar med underlag, expertkunskap och stöd i arbetet inför och under förhandlingar av EU-rättsakter och andra större EU-initiativ.
EU får allt större påverkan på vårt energisystem och fokus på planering ökar. Här får du en viktig roll i vårt arbete med att stärka förståelsen för konsekvenser av initiativ på EU-nivå och deras påverkan på omställningen och energiplaneringen i Sverige. Arbetet kan även innebära att tydliggöra lokala, regionala och nationella omständigheter som är viktiga att beakta i EU-lagstiftningen. Det kan exempelvis handla om frågor kopplat till elnät och annan energiinfrastruktur, tillståndsprocesser och finansieringsfrågor.
Rollen innebär ett nära samarbete inom EU-funktionen och med andra kollegor på myndigheten, men också samverkan med bland annat Regeringskansliet och andra myndigheter. Som analytiker får du möjlighet att utveckla expertkunskap som kan bidra till värdefulla insikter för Sveriges energiplanering, för att förstärka Sveriges position i förhandlingar och förbereda vår organisation för kommande förändringar.
Kvalifikationer
Vi söker dig med akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant, exempelvis inom statsvetenskap, kulturgeografi, samhällsvetenskap eller energisystem. Du har erfarenhet av arbete med EU-frågor i Sverige eller internationellt, i kombination med kunskap om EU:s institutioner och beslutsfattande. Därutöver har du erfarenhet av att analysera komplex information och ta fram rapporter och underlag anpassade efter målgrupp. Du kommunicerar väl på svenska och engelska i både tal och skrift.
Det är meriterande om du har kunskap om EU:s och Sveriges energipolitik och dess påverkan på det svenska energisystemet. Det är också meriterande om du har erfarenhet av arbete i Bryssel för någon av EU:s institutioner, branschorganisationer, intresseorganisationer eller genom svensk representation. Likaså om du har erfarenhet av att bedöma konsekvenser av EU:s politik på nationell, regional eller lokal nivå i Sverige. Det är även meriterande om du har erfarenhet av energi- eller infrastrukturplanering.
Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Vi söker dig med stark analytisk förmåga, som arbetar bra med komplexa frågor. Du har förmåga att göra korrekta avvägningar och visar gott omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. Vi värdesätter god samarbetsförmåga, där du har ett lyhört och konstruktivt förhållningssätt till de du arbetar med. Du tar ansvar för din uppgift, strukturerar själv ditt angreppsätt och driver ditt arbete. Därutöver är du trygg, stabil och har självinsikt. Vi ser fram emot att träffa dig med driv, engagemang och intresse för tjänsten!
Om arbetsplatsen
Energimyndighetens analysavdelning är navet i Energimyndighetens utredningsarbete och ansvaret sträcker sig över alla typer av energi- och klimatfrågor, energi- och elsystemsfrågor, styrmedelsanalyser, uppföljning och utvärdering, samt prognoser och scenarier. Vi jobbar aktivt med samtliga av energipolitikens tre pelare. Regeringen är vår främsta uppdragsgivare men vi arbetar också kunskapshöjande mot samhället i stort. På avdelningen finns myndighetens EU-funktion.
Vårt erbjudande
Vårt öppna och kreativa klimat ger dig utrymme till att utveckla din expertis för samhällets bästa. Här finns möjlighet till lärande och variation – samtidigt som du kan ha balans i livet.
Tjänsten är placerad i våra fina lokaler i centrala Eskilstuna med goda pendlingsmöjligheter till Stockholm, Västerås och andra närbelägna städer. Här arbetar vi aktivitetsbaserat, har flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete. Vi har ett friskvårdsbidrag, två friskvårdstimmar varje vecka och ett gym på arbetsplatsen. Dessutom får du förmånliga villkor för semester, ledighet på klämdagar, förmånscykel, föräldraledighet, tjänstepension och vid sjukdom. Läs gärna mer om hur det är att arbeta hos oss Jobba på Energimyndigheten.
Bra att veta
Tjänsten är en tillsvidareanställning med inledande sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Tjänster inom Energimyndigheten kan komma att placeras i säkerhetsklass, vilket innebär säkerhetsprövning och registerkontroll enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning kan det bli aktuellt med krigsplacering i myndigheten.
Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev senast 2025-05-05.
Om du skickar din ansökan på annat sätt än genom vårt ansökningsformulär på vår webbplats - märk då din ansökan med diarienummer 2025-002775. Vi arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter. Har du skyddade personuppgifter kontaktar du oss på HR så får du hjälp att skicka in din ansökan. Vi vill ha dina ansökningshandlingar på svenska och de frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. Din ansökan är en allmän handling enligt offentlighetsprincipen.
Frågor?
Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Policyanalys Mathias Normand på telefon 016-544 22 5 eller rekryteringskonsult (Poolia) Nele Turemark 070 248 99 77
Det går även bra att kontakta våra fackliga representanter: Martin Larsson, SACO-S telefon 016-544 24 64 och Petra Lindblom Haddad ST telefon 016-5420656.