Så påverkar invasionen av Ukraina Sveriges energiläge

Den 24 februari 2022 invaderade ryska trupper Ukraina. En väpnad konflikt har därmed brutit ut i Europa. Ingen vet idag hur det kommer att utvecklas, eller hur länge det kan pågå. Men vi kan redan nu se att den nya situationen påverkar de europeiska energimarknaderna och därmed även svenska konsumenter.

Sverige är betydligt mindre beroende av importerad olja och gas från Ryssland än många andra länder i Europa. Den samlade energiförsörjningen i Sverige är därför över lag robust, även i detta allvarliga läge. Däremot kan Sverige indirekt påverkas genom högre europeiska priser på energibärare som gas, kol, och drivmedel.
 
– Vår bedömning är att det i nuläget inte finns någon akut risk för brist eller försörjningsstörningar i leveranserna av el, gas eller drivmedel i Sverige. Importen av olja sker huvudsakligen från andra länder än Ryssland och gasförsörjningen via Danmark är än så länge inte påverkad utöver att gaspriserna stiger i Europa, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.
 
Vi har redan sett en kraftig ökning av oljepriset och naturgaspriset ligger sedan i höstas på en ovanligt hög prisnivå. I Sverige påverkar ökade priser på kontinenten direkt användare av naturgas och olja/fossila drivmedel och indirekt även elmarknaden. Ett förhållande vi har sett tidigare i vinter, när höga naturgaspriser i Europa tryckt upp svenska elpriser.
 
Energimyndighetens bedömning i nuläget är att möjligheterna att undvika en bristsituation i Sverige är goda. Skulle indikationer på en förestående bristsituation uppstå finns det olika båda marknadsmässiga och icke-marknadsmässiga krishanteringsmekanismer att tillgå. Energimyndigheten bevakar läget noggrant i samverkan med andra myndigheter och aktörer, både i Sverige och i utlandet. Vi analyserar löpande vad invasionen av Ukraina kan få för konsekvenser för svensk energiförsörjning, både vad gäller energipriser och leveranssäkerhet.

Nyheter