Ökad transparens kring data och analyser
I regleringsbrevet för 2022 fick Energimyndigheten i uppdrag att kartlägga data och analyser på myndigheten som kan nyttjas av olika samhällsaktörer i deras arbete med elektrifieringen av samhället.
Tillgång till data, statistik och analyser är en viktig pusselbit i arbetet med elektrifieringen av samhället. Energimyndigheten erbjuder i dagsläget kvalitetssäkrad officiell statistik över Sveriges energisystem. Utöver det ger myndighetens verksamhet upphov till en stor mängd data som faller utanför den officiella statistiken men som ändå kan bidra till ett ökat besluts- och kunskapsunderlag.
För att dessa data ska komma samhällsaktörerna till nytta gav regeringen Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och Svenska Kraftnät i uppdrag att kartlägga vilka data och analyser som produceras på myndigheterna, med en koppling till elektrifiering, och om dessa kan göras mer tillgängliga.
Kartläggning med referensgrupp
Uppdraget skulle genomföras i dialog med andra myndigheter och berörda samhällsaktörer. Kartläggningen av data och analyser genomfördes därför i samspel med en referensgrupp bestående av representanter från lärosäten, näringslivet, forskningsinstitut och myndigheter som träffades under våren 2023 vid tre tillfällen.
Syftet med referensgruppen har varit att förstå vilka data som efterfrågas, i vilket format och hur de bäst kan tillgängliggöras i enlighet med deltagarnas behov.
Gruppen uttryckte ett generellt behov av data som är:
- tillgänglig på kommunal och regional nivå och
- maskininläsbar genom API:er samt mer specifika behov av data som berör
- laddinfrastruktur,
- batterilagringssystem,
- planerade projekt,
- stöd till forskning och utveckling och
- Energimyndighetens långtidsscenarier.
I uppdraget identifierades ett flertal datamängder på myndigheten som skulle kunna tillgängliggöras bättre för att tillgodose vissa av dessa behov. Vidare kunde efterfrågan på kommunal och regional statistik förmedlas till enheten som arbetar med den officiella statistiken.
Förutsättningar för ökad transparens
Energimyndigheten genomför även ett pågående arbete med att förbättra de praktiska förutsättningarna för att tillgängliggöra fler data och analyser. Att tillgängliggöra data bortom den officiella statistiken ställer krav på hur data samlas in, rutiner kring sekretessprövning samt att det finns fungerande arbetsflöden och systemstöd från datakälla till tillgängliggörande.