Utvecklingsvägar för elproduktion
Vilka förutsättningar behöver vara på plats för en storskalig utbyggnad av den svenska elproduktionen? Energimyndigheten har identifierat sju behovs- och åtgärdsområden.
Vi ser ett kraftigt ökat elbehov framför oss. Dels på grund av elektrifieringens roll i klimatomställningen, dels på grund av etableringen av nya elintensiva verksamheter. För att uppnå en långtgående elektrifiering behöver vi bygga ut elproduktionen i Sverige – både genom ny produktion och genom generationsväxling av den som redan finns.
Drivkrafter och förutsättningar för en storskalig utbyggnad av elproduktionen. Illustration: Energimyndigheten
Det finns flera möjliga utvecklingsvägar till 2050
Energimyndigheten har analyserat olika utvecklingsvägar för både befintlig och ny elproduktion, ett uppdrag som rapporterades till regeringen den 15 juni 2023.
Fyra utvecklingsvägar fram till 2050 har analyserats och utgår från de fossilfria kraftslagens förutsättningar att tillgodose elbehovet inom olika tidsperspektiv.
Det är viktigt att poängtera att det inte finns något förutbestämt optimalt system till 2050. Syftet med utvecklingsvägarna är inte att svara på hur elsystemet kommer se ut 2050 utan är ett medel för att utforska innebörd och konsekvenser av utveckling i en viss riktning.
Sju behovs- och åtgärdsområden för att röja hinder
Elektrifieringen innebär en stor infrastrukturell förändring i samhället vilket medför möjligheter men också utmaningar. Det är avgörande att i god tid skapa rätt förutsättningar för marknadsaktörer att leverera kostnadseffektiva investeringar i takt med att elbehovet ökar.
För att lyckas med detta kommer avvägningar och prioriteringar att behöva göras; en del på bekostnad av andra samhällsmål eller intressen. Storskaligheten i omställningen gör att vi kan identifiera fler gemensamma utmaningar än skillnader för utbyggnad av elproduktionen, oavsett utvecklingsväg. Dessa ryms inom sju behovs- och åtgärdsområden: