Analysera en effektivare användning av energi, effekt och resurser
En effektivare användning underlättar både utfasningen av fossila bränslen och elektrifieringen. Men hur gör vi det så effektivt som möjligt utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv?
Energimyndigheten har haft i uppdrag av regeringen att analysera hur användning av energi, effekt och resurser kan effektiviseras för att underlätta utfasningen av fossila bränslen genom elektrifieringen.
Resultat från utredningen
Elektrifieringen är en förutsättning för att nå klimat- som miljömål. För att elektrifieringen ska vara hållbar måste den genomsyras av resurs- och energieffektivitet.
Rapporten visar på en potential att minska elanvändningen genom energieffektivisering med 20–25 TWh el till 2030 genom lönsamma tekniska lösningar och ytterligare potential som kan realiseras genom att göra saker annorlunda och smartare ur ett energiperspektiv (både hemma, på jobbet och i samhället i stort). Beteendeåtgärder kan spara 10–25 procent av energianvändningen i bostäder och 5–30 procent i lokaler. Den samhällsekonomiska potentialen bedöms vara större än den tekniskt lönsamma potentialen.
Kan användningen av el effektiviseras blir utbyggnadsbehovet av elproduktion och elnät lägre liksom resursanvändning och negativa miljöeffekter. En effektivare användning underlättar elektrifieringen och är ofta det billigaste och snabbaste sättet för att frigöra el och för att minska eller jämna ut effektbehovet. Det finns en positiv samverkan mellan flexibilitet i efterfrågan av energi och resurser och energieffektivisering om de resurser som blir mer elintensiva också kan bidra med flexibilitet.
Om prissignaler når fram till elanvändare ökar potentialen för flexibilitet i användning av energi och resurser – förutsatt att användarnas resurser till exempel elen, kan styras smart.
Elektrifieringen kommer innebära ett ökat behov av resurser för produktion och byggnation av den teknik som krävs för elektrifieringen. För att elektrifieringen ska vara hållbar är det viktigt både med en effektivare elanvändning och att tidigt möjliggöra cirkulärt omhändertagande av material. Det behövs en översyn av energibeskattningen i Sverige och fördjupade kvantitativa miljöanalyser av elektrifieringens påverkan på hela energisystemet.