FN:s klimatmöte COP

Under FN:s årliga klimattoppmöte samlas världens länder för att förhandla om det globala klimatarbetet och för att delta i den anslutande konferensen. Årets möte, COP29, arrangeras i Baku i Azerbajdzjan 11–22 november 2024.

Energimyndigheten deltar i de internationella förhandlingarna och i den svenska näringslivsdelegationen. Förhandlingarna vid COP29 väntas centreras kring finansiering, utsläppshandel, utsläppsminskningar och tekniköverföring. Energimyndigheten representerar Sverige i förhandlingsspåret kring utsläppshandel (Parisavtalets artikel 6) samt tekniköverföring (Parisavtalets artikel 10).

Nya internationella klimatsamarbeten

En viktig anledning till Energimyndighetens närvaro på COP29 i Baku är att myndigheten har i uppdrag att etablera klimatsamarbeten för utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6. Målet är att implementera utsläppsminskande projekt i låg- och medelinkomstländer som hjälper länderna i den gröna omställningen, samtidigt som de kan bidra till att Sverige klarar de egna klimatmålen.

Energimyndigheten bidrar till omställningen globalt

Energimyndighetens internationella arbete omfattar forskning, innovation och affärsutveckling. En del av det arbetet handlar om att främja innovationer som bidrar till de energi- och klimatpolitiska målen, exempelvis genom att hjälpa svenska företag att etablera sig på internationella marknader.

+

COP28 30 november-13 december 2023

Vid förhandlingarna och överenskommelsen på 2023 års klimatmöte COP28 i Dubai, förenade Arabemiraten, nämndes för första gången att alla världens länder ska "röra sig bort från" fossila bränslen. Länderna manades också till att bidra till att globalt tredubbla kapaciteten för förnybar energi och att dubblera den genomsnittliga takten för energieffektivisering till 2030.

Vid sidan av ländernas förhandlingar tillkännagav Energimyndigheten tre nya samarbeten som ska bidra till att driva på energiomställningen:

  • Samarbete med FN:s utvecklingsorgan UNDP avseende finansiering från Energimyndigheten för att stödja etablering av utsläppsminskande projekt i upp till fyra länder, med fokus på Afrika söder om Sahara
  • Samarbete med Asiatiska utvecklingsbanken avseende en klimatfond, Climate Action Catalyst Fund som ska stödja finansiering av utsläppsminskande projekt i Asien och Stillahavsområdet
  • Pilotsamarbete med Schweiz för att testköra Parisavtalets regler avseende handel med negativa utsläpp (till exempel genom bio-CCS-teknik)
+

COP27 6-18 november 2022

Frågan som fick mest uppmärksamhet i förhandlingarna på COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten, var att länder som drabbas av extremväder till följd av klimatförändringarna ska kunna få finansiellt stöd att hantera skador på exempelvis bostäder, infrastruktur och natur. Vid mötet enades länderna om att inrätta en ny fond för skador och förluster.

Under konferensen gick Sverige även, tillsammans med flera andra länder och internationella organisationer, med i ett nytt initiativ från Japan för att snabba på implementeringen av internationella klimatsamarbeten.