Vad behöver jag göra inför att RED3 träder i kraft?
Om din verksamhet träffas av de nya kraven i RED3 behöver ni göra uppdateringar i ert kontrollsystem. Vi har samlat information nedan om hur du kan gå till väga.
Uppdatera riskbedömningen
Uppdatera kontrollsystemet
Anmäl väsentlig ändring
Förbered för rapportering enligt de nya reglerna
Registrera er i unionsdatabasen
Uppdatera riskbedömningen
Riskbedömningen ska identifiera sådana risker som innebär att förnybara bränslen och återvunna kolbränslen inte uppfyller hållbarhetskriterierna eller saknar dokumentation som styrker hållbarhet.
Att regelverket ändras kan påverka vilka hållbarhetskriterier som är aktuella för din verksamhet, vilka delar av verksamheten som behöver omfattas av kontrollsystemet, och vilka krav som behöver ställas på leverantörer för att säkerställa att bränslen uppfyller kriterierna. Därför behöver du se över riskbedömningen. Det kan du göra så här:
- Kartläggning: Identifiera vilka ändringar i regelverket som är aktuella för din verksamhet och era leverantörer.
Hjälpfrågor: Hanterar vår verksamhet något av de nya bränslen som omfattas av regelverket? Har vi anläggningar mellan 7,5-20 MW som använder fast biobränsle? Producerar vi biogas? När kommer vi träffas av de nya utsläppsminskningskraven? Hanterar vi biobränslen som är gjorda av agrobiomassa eller skogsbiomassa? Vilka uppgifter behöver vi rapportera till Energimyndigheten? Behöver vi rapportera till unionsdatabasen? Motsvarar vårt kontrollsystem kraven i det ändrade regelverket? Hur påverkar ändringarna våra leverantörer? - Riskidentifiering: Ta fram riskfaktorer för respektive hållbarhetskriterium samt för respektive led i produktions- och leverantörskedjan.
Hjälpfrågor: Vilka risker finns att markkriterierna inte uppfylls eller kan styrkas för de bränslen vi hanterar? Vilka risker finns att utsläppsminskningskraven inte uppfylls eller kan styrkas för de bränslen vi hanterar? Vilka risker finns att dokumentation som styrker bränslenas ursprung och spårbarhet saknas eller inte kan uppvisas på begäran? Vilka risker finns att massbalanssystemet inte uppfyller regelverkets krav? Vilka risker finns för bedrägeri i aktuella produktions- och leverantörskedjor? - Riskanalys: Analysera de identifierade riskfaktorerna med avseende på sannolikhet att de inträffar och vilken konsekvens de skulle innebära.
Hjälpfrågor: Hur ofta har det här inträffat tidigare? Hur ofta tror vi det kan inträffa? Kan vi säkerställa att de bränslen vi hanterar är hållbara om det här händer? Har vi tillräckligt med uppgifter för att styrka hållbarhet om det här händer? Vilka andra konsekvenser följer om det här inträffar? - Riskvärdering: För att se vilka risker som är störst summeras riskanalysen i en riskvärdering. Ju större sannolikhet att en riskfaktor inträffar och ju större konsekvens en riskfaktor innebär, desto större är det sammanlagda risktalet.
Hjälpfrågor: Vilka riskfaktorer innebär störst risk att de bränslen vi hanterar inte uppfyller hållbarhetskriterierna eller saknar dokumentation som styrker hållbarhet? - Riskbemötande: Riskfaktorer som kan innebära att hållbarhetskriterierna inte uppfylls eller att dokumentation som styrker hållbarhet saknas kan behöva bemötas. Det görs genom att ta fram nödvändiga åtgärder i kontrollsystemet för att hantera och bemöta dessa risker.
Hjälpfrågor: Kan vi undvika denna riskfaktor? Kan vi göra något för att minska sannolikheten att denna riskfaktor inträffar? Kan vi göra något för att minska konsekvensen om denna riskfaktor inträffar? Hur påverkar våra rutiner och andra åtgärder sannolikheten och konsekvensen för denna riskfaktor? Vilka riskfaktorer är störst efter att vi gjort de åtgärder vi kan göra för att reducera och bemöta riskerna? - Uppföljning: För att kontrollsystemet ska fungera med hög tillförlitlighet behöver verksamheten övervaka att de åtgärder som görs för att hantera eller bemöta risker fungerar som det är tänkt. Stora risker som kvarstår efter riskbemötandet behöver följas upp oftare än mindre risker.
Hjälpfrågor: Vilka stora risker kvarstår efter riskbemötandet? Hur kan vi följa upp att våra åtgärder minskar risken att de bränslen vi hanterar inte uppfyller hållbarhetskriterierna eller saknar dokumentation som styrker hållbarhet? Hur ofta behöver våra olika riskfaktorer följas upp?
Uppdatera kontrollsystemet
Kontrollsystemet uppdateras utifrån riskbedömningens kartläggning av verksamheten och de krav som är aktuella efter ändringen i regelverket. Om nya risker identifierats ska kontrollsystemet uppdateras med de åtgärder som görs för att hantera dessa.
Kontrollsystemet behöver också uppdateras så det finns rutiner för att hålla riskbedömningen aktuell, och så att dokumentationen omfattar alla delar enligt det uppdaterade regelverket:
- Riskbedömning
- Bränslen och/eller råvaror som omfattas
- Kontrollsystemets systemgränser
- Processer och arbetssätt som säkerställer utsläppsminskningskrav
- Processer och arbetssätt som säkerställer markkriterierna
- Vilka krav som ställs på leverantörer
- Rutiner för massbalanssystem och rapportering
- Metod för uppföljning och hantering av ändringar i verksamheten
- System för hantering av avvikelser
- Ansvarsfördelning inom organisationen
Anmäl väsentlig ändring
Du behöver anmäla väsentliga ändringar i ditt kontrollsystem till Energimyndigheten, innan de ändrade rutinerna börjar användas. En anmälan om väsentlig ändring görs elektroniskt på via Mina sidor och e-tjänsten Hållbara bränslen.
Anmälan ska innehålla en beskrivning av vad som ändras i verksamheten och kontrollsystemet. Du ska beskriva de uppdateringar som gjorts i riskbedömningen för verksamheten och hur förändrade risker hanteras. När du har skickat in din anmälan kommer Energimyndigheten bedöma om den väsentliga ändringen kräver en ny oberoende granskning och därmed en omprövning av hållbarhetsbeskedet.
Verksamheter med krav på hållbarhetsbesked behöver anmäla sig till Energimyndigheten senast 14 dagar efter det att rapporteringsskyldigheten inträtt. För verksamheter som redan har hållbarhetsbesked görs en sådan anmälan om utökad eller ändrad skyldighet att ha hållbarhetsbesked, som en väsentlig ändring. Du kan också välja att återkalla hållbarhetsbeskedet för hela eller delar av verksamheten som inte längre träffas av skyldighet att ha hållbarhetsbesked.
En väsentlig ändring är förändringar i verksamheten, leverantörskedjan eller regelverket som påverkar risken att de förnybara bränslen och återvunna kolbränslen som verksamheten hanterar inte uppfyller hållbarhetskriterierna eller saknar dokumentation som styrker hållbarhet. Om du är osäker på om du behöver anmäla en ändring i kontrollsystemet eller inte, kan du alltid maila oss och fråga: hb...@energimyndigheten.se
Förbered för rapportering enligt de nya reglerna
Precis som tidigare ska rapportering till Energimyndigheten göras senast den 1 april varje år för föregående kalenderår. Själva rapporteringen kommer även fortsatt gå till som tidigare, genom inloggning på i Mina sidor och e-tjänsten Hållbara bränslen.
Vilka uppgifter som ska rapporteras har delvis justerats. Du behöver säkerställa att ni har tillgång till de uppgifter som behövs, genom avtal med leverantörer och dokumentation i ert masbalanssystem.
Nyheter för uppgifter i rapporteringen:
- Rapporteringen ska ske för hållbara respektive icke hållbara partier av biodrivmedel och biobränslen.
- Justerade bränslekategorier kommer finnas i bilaga 1 till föreskrifterna.
- Användningsområdet transport benämns nu i stället som motordrift
- Uppgifter om effektivt värmevärde kommer finnas i Bilaga 2 till föreskrifterna. För bränslen som saknar effektivt värmevärde i bilagan ska effektivt värmevärde bestämmas enligt en dokumenterad metod i kontrollsystemet.
- Alla ska lämna uppgift om råvara, råvarukategorier har tagits bort.
- Lämna uppgift om anläggningen där det fasta eller gasformiga biobränslet används har en sammanlagd installerad tillförd effekt på mindre än 10 MW.
- För ej hållbara partier biodrivmedel och biobränsle behöver uppgift endast lämnas om bränslekategori, användningsområde och mängd
Ej hållbara partier är partier som inte uppfyller aktuella utsläppsminskningskrav och markkriterier, eller där det saknas bevis för att aktuella krav är uppfyllda.
Krav sedan tidigare som gäller fortsatt:
Uppgifter som ska lämnas för varje parti hållbara mängder är:
- Bränslekategori
- Användningsområde
- Mängd
- Effektivt värmevärde
- Råvara, samt om råvaran är restprodukt eller avfall, livsmedel- eller fodergröda, och råvaror för avancerade biodrivmedel
- Ursprungsland
- Det datum då den anläggning där biodrivmedlet eller det flytande biobränslet producerades respektive där det fasta eller gasformiga biobränslet användes tagits i drift
För biodrivmedel och biobränsle som omfattas av krav på minskade växthusgasutsläpp ska uppgifter även lämnas om:
- Utsläpp av växthusgaser från biodrivmedel eller användning av biobränsle i g CO2eq/MJ. Vilken metod för summering av utsläpp som har använts, samt typ av produktionskedja i de fall ett normalvärde använts.
Registrera er i unionsdatabasen
Alla som hanterar transaktioner av förnybara bränslen (förutom fasta biobränslen) behöver se till att vara registrerade i unionsdatabasen och ha en huvudanvändare (lead user) i systemet. Den användaren kan i sin tur lägga till ytterligare användare för att kunna fördela arbetsuppgifter internt. Har du frågor om unionsdatabasen och hur du får behörighet kan du höra av dig till Energimyndigheten.