Applicering av lagen om hållbarhetskriterier

Lagen om hållbarhetskriterier är grunden för Energimyndighetens bedömning om ett biodrivmedel eller biobränsle kan anses vara hållbart och är den svenska implementeringen av förnybartdirektivet (RED).

Lagen reglerar bland annat vilka marker som råvarorna kan komma från och hur stora minskningar av växthusgasutsläpp som biobränslena ska ge. Lagen säkerställer att biodrivmedel produceras hållbart och att biobränslen som används i Sverige är hållbara. Hållbarheten ska uppfyllas i hela produktionskedjan.

Leverantörer av biodrivmedel och slutanvändare av biobränslen måste se till att biodrivmedel och biobränslen som omfattas av regelverket uppfyller hållbarhetskriterierna som finns i lagen.

Bränslen som omfattas av lagen om hållbarhetskriterier måste ha ett hållbarhetsbesked utfärdat av Energimyndigheten för att få räknas som förnybar energi när Sverige sammanställer sin energiförbrukning. Vissa ekonomiska styrmedel som skattelättnader och elcertifikat kräver ett giltigt hållbarhetsbesked.

Ett hållbarhetsbesked krävs också för att kunna rapportera hållbara biobränslemängder inom EU:s system för utsläppshandel och därmed kan aktörer undgå avgifter.

Hållbarhetsbesked

Lagen om hållbarhetskriterier, riksdagen

REDIII (EU 2023/2413) (europa.eu)

Markkriterier

För att ett bränsle ska vara hållbart behöver det komma från råvaror som uppfyller markkriterierna. I korthet innebär det att uttag av råvara inte ska hota den biologiska mångfalden, förstöra känsliga och ovanliga miljöer, eller försämra kolinlagringen i marken. Det är olika markkriterier för om biomassan kommer från skogen (skogsbiomassa) eller från jordbruksmark (agrobiomassa). Aktörens kontrollsystem ska se till att ha tillräckliga rutiner för att kunna säkerställa att markkriterierna uppfylls.

Utsläpp av växthusgaser

För att bränslet ska klassas som hållbart måste det ha ett procentuellt lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med sin fossila motsvarighet, från och med uttag av råvara tills att det förbränns. Detta kontrolleras genom att aktören beräknar samtliga utsläpp genom hela produktionskedjan, bland annat utsläpp från utvinning av råvaror, ändring av kollagret, bearbetningsprocess av råvara till produkt, transport och distribution. Slutanvändare av biobränslen ska även inkludera tillägget för energiomvandlingen av bränslet, genom att ta hänsyn till verkningsgraden.

Årlig rapportering av hållbara mängder

Det ställs krav på aktörer som har hållbarhetsbesked att varje år lämna uppgifter till Energimyndigheten om vilka biodrivmedel och biobränslen de hanterat under föregående år. Detta gäller inte aktörer som har frivilligt hållbarhetsbesked.

Rapportering av hållbara mängder