Hållbarhetsbesked

Ett hållbarhetsbesked är ett bevis på att den rapporteringsskyldige har tillräckliga rutiner för att de biodrivmedel och biobränslen som bolaget avser att använda kommer att vara hållbara.

Alla med hållbarhetsbesked, frivilligt eller ej, ska se till att hållbarhetskriterierna för biodrivmedlen och biobränslena uppfylls.

Den som är rapporteringsskyldig ska anmäla det till Energimyndigheten senast två veckor efter det att rapporteringsskyldigheten har inträtt.

Hållbarhetsbeskedet utfärdas av Energimyndigheten. All hantering gällande anmälan, ansökan, rapportering, ändringar, avvikelser och behörigheter kan göras digitalt via e-tjänsten Mina sidor.

Mina sidor

Alla utfärdade hållbarhetsbesked finns i en lista som uppdateras löpande.

Vilka ska ha hållbarhetsbesked?

De som är rapporteringsskyldiga måste ha ett hållbarhetsbesked. Rapporteringsskyldigheten delas i hållbarhetslagen upp i fyra olika punkter (baserade på 3 kap. 1 § lagen om hållbarhetskriterier). Därutöver finns även en femte punkt och denna gäller för aktörer som vill ha ett frivilligt hållbarhetsbesked.

Ett frivilligt hållbarhetsbesked är för aktörer som av någon anledning önskar visa sina kunder att deras biobränslen eller biodrivmedel uppfyller kraven i hållbarhetslagen. Vanligtvis kräver vissa slutanvändare att leverantörer av biobränslen och biodrivmedel har ett hållbarhetsbesked för att på så vis kunna säkerställa hållbarheten bakåt i ledet. Även aktörer som är en del av EU:s utsläppsrättshandelssystem behöver ha ett frivilligt hållbarhetsbesked för att kunna undgå eventuella avgifter.

+

Tabell: Vem är rapporteringsskyldig?

För dig som använder en mobiltelefon när du besöker sidan, för att se hela tabellens bredd måste du använda liggande läge på telefonen.

Punkt Vem är rapporteringsskyldig?
1. Den som är skattskyldig vid skattskyldighetens inträde för ett biodrivmedel. Till exempel drivmedelsleverantörer, biogasproducenter och stora industrier med egna skatteupplag.
2.  Den som använder ett flytande biobränsle i yrkesmässig verksamhet.
Till exempel förbränningsanläggningar, asfaltsverk, pappers- och massaindustrier som använder flytande biobränsle som bränsle, startbränsle eller bränsle i reservpannor.
Gäller inte om organisationen i snitt över tre år använder mindre än 200 m3/år.
3. Den som använder fast biobränsle i yrkesmässig verksamhet för att producera el, värme och/eller kyla eller bränslen. Till exempel  förbränningsanläggningar, sågverk och pappers- och massaindustrier.
Gäller inte om anläggningens installerade tillförda effekt understiger 20 MW.
4.  Den som använder gasformigt biobränsle i yrkesmässig verksamhet för att producera el, värme och/eller kyla eller bränslen. Till exempel förbränningsanläggningar, pappers- och massaindustrier och övriga yrkesmässiga användare av gasformigt biobränsle (deponier, gjuterier, avloppsreningsverk).
Gäller inte om anläggningens installerade tillförda effekt understiger 2 MW.
5.  De som inte omfattas av 1–4 men ansöker om hållbarhetsbesked av något annat skäl. Till exempel förbränningsanläggningar och övriga industrier som omfattas av EU ETS men inte av punkt 2–4. Leverantörer och andra aktörer i produktionskedjan som inte omfattas av regelverket direkt.

 

 

+

Att ansöka om hållbarhetsbesked

Hur du skaffar ett hållbarhetsbesked

Illustrationen visar hur du ansöker om ett hållbarhetsbesked. Klicka på illustrationen för att göra den större.

Du ansöker via e-tjänsten Mina sidor.

Mina sidor

Fem steg för att erhålla ett hållbarhetsbesked:

  1. Bedöm vilken eller vilka punkter du är rapporteringsskyldig under. Se tabell ovan för översikt samt i lagen 3 kap. 1 § i lagen om hållbarhetskriterier.
    Lagen om hållbarhetskriterier (riksdagen.se)
  2. Upprätta ett kontrollsystem som uppfyller regelverkets krav. Kontrollsystemets syfte är att säkerställa hållbarheten för bränslet med hjälp av rutiner. Kontrollsystemets omfattning ska grunda sig i en riskbedömning över hanteringen av bränslena i just er verksamhet och den produktionskedja ni har.
  3. En oberoende granskare ska granska kontrollsystemet. Det är viktigt att den oberoende granskaren har tillräcklig kunskap om regelverket och den typ av verksamhet som bedrivs. Energimyndigheten bedömer vid varje enskilt fall om granskaren har tillräcklig kompetens och är oberoende gentemot den ansökande aktören.
  4. Skicka in din anmälan om rapporteringsskyldighet via Mina sidor. Om du saknar behörighet för organisationen kan du ansöka om detta, genom att skicka in en ansökan om fullmakt. Det görs direkt på Mina sidor och tar cirka 2-3 arbetsdagar innan behörigheten är godkänd, under förutsättning att fullmakten är fullständig.
    Mina sidor
  5. När du har fått behörighet skickar du in anmälan via Mina sidor. Anmälan ska innehålla en beskrivning av kontrollsystemet och ett utlåtande från en oberoende granskare. Anmälan ska också innehålla ett intyg om kompetens och oberoende från er granskare. Beskrivningen av kontrollsystemet görs av aktören, och utlåtandet ska skrivas av den oberoende granskare ni valt.

Energimyndighetens mallar är en bra grund för en fullständig anmälan.

Energimyndigheten handlägger ert ärende och beslutar om hållbarhetsbesked om ert kontrollsystem bedöms vara tillräckligt. Om er ansökan inte är fullständig kommer Energimyndigheten att begära komplettering och vidare handlägga ärendet först när ansökan anses komplett.

När Energimyndigheten har beslutat om hållbarhetsbesked gäller hållbarhetsbeskedet tills vidare. Energimyndigheten beslutar också om omprövning av hållbarhetsbesked för att säkerställa att aktörerna följer sina kontrollsystem. Energimyndigheten utövar också tillsyn för att se till att hållbarhetskriterierna uppfylls.

För mer information till dig som omfattas av reglerna har Energimyndigheten publicerat en vägledning om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen. Om du inte finner de svar du söker i vår vägledning är du välkommen att höra av dig till hb...@energimyndigheten.se

Vägledning om hållbarhetskriterier

+

Hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod

Om ett biobränsle har använts utan att den rapporteringsskyldige har haft ett hållbarhetsbesked, så finns möjligheten att ansöka om hållbarhetsbesked för en avgränsad tidsperiod. Detta gör du via Mina sidor genom att beskriva vilket bränsle som använts, bränslets produktionskedja, vilka mängder ni ansöker för och för vilken tidsperiod.

Tidsperioden för ansökan om flytande biobränslen och drivmedel ska vara angiven med kubikmeter eller med ton per månad som använts, medan tidsperioden för fasta och gasformiga biobränslen ska vara angiven med MWh eller ton för hela ansökans tidsperiod. I anmälan ska du beskriva de underlag som använts för att styrka bränslets hållbarhet.

Anmälan ska även innehålla ett utlåtande från en oberoende granskare som ska verifiera att mängderna är hållbara.

Mina sidor

+

Omprövning av hållbarhetsbesked

Energimyndigheten omprövar hållbarhetsbesked regelbundet. Ett särskilt beslut om omprövning skickas till aktörer som Energimyndigheten har valt ut, och på beslutet framgår det att hållbarhetsbeskedet ska omprövas.

Energimyndigheten meddelar aktören sex månader före själva omprövningen. De utvalda aktörerna ska inom dessa sex månader anlita en oberoende granskare som ska kontrollera att kontrollsystemet uppfyller regelverket och dess syfte.

Energimyndigheten gör därefter en bedömning om kontrollsystemet uppfyller sitt syfte och beslutar om hållbarhetsbeskedet fortsatt är giltigt. Om vi bedömer att kontrollsystemets funktion inte är tillräckligt så behöver aktören vidta åtgärder, annars återkallas hållbarhetsbeskedet.

+

Väsentlig ändring av kontrollsystemet

Varje gång som kontrollsystemet justeras, antingen i form av att rutiner ändras i större omfattning eller att nya bränslen läggs till, behöver det göras en anmälan om väsentlig ändring. Det gör du på Mina sidor.

Mina sidor

Energimyndigheten utreder därefter er anmälan och gör en bedömning av om den förändrade delen av kontrollsystemet utgör en väsentlig ändring.

Energimyndigheten kan behöva begära kompletterande uppgifter för att avgöra om ändringen är väsentlig eller ej. Om ändringen är så omfattande att det behöver granskas av en oberoende granskare kommer Energimyndigheten att meddela detta. Om er anmälan inte anses vara väsentlig kommer den att avskrivas.

Vanliga anledningar till väsentlig ändring är:

  • tillägg av nya biodrivmedel eller biobränslen
  • större justering av rutinerna (såsom ny metod för hur ni fastställer växthusgasutsläppen)
  • ändring av hur ni träffas av rapporteringsskyldigheten
  • införlivning av nya anläggningar
  • organisatoriska förändringar, till exempel byte av organisationsnummer, namn på företaget, eller att företaget blir uppköpt av ett annat företag
+

Rapportering av stora avvikelser

Om ni upptäcker att ni inte har följt kontrollsystemet och att det har blivit fel i er hantering som klassas som en stor avvikelse, så ska ni anmäla detta till oss via blanketten som finns på Mina sidor.

Mina sidor