Nationellt centrum för CCS

För att Sverige ska klara klimatmålen till 2045 och därefter nå negativa utsläpp, krävs omfattande utsläppsminskningar. Avskiljning och lagring av koldioxid, CCS, är viktiga pusselbitar i det arbetet.

Energimyndigheten har i uppdrag att vara ett nationellt centrum för CCS. I uppdraget ingår att underlätta, främja och stödja användningen av CCS och bio-CCS i Sverige. 

Implementeringen av CCS är inte längre en fråga om ja eller nej, utan om hur och när. Att CCS kommer på plats är en förutsättning för att vi ska klara våra klimatåtaganden och Parisavtalets temperaturmål. 

Vad händer inom CCS just nu?

Arbetet med att tillgängliggöra lagringskapacitet tog ett stort kliv framåt den 15 april 2024. Då undertecknade Sverige bilaterala överenskommelser om gränsöverskridande transport av avskild koldioxid för geologisk lagring med Norge och Danmark.

Samma dag undertecknade även Danmark, Belgien och Nederländerna likalydande överenskommelser med Norge.

Överenskommelserna möjliggör gränsöverskridande transport av koldioxid för geologisk lagring i andra länder. Det innebär ett större utbud av lagringsoperatörer, vilket är positivt för svenska aktörer då Sverige ännu inte har några egna lagringsplatser.

Fem nordeuropeiska länder ingår bilaterala överenskommelser, regeringen

Net-Zero Industry Act (NZIA) har trätt i kraft

På EU-nivå har Net-Zero Industry Act (NZIA) trätt i kraft, vilket är ett viktigt steg för utbyggnad av CCS i Europa. Under 2024 har Energimyndigheten haft i uppdrag att analysera det tredje kapitlet i förordningen och har identifierat tre punkter som kräver vidare handling av Sverige. Regeringsuppdraget avrapporterades till Regeringskansliet i september.

Du hittar mer information om uppdraget på sidan Nationellt centrums uppdrag och utredningar under rubriken Genomförandet av EU-förordningen om nettonollindustrin (NZIA).

Nationellt centrums uppdrag och utredningar

Net-Zero Industry Act (commission.europa.eu)

Den fullständiga rapporten ”Slutredovisning av uppdrag 8 enligt regleringsbrevet 2024 – Analys inför genomförandet av EU-förordningen Net Zero Industry Act" finns publicerad på sidan Remissvar och uppdrag