Beviljade projekt inom Framtidens elsystem

Här hittar du en beskrivning av alla beviljade projekt inom programmet Framtidens elsystem. Projekten kommer att pågå under åren 2023–2027.

+

Utlysning: Bidra till utvecklingen av elfordonens roll i framtidens elsystem

Här presenteras beviljade projekt från utlysningen: Bidra till utvecklingen av elfordonens roll i framtidens elsystem

Arbetsplatsbaserad smart och dubbelriktad elbilsladdning som stödtjänster åt elnätet (DubbEl-Stöd)

Det är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Mälardalens universitet, Vasakronan AB, EPspot AB och Idun Real Estate Solutions AB som kommer att undersöka hur arbetsplatsbaserad kontrollerad elbilsladdning med lokal solelproduktion kan delta på Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknader. Som ett första steg kommer algoritmer för smart elbilsladdning kombinerat med lokal solelproduktion för frekvensmarknadsdeltagande att utvecklas och implementeras i Vasakronans energisystem via leverantörerna EPspot och Idun.

  • Koordinator: Uppsala universitet
  • Beviljat stöd: 4 976 185 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

Elkvalitetsaspekter från olika typer av fordonsladdning

Projektet kommer att länka samman studier kring körmönster med studier kring påverkan på lågspänningsnät i form av en förändrad elkvalitet. Fokus för projektet är att på ett systematiskt och vetenskapligt sätt jämföra resultaten för dubbelriktad fordonsladdning (V2X) och smart laddning mot ett basfall bestående av envägsladdning.

  • Koordinator: Luleå tekniska universitet
  • Beviljat stöd: 4 941 051 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

I elsystemets tjänst: hur kan elektrifierade transporter stötta vid kris?

Projektet undersöker vilken roll elfordonen kan spela i olika elsäkerhetsscenarier samt utforma strategier och aktiviteter för att främja systemens samspel. Framtida utveckling av transport- och elsystemen prognosticeras och modelleras. Detta ligger till grund för hur en elektrifierad fordonsflotta kan bidra till robusthet och flexibilitet.

  • Koordinator: IVL Svenska Miljöinstitutet AB
  • Beviljat stöd: 5 miljoner kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

Spelet om ägande: att utforska inverkan av laddstationers ägandeform på potentialen för V2G

Projektet undersöker effekterna av olika modeller för ägande av laddstationer på potentialen för fordon-till-nät-teknik (V2G). Baserat på verkliga och syntetiska data inom transport- och energisektorn, skapar det en heltäckande förståelse för laddstationsmarknaden och laddningsmönster. Forskningen fokuserar på hur kommersiella och offentliga operatörer kan optimera operativa strategier för att balansera vinst och sociala mål, inklusive nätförvaltning och jämställdhet vid användning av elbilar.

  •  Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 4 900 000 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

Lantbrukets roll i det framtida elsystemet: Producera! Lagra! Använd!

Projektet syftar till att analysera hur Sveriges lantbruk kan bidra till det framtida energisystemet i Sverige och till klimatmålen genom grön omställning. Detta i form av att lantbruk producerar förnybar el, som nyttjas för att driva lantbrukets verksamhet samt buffra el i modulära och mobila energilager. 

  • Koordinator: NetPort Science Park AB (svb)
  • Beviljat stöd: 5 miljoner kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

En kartläggning av potentialer för V2X: Vilka är användarna, var finns de, och hur kör de?

Kunskap saknas kring svenska personbilägares geografiska, demografiska och socioekonomiska karaktär och möjlighet att nyttja V2X-tjänster.  Projektet kommer att bidra med kunskapsunderlag om dessa aspekter och hur de tillsammans med körmönster kan användas för att skapa samt en reproducerbar metodik för uppskattning av V2X- och flexibilitetspotentialen hos olika typer av fordonsägare och geografiska områden, baserat på mikrodata.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 1 461 217 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

Villahushålls drivkrafter och potential att börja bidra till frekvensreglering genom Vehicle-to-Grid

Projektets övergripande syfte är att undersöka villahushålls drivkrafter och upplevda förutsättningar att bidra med frekvensreglering genom V2G och baserat på det kvantifiera potentialen för elnätet och ekonomiska värden. Potentialen och värdet i frekvensreglering sätts sedan i ett större sammanhang för att se hur hushållens elbilar kan bidra till elnätet på lång sikt.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 4 123 840 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

Truck2Grid: Assessing V2G Applications in Freight Transport

In this project, we will assess three different charging scenarios, namely uncoordinated, smart and Truck2Grid charging, considering not only the implications from the electric power grid, but also the potential changes that can be applied to the transport and logistic operations to maximise the overall benefit when bidirectional charging is introduced.

  • Koordinator: Statens Väg- och Transportforskningsinstitut
  • Beviljat stöd: 4 996 464 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

PEEL - PersonElbilar i Elsystemet 

Projektet tar fasta på möjligheten att elbilar och deras batterier kan användas som distribuerade energiresurser i framtidens elsystem och den potential det kan ge. Med rätt styrning kan elbilar både agera som reglerbar producent och reglerbar konsument, vilket kan bli extra värdefullt för att stabilisera elnätet i framtiden samt även för ökad resiliens i händelse av störningar.

  • Koordinator: Lindholmen Science Park Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 4 815 000 kronor

Mer information om projektet i projektdatabasen

+

Utlysning: Framtidens fossilfria elproduktion för en hållbar elförsörjning

Här presenteras beviljade projekt från utlysningen: Framtidens fossilfria elproduktion för en hållbar elförsörjning
Projekten är sorterade på kraftslagen kärnkraft, solkraft, vindkraft och vattenkraft.

Projekt inom kärnkraft

Kärn- och vindkraft sociotekniska scenarier för Sverige

Projektet ska analysera teknologier och styrmedel som på ett realistiskt sätt kan öka Sveriges tillgång till fossilfri elektricitet och samtidigt säkerställa landets ekonomiska konkurrenskraft. Redan befintliga tekniska och ekonomiska modeller har identifierat möjliga kombinationer av fossilfria teknologier som kan tillgodose behovet av elektricitet samt uppfylla krav på klimatneutralitet.

Projektet syftar till att komplettera dessa modeller genom att främja forskning och från intressenter begära upplysningar gällande sociotekniska och institutionella incitament och hinder för kärn- och vindkraft.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola
  • Beviljat stöd: 9 994 000 kronor


En ändamålsenlig tillståndsprövning av kärnkraften: det svenska genomförandet i ett internationellt perspektiv

Projektet ska öka kunskapen om hur den svenska tillståndsprövningen av kärnkraft kan utformas och genomföras på ett sätt som möjliggör framtida investeringar men samtidigt ställer höga krav på strålsäkerhet och miljöskydd.

Genomförandet bygger på en systematisk jämförelse av lagstiftningen i olika länder, och hur denna genomförs i anslutning till prövningen av nya (såväl stora som små modulära) reaktorer. Denna analys baseras på skriftliga källor samt intervjuer med företrädare för elbolag och tillståndsmyndigheter, samt leder till ökad förståelse hur länderna har hanterat de avvägningar och utmaningar som kan uppstå i samband med prövningen.

Projektet bidrar även med generiska riktlinjer som beskriver centrala aspekter på – och förutsättningar för – en lagstiftning som möjliggör nya investeringar men utan att tumma på strålskydd, miljöskydd och medborgarsamverkan.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Luleå tekniska universitet
  • Beviljat stöd: 2 974 790 kronor


AMTVINE 2023 - Verifiering av avancerad materialteknik för implementering i kärnenergi

Additiv tillverkning (AM) och Accident Tolerant Fuel (ATF) är två innovativa områden som är under intensiv utveckling och förväntas ge stora fördelar för nuvarande och framtida kärnkraftsreaktorer. Trots att de omfattar väsentligt olika typer av material och tillverkningstekniker delar de båda ett gemensamt behov av omfattande verifiering före fullskalig utbyggnad i dagens lättvattenreaktoranläggningar (LWR) och i framtida reaktorer, inklusive småmodulära reaktorer (SMR) där de förväntas spela en nyckelroll.

Detta projekt för verifiering av avancerad materialteknik för implementering i kärnenergi (AMTVINE) är ett ramverk för flera arbetspaket som är inriktade på specifika aspekter av verifiering av additivt tillverkade rostfria stål och belagda material under normal drift i lättvattenreaktorer. Projektet omfattar unik undersökning och testning av de första bränslematerialen i sitt slag efter drift i lättvattenreaktorer.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 19 399 503 kronor


Plattform för kärntekniska material

Plattformen för kärntekniska material (NuMaP) föreslås som ett innovationsfrämjande, aktuellt och kritiskt nationellt projekt som kan svara på flera utmaningar i den svenska elektrifieringsprocessen. Säkerhet, ekonomi och hållbarhet inom kärnkraftsindustrin beror på de material som används för de kritiska komponenterna. För dagens reaktorer är effektivitet och långsiktig drift viktiga utmaningar. För den framväxande industrin som innefattar avancerade reaktorer, är materialforskning den möjliggörande kraften som driver innovation och öppnar nya möjligheter.

NuMaP kommer att samla forskare och industri från hela landet som arbetar med kärntekniska material under ett gemensamt paraply och etablera en inkluderande miljö som kommer att främja välbehövlig kompetensuppbyggnad, spännande forsknings- och innovationsresultat, offentlig samverkan, samt hög vetenskaplig såväl som samhällelig påverkan. NuMaP kommer att spela en viktig roll för att förbereda Sverige för sin fossilfria framtid.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 39 046 090 kronor

Akademi och industri i samarbete för framtida fusionsenergi

Syftet med projektet är att utveckla en design av en högupplösande neutronspektrometer (HRNS) för den internationella fusionsanläggningen ITER, med mål att utveckla fossilfri energi baserad på kärnfusionsreaktioner. HRNS ger viktig information om hur effektivt bränslet används i en fusionsreaktor och bidrar på så sätt till arbetet med att lyckas producera el från fusionskraft under andra hälften av detta sekel.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Uppsala universitet
  • Beviljat stöd: 7 636 201 kronor

Kommunikation kring små modulära reaktorer (SMR) - Mediebilder, opinioner och perspektiv på SMR i Sverige (akronym: KOSMR)

Projektet ska bidra med ny kunskap om mediebild, opinioner om små modulära reaktorer (SMR) samt olika aktörers perspektiv och inställningar. Med denna kunskap kan kommunikationsstrategier utvecklas som kan bidra med rimliga förväntningar och skapa förutsättningar för dialog mellan aktörer med olika inställning.

Projektet utgår från att kommunikation är betydelsefullt för involvering och inkludering och att det bör ske tidigt snarare än i efterhand för att vara hållbart. Projektet är uppdelat i tre arbetspaket med fokus på att analysera den framväxande bilden av SMR i medier och de aktörer som deltar i att forma bilden samt att undersöka både medborgaropinionen och centrala aktörers värdering och acceptans av SMR.

Dessutom ska projektet utveckla kommunikationsstrategier för inkludering av olika intressenter i ett tidigt skede av processen och därigenom skapa förutsättningar för en socialt hållbar process. 

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Lunds Universitet
  • Beviljat stöd: 3 878 132 kronor

Ett resilient energisystem: Vilken roll kan kärnkraft och förnybart spela?

Såväl kärnkraft som sol och vindkraft introducerar viktiga osäkerheter i elsystemet. Sol och vind är väderberoende, och gynnas av långväga transmission som ibland inte fungerar. Kärnkraft, å andra sidan, har mycket osäkra kostnader, och stängs ibland plötsligt ner av säkerhetsskäl. Till detta kommer generell osäkerhet för elsystemet runt exempelvis framtida gaspriser.

Tidigare har denna typ av osäkerheter inte beaktas på ett rimligt sätt i analyser. I detta projekt används robust optimering för att systematiskt undersöka hur ett energisystem kan utformas så att olika osäkerheter beaktas. Projektet bidrar med policy-relevant kunskap om avvägningen mellan kärnkraft och solv och vind för ett robust energisystem.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola
  • Beviljat stöd: 5 470 000 kronor


De framväxande fissions- och fusionsteknologiernas innovationssystem

Etablerad kärnkraftteknik begränsas idag av långa byggtider, höga initiala kostnader, långsamt lärande och politisk risk. Små modulära reaktorer (SMR) kan potentiellt öppna en ny utvecklingsbana för fissionsreaktorer, och fusion skulle kunna öppna ett helt nytt område för innovation och industriell utveckling. För att förverkliga sådana visioner måste inte bara tekniska problem lösas. Även en bred uppsättning ekonomiska och institutionella hinder relaterade till utvecklingen av nya värdekedjor behöver hanteras.

Detta doktorandprojekt på Chalmers, i samarbete med RISE, tillämpar ramverket för teknologiska innovationssystem (TIS) för att identifiera hinder och drivkrafter i olika delar av de framväxande sociotekniska systemen kring SMR-teknik och fusionsreaktorer i syfte att ge insikter och överblick till beslutsfattare i politik och industri.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola
  • Beviljat stöd: 4 639 466 kronor


Förbättring av osäkerhetspropagering för att öka effektiviteten hos framtida kärnreaktorer

Projektet kommer i första hand att vara till nytta för utvecklingen av fjärde generationens reaktorer. Specifikt kommer vi att undersöka små modulära smältsaltkylda eller blykylda reaktorer. Resultaten kommer att möjliggöra en bättre utbränning av kärnbränsle och optimerad reaktordrift eftersom en välgrundad osäkerhetspropagering kommer att tillåta mindre konservativa antaganden vid beräkning av säkerhetsmarginaler.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Uppsala universitet
  • Beviljat stöd: 5 291 965 kronor

Samverkansplattform för förverkligandet av fusionsenergireaktorer

Utformningen och optimeringen av fusionskraftverk kommer i hög utsträckning förlita sig på prediktiva modelleringsverktyg. Projektet ska utveckla en samverkansplattform för att utveckla och validera de modeller och verktyg som behövs för kraftverksdesign och integrera dessa i ”state of the art” modelleringsramverk. Fokus är på integrerade modeller och diagnostik för plasmahärden, kantplasmat och växelverkan med omslutande väggar - områden där svenska forskare är ledande.

Projektet bygger på modellerings och simuleringsverktyg som tagits fram under forskning vid de stora europeiska experimenten och från acceleratorbaserad materialanalys vid Tandemlaboratoriet. Forskningsplattformen kommer underlätta forskningssamarbeten, anordna seminarier och utbildning för doktorander för att ge en bred utbildning inom forskning och utveckling inom fusionsområdet med syfte att utbilda nästa generation av experter på fusionskraftverk för den privata och offentliga sektorn.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola 
  • Beviljat stöd: 26 923 542 kronor

Digital tvilling av reaktorinneslutningars betongkonstruktioner - ett verktyg för teknisk förvaltning under långtidsdrift

Projektet ska utveckla verktyget en digital tvilling av reaktorinneslutningars betongkonstruktioner, som kommer att medföra bättre möjligheter till övervakning och förståelse dessa konstruktioners verkningssätt, samt möjliggöra test och simuleringar av händelser som kan inverka på konstruktionernas livslängd.

För att nå målet har projektet delats in i följande tre delar:
1) Vidareutveckling av metodik för kontinuerlig strukturövervakning och icke-förstörande provning av grova betongkonstruktioner inom kärntekniska anläggningar. Metodiken omfattar detektion av och analys av potentiella skador.
2) Vidareutveckling av beräkningsmodeller för storskaliga betongkonstruktioner.
3) Samla kompetens om materialegenskaper, oförstörande provning och beräkningar genom samverkan mellan industri och akademi, och att åstadkomma kunskapsöverföring till berörda intressenter samt samhället i stort.
 
 
  • Koordinator: Energiforsk AB
  • Beviljat stöd: 8 257 800 kronor

Ytbelagda kärnbränslestavar

Syftet med projektet är att utveckla hårda och slitstarka beläggningar som motstår bränslerelaterade fel under drift och därigenom förbättrar kärnkraftverks driftseffektivitet. En stor utmaning är att hitta beläggningar som kan både motverka skräpnötning (föremål i vattnet som orsakar nötning), och överlever under svåra bestrålnings- och oxidationsförhållanden. Den övergripande visionen är att förbättra funktionaliteten och säkerheten hos bränslestavar för dagens och morgondagens kärnkraft.

Genom att förebygga korrosionsangrepp och förbättra motståndskraften mot nötning strävar projektet efter förbättrad säkerheten i alla led, under normaldrift, vid transienter och möjliga olycksfall, samt under transport såväl som mellan- och slutlagring.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Linköpings Universitet
  • Beviljat stöd: 9 997 209 kronor

MÅSTE (Multidisciplinära Åtaganden för Sveriges gen-IV Teknologi och Expertis)

Projektet ska komplettera de redan existerande kompetenscentren inom kärnvetenskap i Sverige, ANITA och SOLSTICE genom ett mer holistiskt perspektiv med ett tydligt fokus på hållbar elproduktion även ur ett resursperspektiv genom att använda Gen IV systemet. Detta syftar till hållbarhet och säkerhet genom återvinning av använt kärnbränsle vilket har en stor attraktionskraft i den yngre generationen.

Fokus kommer ligga på: 1) tekniker för bränsleåtervinning och nytillverkning 2) metoder för reaktorövervakning, 3) tekniker för hantering av icke-spridningsfrågor 4) strukturmaterial 5) strålskyddstrategier och övervakning samt 6) framtagning av saknade kärndata. 

Mer information om projektet i projektdatabasen
 
  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola
  • Beviljat stöd: 49 173 231 kronor

Kärnkraftens möjligheter att bidra till ett hållbart och robust energisystem

Projektet ska undersöka kärnkraftens roll i ett energisäkert och fossilfritt samhälle och ska utvärdera olika scenarion där svensk energi, industri och ekonomi ingår. Det görs dels av en övergripande del som ska beskriva helheten för hållbar kärnkraft och potentiella målkonflikter i energisystemet.

Dels har projektet tre fokusområden som ofta lyfts fram som de mer kritiska och därför kommer att studeras mer ingående:
1) Geopolitiska konflikter, där energikris och krig på kort tid ritat om förutsättningarna
2) Tidsperspektiv - långa ledtider påverkar kärnkraftens roll i energiomställningen
3) Finansiering - osäkerhet i omvärlden och marknadens uppbyggnad påverkar omställningstakten.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Energiforsk AB
  • Beviljat stöd: 14 919 845 kronor

Projekt inom vindkraft

Vindkraftens lokala intressekonflikter: närhet till bostadshus och socioekonomi

Vindkraft har genomgått en snabb expansion de senaste årtiondena och ytterligare kraftig expansion är planerad. Vindkraft åtnjuter också ett starkt allmänt stöd, dock har detta stöd försvagats på senare år och särskilt motståndet mot att vindkraftverk placeras nära hemmet ökar. I relation till detta så finns ganska lite forskning på hur många som faktiskt bor väldigt nära vindkraftverk, eller om dessa tillhör specifika socioekonomiska grupper.
 
I det här projektet planerar vi att använda hög-kvalitativa spatiella dataset för att utröna i vilken utsträckning historisk vindkraft har byggts, och framtida vindkraft planeras att byggas, nära bostadshus; samt vilka socioekonomiska grupper som bor nära vindkraftverk. Forskningen har betydelse för en rättvis energiproduktion, och därigenom för en fortsatt stark acceptans för ytterligare vindkraftsexpansion. Forskningen har också betydelse för hur ett bra ersättningssystem för boende nära vindkraftverk kan konstrueras.
  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola
  • Beviljat stöd: 2 823 000 kronor

Raise me Up - Utveckling av nästa generationens hållbara torn till vindkraftverk

Projektet ska ta fram en komponentcertifierad produktplattform för torn i förädlat trämaterial som möter behovet av framtidens miljövänliga, höga, och mer effektiva vindkraftverk vilket ökar tillförseln av fossilfri energi. RMU omfattar utveckling av en beräkningsplattform för en 6MW tornplattform, dagens största landbaserade turbinplattform.

För att kunna certifiera och validera plattformen behövs omfattande provning göras och utöver vad som finansieras i detta projekt, kommer det byggas en fullskalig produktdemonstrator tillsammans med kund.

Komponentcertifieringen är avgörande för att Modvion ska kunna kommersialisera sin innovativa modulära teknik för framtidens cirkulära och hållbara vindkraftstorn. Projektet uppdaterar vindkraftsbranschen i stort, genom banbrytande teknik, effektiv logistik och installation som möjliggör höga verk på otillgängliga platser, till en lägre kostnad men framför allt lägre påverkan på miljön.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Modvion AB
  • Beviljat stöd: 20 628 480 kronor

FlexIvind, Vindkraftens potential och kostnader för att leverera flexibilitet liknande bas- eller reglerkraft

Projektet ska studera vindkraftens möjligheter i ett bredare perspektiv, med fokus på FCR-D, FCR-N och aFRR som står för uppemot 80 % av de stödtjänster som Svk upphandlar. Tekniska och ekonomiska konsekvenser kommer att analyseras.
Det nya i denna studie blir fokus på hela vindparkens förmåga att samverka för att på mest effektiva sätt producera både el och tjänster till elnätet samtidigt, exempelvis genom att vissa utvalda turbiner körs med begränsad effekt, vilket medför att reserver finns tillgängliga för att mer uthålligt öka effektuttaget om så behövs.
 
En utmaning är att stödtjänsten måste förbli tillgänglig över den tid som krävs. Dessutom måste den vara förutsägbar även om/när fel inträffar i predikterade vindförhållanden. Effekterna blir ökad förståelse för hur en vindpark kan leverera olika stöd, som är lönsamma för investerare, ökar livslängd på materialet samt gynnar det svenska elsystem.
  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 4 566 000 kronor

Recycling of end-of-life wind blades through renewable energy driven molten salt pyrolysis process

Projektet ska utveckla en förnybar energidriven process för pyrolys med smält salt för att uppnå en billig, ren och effektiv återvinningsprocess för uttjänta vindturbinblad. Genom att doppa materialet från uttjänta vindturbinblad i smält salt kan nackdelarna med befintliga återvinningsprocesser baserade på termisk pyrolys undvikas.

Kostnaden och det potentiella koldioxidutsläppet per kilo av uttjänta vindturbinblad för den nya återvinningsprocessen bör vara betydligt lägre än den traditionella termiska pyrolysprocessen. Processen kommer att utvecklas genom ett nära samarbete mellan två avdelningar vid KTH och Vattenfall. 

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 5 300 000 kronor

AI-baserad energiprediktion för ökad effektivitet i vindkraftsparker

Vindkraft är en lovande energikälla som dock är svår att nyttja fullt ut. Vindkraftsparker består av flera turbiner som på komplexa vis interagerar med varandra och omgivningen. Faktorer som terräng, vindspårseffekt (wake effect) mellan turbiner samt isackumulering på bladen påverkar hur mycket energi som genereras. För att förutsäga vindkraftsparkers energiproduktion krävs vanligen tidskrävande simuleringar, men AI-baserade metoder kan drastiskt påskynda processerna med bibehållen precision.

Projekt ska utveckla nya AI-metoder som tränats på verklig data för att ge precisa och beräkningseffektiva förutsägelser av vindkraftparkers energiproduktion. Eftersom turbinerna och deras relationer kan ses som en graf kommer vi använda Graph Neural Networks för att modellera dem.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden
  • Beviljat stöd: 2 621 000 kronor

 

Projekt inom solkraft

Guld och gröna skogar: CRMA och utmaningar för fossilfri elförsörjning i Sverige

Projekt syftar till att analysera de sociala och miljömässiga konsekvenserna av den förenklade tillståndsprocessen för utvinningen av kritiska och strategiska råvaror som är en del av EU:s lagstiftningspaket Critical Raw Materials Act (CRMA). Projektet avgränsas till råvaror av betydelse för sol- och vindkraft i Sverige och EU och fokuserar på hur hållbarhetsmålen och OECD-kraven på ansvar och aktsamhet i EU:s nya råvaruinitiativ kan uppfyllas, samt de juridiska utmaningarna som CRMA för med sig.

Problemområdet analyseras utifrån tvärvetenskapliga perspektiv och bidrar till att viktig ny kunskap kring frågans komplexitet och möjliga lösningar.

  • Koordinator: Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping
  • Beviljat stöd: 7 816 590 kronor

Holistisk återvinning av cirkulära perovskitsolceller baserad på gröna lösningsmedel för hållbara energikällor

Cirkulära lågkostnadssolceller framträder som en lovande lösning för behovet av rena och hållbara energikällor. Projektet syftar till att utveckla högpresterande och kostnadseffektiva cirkulära solcellssystem baserade på metallhalogenperovskiter som en framtida, ren energikälla. Det främsta målet är att uppnå holistisk, cirkulär och hållbar återvinning av perovskitsolceller med hjälp av gröna lösningsmedel, och att återställa över 95 % av deras initiala värde genom samarbetsinsatser mellan akademi och industri.

Resultaten kommer att avsevärt förbättra den aktuella tekniken för perovskitsolceller på kort sikt och stärka Sveriges ledande ställning inom nästa generation av ren och hållbar energiteknologi på lång sikt.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Linköpings Universitet
  • Beviljat stöd: 5 999 000 kronor

Policylabb - Cirkulära värdekedjor av solcellspaneler och vindturbinblad

Vindturbinblad och solcellspaneler är nödvändiga för omställningen till såväl fossilfri som förnybar energi. Volymerna uttjänt utrustning väntas dock öka. För vindturbinblad prognostiseras en ökning från 2030 och för solcellspaneler från 2045.

Riksrevisionen har tydligt påpekat att staten inte har sett till att uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad kan hanteras effektivt vad gäller återanvändning och materialåtervinning. De statliga styrmedel som finns idag är inte tillräckliga för att främja en sådan hantering. Det är därför angeläget att det finns en kombination av styrmedel så att solcellspaneler och vindturbinblad i så stor utsträckning som möjligt kan återanvändas eller materialåtervinnas.

För att cirkulära värdekedjor av solcellspaneler och vindturbinblad ska nå sin fulla potential behöver den stöttas av policy- och regelverksutveckling. Projektet ska etablera ett policylabb där branschen samarbetar kring policy- och regelverksutveckling.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 3 150 000 kronor


Mie resonant ultratunna c-Si solceller

Si-solceller fortsätter att dominera solcellsmarknaden. För att få en långtgående inverkan nya innovationer i tunnfilm Si solcellsteknik som möjliggör minimal materialanvändning och lägre tillverkningskostnader utan att kompromissa med celleffektiviteten är nödvändiga.

Projektet ska ta itu med denna utmaning genom att utveckla 5-10 µm tunnfilm Si-solceller med ny ljusinfångning genom att använda nanodisk Mie-resonatorer för att uppnå effektivitet >15%. Projektet kombinerar avancerade Si-epitaxi, skalbart nanolitografi och processmetoder för tillverkning av tunnfilm Si-solceller. De utvecklade koncepten och designprinciperna för ljusinfångning är också relevanta för andra tunnfilmssolcellsteknologier.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 6 000 000 kronor

 

Projekt inom vattenkraft

Återskapande av grunda sjöbottnar – en ny chans för biodiversitet och hållbar energiproduktion i regleringsmagasin?

Vattenkraften är avgörande för Sveriges elförsörjning och omställningen men har samtidigt en stark negativ påverkan på ekosystemen i reglerade vattendrag. 

I projektet kommer att utvecklas tre nya metoder för att återskapa påverkade livsmiljöer och deras funktioner; i) artificiella flytande bottnar, ii) trösklar i magasin som förhindrar torrläggning, iii) små flytande öar som skapar häckningsplatser för fåglar. Dessutom kommer att undersökas hur växter, alger, bottenlevande djur, fisk, fåglar och biodiversitet gynnas av de nya strukturerna för att utvärdera om åtgärderna bör användas på en större skala.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Sveriges Lantbruksuniversitet
  • Beviljat stöd: 13 973 995 kronor

Produktionspotential för reglerkraft och fiskpopulationer i framtidens älvar (PORTFOLIO)

Projektet ska undersöka hur vattenkraftens reglerförmåga kan bevaras samtidigt som skadan på miljön minimeras i ett framtida klimat.
I projektet ska man fokusera på kopplingen mellan korttidsreglering och effekter på fiskpopulationer, med hänsyn till förändringar i flödesmönster på grund av
klimatförändringar.

Man ska även utveckla och applicera ett ramverk baserat på ett portföljkoncept för att utforma och prioritera åtgärder i ett avrinningsområde.
Portföljeffekt innebär att variationen hos helheten är lägre än den genomsnittliga variationen i dess delar när dessa varierar asynkront.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Karlstads universitet
  • Beviljat stöd: 8 512 517 kronor


Flödande flexibilitet - Framtidens svenska vattenkraft i fas med den gröna omställningen

Projektet syftar till att från olika håll belysa och analysera vad som kan krävas för att ställa om till ett fossilfritt elsystem vad gäller vattenkraftens förmåga att bidra med flexibilitet.

Detta görs genom att:

1) utveckla en elsystemsmodul till TIMES-Sweden, med fyra prisområden, hög tidsupplösning och olika potentiella åtgärder för att öka vattenkraftens reglerförmåga för säsong, vecka respektive dygn.
2) ta fram en uppsättning åtgärder som ses som centrala för ett fossilfritt elsystem och därmed att Sverige ska kunna nå klimatmålen samt möta det framtida elbehovet för nya gröna industrietableringar.
3) ta fram bättre underlag till miljötillståndsprocesser vad gäller klimatnyttan av olika åtgärder i elsystemet.

Mer information om projektet i projektdatabasen

  • Koordinator: Luleå tekniska universitet 
  • Beviljat stöd: 5 600 000 kronor
+

Utlysning: Bidra till utvecklingen av en resilient och trygg elförsörjning

Här presenteras beviljade projekt från utlysningen: Bidra till utvecklingen av en resilient och trygg elförsörjning

Ökad resiliens i framtidens elsystem med hög andel kraftelektronik

Projektet ska utreda hur förändringar av elsystemets egenskaper, till exempel lägre svängmassa och kortslutningseffekt, påverkar framtidens resiliens samt att förbättra den genom nya metoder för styrning (såsom spänningsreglering, felströmsinmatning och grid-forming) för att upprätthålla driftsäkerheten vid svåra påfrestningar. Målet med projektet är att: öka kunskapen i branschen hur resiliensen i elsystemet påverkas av energiomställningen, utveckla nyckeltal för övervakning av elsystemets robusthet (resiliens) samt utveckla styrning och automatisering av omriktare för ökad resiliens i olika systemdrifttillstånd.

  • Koordinator: Uppsala Universitet
  • Beviljat stöd: 4 428 417 kr

 

Skadliga interaktioner vid spänningsreglering i aktiva distributionsnät

Projektets fokus ligger på modellering och karakterisering av interaktionerna, samt utveckling av metoder för analys av dessa. Utifrån analysen kommer projektet föreslå lösningar på hur man kan implementera nya spänningsregleringsstrategier i aktiva distributionsnät samtidigt som man undviker risker för skadliga interaktioner.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 5 999 249 kr

Förbättra motståndskraften och säkerheten hos det befintliga elnätet via ett elfordonsbaserat "virtuellt" elnät

Projektet ska undersöka möjligheterna med att använda vehicle-to-grid (V2G) och distribuerade förnybara energiresurser och batterilager för att leverera el till platser med kritisk infrastruktur vid kriser som orsakar både korta och långa strömavbrott. Elbilars rörelsemönster kommer att studeras och både passiv och aktiv leverans av el via elbilars mobilitet kommer att beaktas, där med passiv leverans menas att elbilsägaren inte bryter sitt vanliga rörelsemönster. Projektet kommer att utveckla ett energihanteringssystem för ödrift av denna typ och ta fram och analysera affärsmodeller kring detta.

  • Koordinator: Högskolan Dalarna
  • Beviljat stöd: 2 606 000 kr

Transdimo - Transienter för diagnostik och övervakning av kraftkomponenter

Projektet går ut på att utveckla teknik och metodik som kan användas för att utföra övervakning och diagnostik på utrustningar i elnätet genom att nyttja olika typer av transienta påkänningar som stimuli eller input. I ett första steg avser forskningen att fokusera på krafttransformatorer, shuntreaktorer och deras genomföringar då de utgör en av de viktigaste, dyraste och mest kritiska utrustningen i elnätet. Forskningen kommer att fokusera på att utveckla teknik och metoder som kan anslutas med utrustningen i drift och som kan förbli ansluten till icke spänningsförande del under lång tid. De förväntade resultaten kan indikera om det föreligger förhöjd felrisk.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 3 979 395 kr

Resilient Electricity Supply in Sweden: Towards a National Crisis Energy system (RESISTANCE)

Projektet ska undersöka minimibehov av el samt beteendemässig respons hos människor vid energikris. Projektet inkluderar även rums- och tidsanalys av var tillgång och efterfrågan av el för närvarande inte skulle matcha för olika krisscenarier. Resultaten kan visa på vilka delar av det nationella elnätet som behöver ökat skydd och redundans samt ge kunskap kring människors beteende och vilja att anpassa sin elkonsumtion vid energikris.

  • Koordinator: Försvarshögskolan
  • Beviljat stöd: 5 979 833 kr

Transient stabilitet vid ökad andel förnybar elenergiproduktion

Projektet syftar till att öka kunskapen om hur de kommande förändringarna kommer att påverka den transienta stabiliteten i kraftsystemet och hur de nya produktionskällorna och den ökade mängden HVDC anslutningar aktivt kan bidra till att förbättra den transienta stabiliteten.

  • Koordinator: Högskolan Väst
  • Beviljat stöd: 4 370 103 kr

Energiomställningens inverkan på spänningsstabiliteten i det svenska kraftsystemet

Projektet syftar till att öka kunskapen om hur energiomställningen med nya produktionskällor, ny förbrukning, utbyggda nät och kraftigt varierande effektflöden i nätet kommer att påverka spänningsstabiliteten i kraftsystemet och hur de nya produktionskällorna aktivt kan bidra till att öka spänningsstabiliteten.

  • Koordinator: Högskolan Väst
  • Beviljat stöd: 4 370 103 kr

Batterilagrens roll i framtidens fossilfria beredskapsåtgärder

Projektet ska undersöka möjligheten att använda batterilager, som under normaldrift nyttjas för att delta på svenska kraftnäts stödtjänstmarknad, till att även verka som beredskapsåtgärd. Hypotesen är att vid ett nationellt strömavbrott kan kvarvarande energi i batterilagret nyttjas som reservkraft. Hur förutsättningarna ser ut för ö-drift med hjälp av batterilagret i kombination med småskalig förnybar elproduktion kommer också att undersökas.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 4 063 674 kr

COLA: Cyberrisker orsakade av en flexibel elmarknad och vad man kan göra åt dem: Fallstudie av ö-drift

Projektet ska studera hur cyberattacker mot uppkopplade produkter för elanvändning och elproduktion (exempelvis batterier, värmepumpar, solceller, laddinfrastruktur och fastigheter) kan orsaka störningar på elnätet genom att undersöka inverkan av cyberhot på ett avgränsat elsystem (energiö).

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 5 514 000 kr

+

Utlysning: Bidra till utveckling av framtidens flexibla elsystem

Här presenteras beviljade projekt från utlysningen: Bidra till utveckling av framtidens flexibla elsystem

Sektorkoppling och verksamhetsforskning för miljömässig hållbarhet (SCORES): Effekter på klimatutsläpp, energipriser och ekonomisk nytta som en följd av Nordens energiomställning 

Projektet berör frågeställningar kring ökat elbehov inom bland annat stålproduktion (vätgas) och nya industrier (tillexempel batteriproduktion), samspel med intermittent förnybar elproduktion samt värmesektorn. Transmission är en till viktig aspekt som modelleras.

Projektet undersöker möjliga oväntade och oönskade effekter av denna omställning och hur fler marknadsdeltagare ska kunna och vilja bidra till omställningen. Policyrekommendationer som ska motverka målkonflikter är del av resultaten.

  • Koordinator: Stockholms universitet 
  • Beviljat stöd: 4 949 380 kronor 


Frigörande av nätkapacitet och flexibilitet utifrån simulerad aggregerad solkraftsproduktion som tar hänsyn till individuella systems orientering

Projektet går ut på att utvärdera hur nyligen utvecklade fjärranalys- och maskininlärningsmodeller, som ger ny kunskap om alla solcellsanläggningars exakta plats och orientering inom ett område, kan skapa värde för elnätsägare och aggregatorer.

Utifrån denna nyförvärvade kunskap kommer aggregerad total producerad historisk solkraft kunna simuleras, och med denna data kan den faktiska utjämningseffekten kvantifieras. Projektet kommer även ligga till grund för utformning av förslag på mekanismer som ger incitament till lokal flexibilitet via en aggregator.

  • Koordinator: Becquerel Sweden AB 
  • Beviljat stöd: 1 629 816 kronor 

 

iEVsFLEX: Integrering av e-mobility i elnätet för hög flexibilitet genom AI och digitalisering 

Projektet ska svara på hur flexibilitetspotentialen i transportsektorn från både stora och små aktörer ska kunna maximeras samtidigt som alla parter (privata, kommersiella, industriella, distributionssystemoperatörer, aggregatorer) kan dra nytta av flexibiliteten.

Projektet ska även svara på hur elfordons flexibilitet skulle kunna mildra effekterna på den begränsade nätkapaciteten och samtidigt öka den gröna elektrifieringen av transportsektorn.

  • Koordinator: Mälardalens Universitet 
  • Beviljat stöd: 8 470 810 kronor 

Flexibel fjärrvärme: Ökade möjligheter för fjärrvärmebolag att agera på balansmarknaderna 

Projektet ska besvara vilken roll och vilket värde fjärrvärmen kan bidra med på flexibilitetmarknaderna ur ett systemperspektiv genom energisystemmodellering.

Det ska även bidra till att öka fjärrvärmebolagens möjligheter och vilja att agera på balansmarknaderna genom att utveckla och verifiera en verktygsprototyp som beräknar den information fjärrvärmebolag i dag saknar för att vara aktiva på marknaderna.

  • Koordinator: IVL SVENSKA MILJÖINSTITUTET AB 
  • Beviljat stöd: 3 270 713 kronor 


Acceptansgräns för ny produktion och förbrukning i transmissionsnät med flexibilitetslösningar 

Projektet ska vidareutveckla den nuvarande metoden för beräkning av begränsningar i att ta emot ny förbrukning och produktion. Den nya metoden kommer att kunna tillämpas för flexibla transmissionsnät.

För att illustrera metoden kommer ett realistiskt och verklighetsnära exempelnät, med tre olika flexibilitetslösningar (dynamisk belastningsförmåga, stokastisk driftsäkerhet och flexibilitetsmarknader) att tas fram.

  • Koordinator: Luleå tekniska universitet
  • Beviljat stöd: 5 996 208 kronor 

Hemmens roll i ett automatiserat elnät - ett normkritiskt perspektiv 

Projektet ska med hjälp av designforskning genomlysa maktstrukturer i hemmet och hur de i sin tur påverkar målkonflikter mellan ekologisk och social hållbarhet. Projektet ska bland annat undersöka hushållens upplevelse av smart teknik och smarta styrsystem.

  • Koordinator: Kungliga tekniska högskolan
  • Beviljat stöd: 7 659 374 kronor 

Säkra energigemenskaper: Skyddad datainsamling och datadelning för efterfrågeflexibilitet på Dansmästaren

Projektet ska utveckla ett ramverk för hantering av mikronät baserat på personaliserbara belastningsmodeller tillsammans med integritetsbevarande maskininlärningsmetoder. Den föreslagna metoden kommer att demonstreras på Dansmästaren, ett mikronät och testbädd för forskning i Uppsala, Sverige.

Mikronät bidrar till efterfrågeflexibilitet genom att förena ägare av elektriska fordon, hushåll, företag och mikroproducenter i energisamhällen. Dock kräver flexibilitetshantering av sådana mikronät att en heterogen grupp av producenter och konsumenter delar privata data, vilket är problematiskt ur integritets- och cybersäkerhetssynpunkt.

  • Koordinator: Uppsala universitet
  • Beviljat stöd: 8 967 975 kronor 


Fyrbodal för framtidens flex 

Projektet avser att ta fram kunskap, verktyg och metoder för främjande av flexibilitet inom lokal och delregional samhällsplanering. Detta genom att utveckla och testa modeller, metoder och processer för flexibilitetslösningar i befintlig infrastruktur, verksamhet, industri och bebyggelse.

Projektet kommer att bidra till nya flexibilitetslösningar inklusive samhällsmodeller.

  • Koordinator: Innovatum Progress AB 
  • Beviljat stöd: 4 859 899 kronor 

Potential, värde och målkonflikter för nya flexibilitetsresurser 

Projektet ska analysera olika aktörers incitament, hur olika användningsområden för flexibilitet samspelar samt vilka målkonflikter som finns mellan dessa.

Projektet förväntas bidra med ny kunskap, underlätta investeringsbeslut och analyser, frigöra mer flexibilitet till elsystemet samt bidra till att flexibilitetsresurser utnyttjas mer effektivt.

  • Koordinator: Power Circle AB 
  • Beviljat stöd: 1 626 571 kronor 

Ökad flexibilitet med optimerad styrning av energiresurser i lokala energisystem 

Projektet ska undersöka hur användningen av energiresurser i lokala energisystem kan optimeras utan avkall på försörjningstrygghet eller leveranskvalitet.

Resultaten förväntas kunna bidra till utveckling av produkter med optimerad styrning av energiresurser och för utveckling av effektiva styrmedel och marknadsmodeller för ökad flexibilitet i elsystemet.

  • Koordinator: Luleå tekniska universitet
  • Beviljat stöd: 8 972 148 kronor 

Elbilars potential att bidra med frekvensreglering 

Projektets ska studera och kvantifiera individuella elbilisters praktiska möjligheter och ekonomiska förutsättningar för att upplåta sina batterier till frekvensreglering genom vehicle-to-grid (V2G).

Med hjälp av V2G öppnas nya möjligheter för att på ett resurseffektivt sätt balansera elnätet med hjälp av den snabbt växande elbilsflottan. Potentialen är dock beroende av att elbilister upplåter sina batterier till frekvensreglering och här finns flera osäkerheter kring praktiska möjligheter, ekonomisk lönsamhet och risker för att batteriet slits.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB 
  • Beviljat stöd: 3 244 725 kronor

 

SågFlex - elflexibilitet på sågverk 

Projektet ska ge sågverk och leverantörer kunskap om hur de tillsammans kan bidra till utveckling av framtidens flexibla elsystem. Detta behövs för att sänka tröskeln för sågverk att erbjuda flexibilitetstjänster i elnätet. Projektet kommer visa hur sågverk kan använda ellagringstekniker, flexibilitetstjänster och avancerad digitalisering för att möjliggöra förbättrad produktionsplanering och därmed reducera sina eleffektkostnader.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB 
  • Beviljat stöd: 3 393 000 kronor 
+

Utlysning: Kunskaps- och kompetensutveckling för framtidens elsystem

Här presenteras beviljade projekt inom utlysningen: Bidra till kunskaps- och kompetensutveckling för framtidens elsystem

Multiportsomriktare att förstärka lokalnäts försörjningstrygghet och nätstyrka
Projektet ska identifiera nyckelfaktorer som hindrar tillämpningen av förnybara generatorer under ö-drift och svaga elnätanslutningar. Projektet kommer även att utveckla strategier för att övervinna hinder genom att använda en så kallad multiportsomvrikare, som kan underlätta driften av de förnybara generatorerna genom att omdirigera flexibel effekt tillgänglig från ett närliggande elnät. På detta sätt kan kraven på energilagringar minskas. Resultaten kommer att verifieras ytterligare i en Power Hardware-in-the-Loop experimentell setup.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 3 238 000 kronor

DC konduktivitet i polyolefiner – Förbättrade  kraftkondensatorer och högspänningskablar för en hållbar användning av elektrisk energi
Projektet ska utveckla förbättrade simuleringsmodeller för konduktivitet i polyolefiner. Med förbättrade isolationsmaterial kan man använda högre spänning i kablarna vilket ger lägre förluster. Det ger också högre energidensitet i kondensatorerna vilket ger kompaktare ventilhallar. De nya simuleringsmodellerna kommer att öka utvecklingshastighet och tillverkning av nya polyolefiner med lägre miljöpåverkan, samt förståelsen hur dessa fungerar som HVDC isolation.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 6 000 000 kronor

Utvärdering av den första facilitet för agrovoltaiksystem i Sverige för att jämföra kommersiellt tillgängliga agrovoltaikteknologier - MATRIX
Projektet ska utveckla den första experimentanläggningen för agrovoltaiska system i Sverige för att jämföra kommersiellt tillgängliga agrovoltaiska teknologier. Projektet kommer att generera en databas, för Sverige och världen över, där man ser effekterna av olika agrovoltaiska konfigurationer på mikroklimat, solcellsproduktion och växtodling. Detta kommer att göra det möjligt att utveckla verktyg för simulering, optimal design och drift av agrovoltaiska system. Projektet kommer att utveckla en demonstrator av agrovoltaiska styrsystem utrustade med solspårare.

  • Koordinator: Mälardalens Universitet
  • Beviljat stöd: 5 984 073 kronor


Perovskit/organiska tandemsolceller för framtidens elsystem
Projektet ska öka kunskapen och bidra till utvecklingen av tandemsolceller baserade på organiska material och perovskitmaterial. Projektet kommer att utforska möjligheter att öka verkningsgraden och minska förlusterna med hjälp av att bland annat variera bandgap och komposition samt med spiro-OMeTAD som håltransportlager.

  • Utförare: Linköpings Universitet
  • Beviljat stöd: 6 000 000 kronor

Energilagring för nätstöd och priming av förnybara energiapplikationer baserade på natriumjonbatterier
Projektet ska studera prestanda och livslängd hos ett nytt natriumjonbatteri samt dess användning för stödtjänster i elnätet. Projektet är uppdelat i tre kopplade delstudier; prestanda och livslängdsprovning, modellutveckling och utvärdering för användande som ellager för elnät. Inom projektet kommer testprotokoll och lastcykler utvecklas. Parallellt kommer två olika modeller, utvecklade för litiumjonbatterier, appliceras och utvärderas för natriumjonbatterier. Projektet är ett samarbete mellan Chalmers och företagen Altris och Nortical.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 6 000 000 kronor

Intelligent och multifunktionell styrning i framtida effektomvandlardominerade nät
Projektet ska utnyttja AI och djup förstärkningsinlärning, för att uppnå adaptiv och multifunktionell reglering av omvandlare, för att säkra hållbara elnät med en hög andel förnybar energi.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 4 057 337 kronor

Utvärdering av kapacitetsbegränsningar i det svenska låg- och mellanspänningsnätet vid ett helt förnyelsebart elsystem
Projektet ska utveckla en nätverksmodell över hela Sveriges låg-, mellan- och högspänningsnät. Nätverksmodellen är unik genom att den inte kräver någon känslig information om dagens elnät, samt dess geografiska täckning (hela Sverige). Ett mål är också att använda modellen utanför projektet då vi sett att det finns ett mycket stort intresse bland elnätsbolag, fordonstillverkare, Göteborg stad och myndigheter.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 3 106 250 kronor

FlexGEN - Next Generation Advanced Flexible Biomass Power Plants
Projektet ska analysera en lösning där en kondenssvans med lämpligt ventilarrangemang och en värmesänka införs till kraftvärmeverket för att uppnå flexibelt förhållande mellan kraft- och värmeproduktion, det vill säga där kraft och värme är mer oberoende av varandra med snabb reglering. Bränslelagret vid anläggningen erbjuder ett kostnadseffektiv, robust energilager med potential till lågt klimatavtryck. Projektet kommer att drivas som ett forskningsprojekt med industrianknytning där flera företag medverkar aktivt i projektet.

  • Koordinator: Lunds universitet
  • Beviljat stöd: 5 999 000 kronor

Ett robust energisystem i Sverige och Europa
Projektet ska utveckla en metod för att systematiskt undersöka hur ett energisystem som är robust under oförutsedda händelser, som mycket höga bränslepriser, brott på transmissionsledningar och extrema väderhändelser, kan utformas. Projektet bidrar med policy-relevant kunskap om betydelsen av nationell kontroll över produktionskapacitet och beroende av import av el och bränslen.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 5 951 000 kronor

Realtidövervakning och bedömning av rotorvinkelstabilitet
Projektet ska övervaka och förutsäga rotorvinkelstabilitet genom att tillämpa lämpliga algoritmer baserade på PMU-data i realtid. De använda/utvecklade metoder i projektet kan integreras i ett nordiskt varnings- och skyddssystem (NEWEPS).

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 1 467 000 kronor

Ett frekvensbaserat analysverktyg för att utvärdera stabilitetsmarginalen i omriktardominerade elkraftsystem för att förbättra integrationen av förnybara energikällor
Syftet med projektet är att utveckla ett frekvensbaserat analysverktyg för att undersöka och bedöma stabiliteten i omriktar-dominerade elkraftsystem. Genom att dra full nytta av frekvenskaraktäristiken för sammankopplade delsystem, kan den föreslagna metoden förutsäga den övergripande systemstabiliteten vid olika nät-scenarier.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 4 553 000 kronor

Kostnadseffektiv resiliens i distributionsnät
Projektet ska möjliggöra att flexibla resurser, till exempel batterilager, som används för att tillhandahålla marknadsbaserade systemtjänster automatiskt bistår till att säkra elförsörjningen. Projektet ska även utveckla autonoma kontrollstrategier som avväger risken för elavbrott mot nyttan av att resurserna tillhandahålls på marknaden. Projektet genomförs som ett doktorandprojekt vid KTH i samarbete med Plexigrid och Vattenfall som tillhandahåller system och resurser för att validera lösningarna.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 3 425 550 kronor

Systemvärn för ökad överföringskapacitet
Projektet har fokus på ökad kunskap om systemvärn som del av “smarta transmissionsnät” och syftar till en tillförlitlig och driftsäker ökning av kapaciteten i existerande elnät. Detta bidrar till att jämna ut elpriserna. Projektsamarbetet mellan RISE, KTH och LTH, omfattar en referensgrupp representerande nordiska transmissionsföretag, svenska regionnätbolag och teknikleverantör. Denna ger avnämarna direktkontakt med projektet som i sin tur får tydliga kanaler för spridning av kunskap och kompetens. En väletablerad kraftsystemssimulator kommer att användas för samspel med nätbolagen, som del av resultatspridning och nyttiggörande.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 5 980 100 kronor

Vindkraft med spännings-, frekvensstöd och ö-drift: demonstration av nya metoder i verklig drift
Projektet ska utveckla, undersöka och demonstrera vindkraftens förmåga att vara en aktiv deltagare i att producera inte bara förnybar elektrisk effekt, utan också stödtjänster, till det svenska elnätet. Målet med projektet är att fler vindkraftverk och fler aktörer bidrar med stödtjänster till elnätet och att försörjningstryggheten hos det svenska elsystemet därmed ökar.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 5 710 000 kronor

Lösningar för styrning och hårdvara för likströmsnät som möjliggör hållbar expansion av förnybar el
Projektet ska undersöka effektelektroniska lösningar som är lämpliga för maskade likströmsnät. Den föreslagna lösningen kommer också att verifieras experimentellt med en nedskalad prototyp. Projektet bidrar med en förbättrad förståelse för möjliga lösningar till att höja prestandan av maskade likströmsnät. Detta kan i sin tur möjliggöra utvecklingen av nät med 100 procent förnybara el-källor.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 4 327 000 kronor

Vätgasens samlade påverkan på elsystemet och dess roll i energi- och klimatomställningen – En system- och syntesstudie om vätgas och elektrobränslens roll i framtidens sektorkopplade energisystem
Projektet ska bidra till ökad kunskap om systemeffekter av ökad produktion och användning av fossilfri vätgas och elsystemets roll som möjliggörare av ökad fossilfri vätgasanvändning. Systemeffekterna kommer analyseras genom tekno-ekonomiska analyser i kombination med en syntes av resultat från bland annat Energiforsks pågående forskningsprogram ”Vätgasens roll i energi- och klimatomställningen”. systemeffekter av ökad produktion och användning av fossilfri vätgas.

  • Koordinator: Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag
  • Beviljat stöd: 1 500 000 kronor

Samspelet mellan Skyddsreläer och Nätbildande och Nätföljande Omvandlare
Projektets fokus är samspelet mellan förnybara källor med växelriktare som nätgränsnitt, och skyddssystem. Projektet kommer att studera situationer med olika typer av växelriktarstyrning för att undersöka problem som kan uppstå med befintliga skyddsalgoritmer. Det överväger då holistiska alternativ för framtida skyddsalgoritmer och omriktarstyrning med god samverkan. Det ger användbart underlag för nätoperatörer, tillverkare av växelriktare och skyddsreläer och för standardisering av nya växelriktare.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 5 970 000 kronor

Högspänd likströmsmatning för massiv produktion av vätgas
Projektet ska bygga upp kunskap kring modulära effektomvandlartopologier för omvandling av högspänd likström till lämplig lågspänd likström så att existerande elektrolysörer kan matas med högsta möjliga energieffektivitet, kompakthet och kostnadseffektivitet. Projektet genomförs som ett doktorandprojekt i samarbete med Hitachi Energy.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 4 327 000 kronor


Nya storskaliga energilagringssystem för elnätet baserade på termofotovoltaisk energiomvandling
Projektet ska bygga upp kunskap och kompetens kring lagring av termisk energi. Projektet genomförs som ett doktorandprojekt och ska utforska termofotovoltaisk omvandling till elektricitet genom att utveckla nya effektivare termofotovoltaiska celler och undersöka olika miljövänliga energilagringsmaterial med målsättning att konstruera ett demonstrationssystem i labbskala. Projektet ska också ta fram kunskap om potentialen för dessa lagringssystem i framtidens elsystem.

  • Koordinator: Uppsala universitet
  • Beviljat stöd: 4 996 885 kronor

Framtidens systemtjänster
Projektet ska identifiera vilka och vilken volym av systemtjänster som behövs i ett framtida elsystem med 100 procent förnybar produktion. Syftet är också att utforma utvärderingsmetoder som ger incitament till att kunna säkra upp tillräckliga systemtjänster från olika resurser. Projektet nyttjar digitaliseringen och möjliggör nyttan av flexibilitet och tekniska egenskaper hos resurserna i elsystemet. Såväl produktion som förbrukning möjliggörs att på lika villkor kunna bidra med nytta.

  • Koordinator: Uppsala universitet
  • Beviljat stöd: 5 754 703 kronor

Likspänningsomvandlare för HVDC-nät -- En facilitator för massiv förnybar energi
Projektet ska ta fram ny kunskap om hur likspänningsomvandlare för HVDC-nät ska konstrueras för att uppnå högsta möjliga energieffektivitet, kompakthet och kostnadseffektivitet.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 4 327 000 kronor
+

Utlysning: Utvecklingen av framtidens elmarknader

Här presenteras beviljade projekt från utlysningen: Bidra till utvecklingen av framtidens elmarknader


Affärsmodeller för laddning av elbilar med hänsyn till nätbegränsningar samspel mellan bilägare elleverantör och nätägare
Syftet med projekt är att utveckla affärsmodeller för att kunna få en effektiv och flexibel användning av elbilars batterier vid kapacitetsbegränsningar i elnäten.

Flexibiliteten kan användas som prisberoende elförbrukning, frekvensreglering, spänningsstyrning och minskning av möjliga nätöverbelastningar. Detta måste göras med hänsyn till de olika sakägarnas (elkonsumenter, elhandlare och elnätsägare) regelverk och ekonomiska drivkrafter.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 4 000 000 kronor

Ett riskbaserat tillvägagångssätt för marknadsbegränsningar på grund av elnätet
Flaskhalsar i elnätet sätter gränser i funktionalitet av elmarknaderna. Det kan leda till höga priser för förbrukning, göra det oattraktiv att bygga förnybar elproduktion och kan även begränsa nyanslutningar. Mängden effekt som nätet klarar innan det uppstår en flaskhals baseras på så kallade deterministiska metoder, där det finns en skarp gräns mellan vad som är möjligt och vad som inte är.

Det som kommer att utarbetas i detta projekt är att kvantifiera riskerna med att marknaden i kombination med oförutsett komponentbortfall och prognosfel kommer att leda till överbelastning av nätet eller stora elavbrott. Information om risken möjliggör en bedömning från fall till fall (till exempel dagen innan leveransen, för varje timme) om det är värt att ta riskerna, med hänsyn till riskerna med att begränsa marknaden.

Det kommer fortfarande att finnas flaskhalsar, men de kommer inte längre att sätta onödiga begränsningar i elmarknaden med allvarliga konsekvenser. 

  • Koordinator: Luleå tekniska universitet
  • Beviljat stöd: 4 704 615 kronor

Hållbar integration av elmarknaden
Projektet ska bidra till kunskap om dagens elmarknad genom att utveckla och analysera en teoretisk modell för vilken roll som integration av elmarknaden spelar för energisystemet som helhet.

Projektet kommer lägga ett särskilt fokus på hur nyttjandet av befintlig nätkapacitet påverkar både resurseffektivitet och leveranssäkerhet, samt hur investeringar i nya elnät påverkar de långsiktiga investeringarna i fossilfri elproduktion och i fossilfri industriproduktion.

Resultaten ska ge underlag för övergripande åtgärder på EU-nivå för att säkerställa en integrerad elförsörjning som är både miljömässigt, ekonomiskt och politiskt hållbar.

  • Koordinator: Stiftelsen Institutet för Näringslivsforskning
  • Beviljat stöd: 4 977 500 kronor

Lokala energisystem och energigemenskaper i svenska industriområden
Projektet syftar till att undersöka potentiella möjligheter och utmaningar med energigemenskaper/lokala multi-energikoncept i svenska industriområden. Ett typiskt industriområde i utkanten av Borås (Viared) kommer att användas som fallstudie. Olika aspekter kommer att beaktas så som teknik, ekonomi och sociala frågeställningar.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 3 864 369 kronor

Långsiktiga prisscenarier för frekvensregleringstjänster
Projektet syftar till att öka kunskapen om framtida reservmarknader och prisscenarier för balanseringstjänster mot 2050. Resultaten kan komma att användas för att stödja investeringsbeslut och affärsmodellinnovation för nya energilösningar så som exempelvis elektrolysörer för vätgasproduktion, batterilagring, värmepumpar och elbilar.

  • Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
  • Beviljat stöd: 3 028 972 kronor

Optimering av icke-konvexiteter i modellen SDAC för en 100 procent förnybar framtid
Europeiska länder (inklusive Sverige) arbetar mot en hållbar framtid med intermittenta förnybara källor. Denna gröna vision har medfört flertalet viktiga utmaningar. En av de största utmaningarna är den ökande komplexiteten i modellen för den gemensamma dagen före-kopplingen (SDAC).

För det första planeras handelsperioden (MTU) att minskas från 1 timme till 15 minuter. Detta innebär en cirka fyra gånger så stor optimeringsmodell som idag.

För det andra förväntas både mängden och antalet typer av icke-konvexiteter att öka med en ökande andel av intermittent förnybar elproduktion. Detta leder till en ökad komplexitet vid beräkningen av enhetliga priser.

För det tredje kräver gemensam optimering av energi och balanseringsreserver på dagen före-marknaden innovativa algoritmer för att lösa SDAC-modellen.

I det här projektet ska dessa tre utmaningar studeras och policys utvecklas för att hantera dessa utmaningar, med det slutgiltiga målet att förbättra prestandan hos SDAC-modellen.

  • Koordinator: Kungliga Tekniska Högskolan
  • Beviljat stöd: 5 000 000 kronor

Småskaliga vattenkraftens värde på framtidens elmarknader och effektivisering av driften för förbättrat resursutnyttjande
Projektet ska utvärdera och analysera det potentiella värdet av ett förbättrat resursutnyttjande genom driftseffektivisering och automatisering av den småskaliga vattenkraftproduktionen.

Studien täcker såväl de tekniska, miljömässiga, regulatoriska, företagsekonomiska som de samhällsekonomiska perspektiven och ska bidra till utökad reglerbarhet i kraftsystemet, en mer effektiv prisbildning på el- och reservtjänstemarknaderna samt till minskade koldioxidutsläpp.

  • Koordinator: Hydro Machines Sweden AB
  • Beviljat stöd: 1 515 000 kronor

Styrmedel med fasta och rörliga komponenter och hur de påverkar investeringar på elmarknaden
Den matematiska metoden peak-load pricing används till att förutse investerad kapacitet för varje traditionell produktionsteknologi på elmarknaden. I det här projektet vidareutvecklas den metoden, så att den även kan beakta icke-planerbar produktion, såsom vindkraft, och förbrukningsreduktion (efterfrågeflexibilitet).

Vidare generaliseras metoden, så att den kan beakta styrmedel, såsom skatter, nättariffer, kapacitetsmekanismer och stödsystem, med både rörliga och fasta komponenter – det vill säga styrmedel där en del är proportionell mot producerad energi i anläggningen och en annan del är proportionell mot anläggningens produktionskapacitet. Utfallet kommer att jämförs för att analysera vilken utformning av styrmedel som är mest effektivt för samhället.

Målet är att kunna rekommendera en utformning som står sig över tid, och som lämpar sig väl för en långsiktigt hållbar energipolitik.

  • Koordinator: Stiftelsen Institutet för Näringslivsforskning
  • Beviljat stöd: 3 810 000 kronor