Ny teknik för hållbar hantering av slam och sediment

Genom projektet tar Siccum ett stort steg mot mer energieffektiv och hållbar avvattning av slam och sediment. Tekniken bygger på frysavvattning och kan reducera både energianvändningen och behovet av avvattningskemikalier, vilket gynnar energi- och klimatomställningen.

Traditionella avvattningsmetoder för slam och sediment är ofta energikrävande och kräver kemiska tillsatser. Frysavvattning är en teknik som har visat stor potential att förbättra avvattningsprocesser. Siccum har vidareutvecklat tekniken och skapat Freeze dewatering unit (FDWU) – en kommersiellt gångbar lösning för reningsverk och processindustrier.

Syftet och målet med projektet

Projektet syftar till att utveckla och demonstrera en fullskalig anläggning med FDWU. Genom att använda frysavvattning kan energianvändningen minska med upp till 90 procent jämfört med traditionella metoder, vilket bidrar till minskade koldioxidutsläpp och en effektivare resursanvändning. Tekniken eliminerar även behovet av kemiska tillsatser vilket minskar miljöpåverkan för slamtorkning.

FDWU-tekniken kan även underlätta återvinning av värdefulla resurser som fosfor från avloppsslam, vilket främjar cirkulär ekonomi och resurseffektivitet. Projektets långsiktiga mål är att etablera FDWU som en ny standard för hållbar slamhantering.

Fakta om projektet

Namn: RL8 leap for Siccum Freeze dewatering units.
Budget: 42 755 220 kronor varav 19 239 850 kronor i stöd från Energimyndigheten.
Projekttid: 15 oktober 2024 till 15 oktober 2027.
Utförare: Siccum AB.
Webbplats: Siccum Dewatering solutions (siccum.se)
Kontaktperson: Andreas Kostenniemi.