Frågor och svar om utlysningar inom Pilot och demonstration

På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om Pilot och demonstrations utlysningar.

+

Hur får jag behörighet för att lämna in en skiss?

För att kunna skicka in en skiss behöver du behörighet på Mina sidor för det. Du ansöker om behörig för skiss via e-tjänsten ”Skisser infor pilot och demonstrationsprojekt” på minas...@energimyndigheten.se.

Ansök om behörighet i god tid, eftersom det kan ta ett par dagar att få behörigheten. Du får ett mejl när er ansökan om behörighet har godkänts. Mer information finns i den fullständiga utlysningstexten.

+

Hur får jag behörighet för att lämna in en ansökan?

För att kunna skicka in en ansökan behöver du behörighet på Mina sidor för det. Du ansöker om behörig för ansökan via e-tjänsten ”Finansiering av forskning och innovation” på minas...@energimyndigheten.se.

Ansök om behörighet i god tid, eftersom det kan ta ett par dagar att få behörigheten. Du får ett mejl när er ansökan om behörighet har godkänts. Mer information finns i den fullständiga utlysningstexten.

+

Är det någon nackdel/begränsning med att lämna in flera ansökningar?

Nej, varje ansökan bedöms individuellt. Vi kommer dock att bedöma förmågan att driva flera projekt parallellt.

+

Måste en skiss lämnas per ansökan?

Varje ansökan måste föregås av en skiss som är kopplad till ansökan.

+

Kan man söka i PoD om man har ett pågående projekt?

Om ni har ett pågående projekt där resultaten ska ligga som grund till det projektet som ansökan gäller ska resultaten från det pågående projektet kunna redovisas i ansökan. Projektet behöver inte vara officiellt avslutat men resultat måste kunna redovisas och styrkas.

+

Hur stort kan mitt projekt vara?

Det finns ingen övre gräns men projektkostnaden (stödgrundande kostnader) ska vara minst 7 miljoner kronor. För mindre projekt hänvisar vi till andra utlysningar på Energimyndigheten.

Vi har beviljat projekt med projektkostnader från cirka 8 miljoner upp till cirka 300 miljoner kronor.

Mer information finns i den fullständiga utlysningstexten.

+

När ska ett medfinansieringsintyg lämnas in?

Medfinansieringsintyg ska lämnas in för en projektpart som är ett litet företag eller nystartat bolag (yngre än 5 år). Vid en eventuell komplettering av ansökan, kan vi dock komma att begära intyg även för företag utanför denna kravnivå om vi anser det vara behövligt.

+

Kan en utländsk projektpart får stöd?

Energimyndigheten är restriktiv med att ge forskningsmedel till projektparter som inte har någon verksamhet i Sverige. Detta kan ske i undantagsfall om samtliga av nedanstående kriterier är uppfyllda:

  • Det kan styrkas att de projektparter som inte har någon verksamhet i Sverige har en unik kompetens som inte finns hos aktörer i Sverige.
  • Aktiviteter hos den utländska projektparter är väsentliga för att uppnå programmets mål.
  • Det finns en tydlig kunskapsöverföring till aktörer i Sverige.

Sedan kan Energimyndigheten kräva, i enighet med GBER art. 1.5 a, att stödmottagaren har ett driftställe eller en filial i Sverige vid tidpunkten för utbetalning av stöd.  

+

Behöver jag skicka in ett LOI (Letter of Intent)?

Ansökan som rör projekt med lösningar som ska kommersialiseras ska inkludera ett engagemang av en namngiven kravställande kund, till exempel ett LOI (Letter of Intent) eller motsvarande. OBS, vi har ingen mall för detta.

+

Jag får stöd från EU för mitt projekt. Hur mycket kan jag få i extra stöd från er?

För det fall att ditt företag har sökt, erhållit eller planerar att söka stöd som förvaltas direkt av EU:s institutioner utan inblandning av svenska myndigheter (till exempel program som Horisont Europa), måste du meddela även det till Energimyndigheten när du söker stöd av oss. Detta är viktigt för att undvika eventuell återbetalningsskyldighet, eftersom det sammanlagda stödet från EU:s institutioner och Energimyndigheten för samma stödberättigande kostnader inte får överskrida de högsta tillåtna stödnivåer eller belopp som följer av tillämpliga EU-regler.

Om ni har tagit emot centralt förvaltad unionsfinansiering för samma kostnader som ni söker stöd för från Energimyndigheten, ska ni ange det som ”offentlig finansiering” i ansökningsformuläret.