Laga mat utan el eller gas – så gör du det säkert
Det finns flera sätt att laga mat på utan el eller gas. Du kan använda sprit- eller gasolkök eller grilla utomhus.
Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning.
Laga mat enkelt vid ett el- eller gasavbrott
- Ät konserver och andra lättvärmda livsmedel. De är enkla att värma.
- Laga mat utomhus. Använd din utegrill eller bygg en enkel eldstad.
- Har du gas hemma kan du laga mat på en elektrisk kokplatta eller elspis även om gasen försvinner.
- Använd ett spritkök eller litet gasolkök. Se till att du har bränsle i reserv för några dygns användning.
Förvara din mat rätt så du inte blir sjuk
- Undvik att öppna frysen de två första dygnen om du inte måste vid ett elavbrott. Livsmedel som tinar kan härskna med tiden och orsaka magsjuka.
- Förvara mat utomhus om det är kallt väder.
- Isolera en kartong med tidningspapper eller frigolit om det är kallare än fyra plusgrader grader. Då undviker du att färsk mat fryser.
Tänk på säkerheten
- Kontrollera att brandvarnare och brandsläckningsutrustning fungerar.
- Brandrisken ökar – förvara inte bränsle eller lättantändliga saker nära ett brinnande kök.
- Ställ aldrig ett spritkök eller gasolkök under köksfläkten, eftersom fettet i fläkten kan ta eld.
- Skydda barnen. Ha uppsikt över köket när du använder det.
- Förvara spritkök och gasolkök, tändstickor och bränsle på ett säkert sätt så att barn inte kommer åt dem.
- Lågorna i köket förbrukar syre. Vädra kort och ofta.
- Träkolsgrill får bara användas utomhus där det är god luftväxling. Att använda en kolgrill inomhus kan leda till kolmonoxidförgiftning. Koloxid är en gas som snabbt kan nå dödliga koncentrationer inomhus.