Investeringsstöd för kommunal beredskap
Inom programmet Robust kommun kan kommuner ta del av stöd som bidrar till en tryggare energiförsörjning och uppbyggnad av totalförsvarets förmåga.
Syftet med programmet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen. Beredskap att stå emot störningar i energiförsörjningen på alla nivåer i samhället bidrar till återuppbyggnaden av Sveriges totalförsvar.
Investeringsstödsprogrammet kommer under 2025 fokusera på robusthöjande åtgärder för reservkraft och bestå av ett finansiellt- och kunskapsmässigt stöd.
50 kommuner får finansiellt stöd
I början av 2025 kunde Sveriges kommuner ansöka om ett finansiellt stöd för investeringar i reservkraft. I början av mars valde Energimyndigheten, tillsammans med länsstyrelserna, ut 50 kommuner som beviljades stöd om 1,6 miljoner kronor vardera.
Det finansiella stödet ska hjälpa kommuner att bli bättre förberedda och rustade för att hantera olika typer av störningar. Stödet får användas till fysiska åtgärder, som reservkraftaggregat och nödvändiga tekniska förändringar i byggnader.
Deltagande kommuner Robust kommun 2025
Karta över kommuner som beviljats stöd (pdf)
Kunskapsstöd för reservkraft
Robust kommun kommer också att erbjuda ett kunskapsstöd med särskilt fokus på reservkraft. Syftet med kunskapsstödet är likt det finansiella stödet att bidra till en tryggare energiförsörjning i Sveriges kommuner.
Stödet kommer att finnas tillgängligt på Energimyndighetens webbplats och innefattar skriftligt kunskapsmaterial, webbutbildningar, mallar och generiska övningar. Stödet kommer vara tillgängligt för samtliga kommuner.
Mer information om kunskapsstödet kommer under våren 2025.
Pilotprojekt bidrog till utformningen
Som ett led i att utforma programmet genomförde Energimyndigheten ett pilotprojekt under 2024. I pilotprojektet deltog Kalix, Lycksele, Surahammar, Enköping, Sollentuna, Mörbylånga, Gotland, Karlshamn, Göteborgs stad och Växjö.
Kommunerna som deltog i pilotprojektet fick stöd och vägledning från Energimyndigheten och andra deltagande kommuner. Kommunerna var också med i utvecklingen och påverkade utformningen av investeringsstödprogrammet som öppnade i början av 2025. Piloten avslutades vid årsskiftet.
Frågor och svar om investeringsstödsprogrammet
Grundprinciper för trygg energiförsörjning
Energimyndighetens definition av vad som är trygg energiförsörjning handlar om våra gemensamma behov av el och energi. En trygg energiförsörjning får vi genom att ha robusta försörjningskedjor och förmåga att hantera kriser, både i vardagen samt inför och under höjd beredskap.