Test av vattenkranar för kök och badrum

Energimyndigheten har genomfört tester på vattenkranar för kök och badrum samt tre nätdrivna badrumskranar med sensorfunktion. Resultaten visar att kökskranarna är de största energislukarna, främst på grund av deras högre vattenflöde.

Personer i vita rockar testar vattenkranar för kök och badrum.

Energimyndighetens Testlab testar vattenkranar. Foto: Linnéa Fredriksson/Energimyndigheten

Syftet med testet är att visa hur medvetna val vid köp av kranar kan påverka hushållens energi- och vattenanvändning. Genom att välja energieffektiva kranar kan hushåll spara vatten och energi samt minska sina kostnader.

Testresultaten i korthet

Testerna visar att kranar med högre flöde och valet att använda varmare vatten ökar energianvändningen. Kökskranar använder betydligt mer energi än badrumskranar, både med och utan sensorfunktion, eftersom de ofta används vid aktiviteter som kräver större mängder vatten.

  • Kökskranar med energisparfunktioner, som kallstart, förbrukar mellan 524 och 731 kWh/år. Utan energisparfunktion kan energianvändningen uppgå till 1037 kWh/år.  
  • Badrumskranar förbrukar mellan 248 och 492 kWh/år.
  • Badrumskranar med sensorfunktion är de mest energieffektiva, med en årlig energianvändning på 145–175 kWh. Standby-förbrukningen, som endast driver sensorn, är också mycket låg med en effekt på 0,08–0,21 Watt.

Det snabbaste sättet att minska varmvatten- och energianvändningen är att se över sina vanor.

Se över dina vanor - ett snabbt sätt att minska energianvändningen

Det snabbaste sättet att minska varmvatten- och energianvändningen är att se över sina vanor.

Genom att använda kranen mer effektivt kan du spara upp till 40 procent varmvatten. Att byta till en kran med lägre vattenflöde eller uppgradera kranens munstycke (strålsamlare) kan också bidra till lägre vattenanvändning.

Kom ihåg att högre vattentemperaturer också innebär högre energianvändning, så genom att hålla temperaturen nere kan du minska dina kostnader ytterligare.

Om du ska köpa ny kran

Läs blandarens produktspecifikation. En del blandare som finns på marknaden har möjlighet att begränsa flöde och maxtemperatur, hör med installatör eller tillverkare vilka möjligheter din kran har.

Det går ofta att byta kranens munstycke (strålsamlare) till ett som blandar in luft i vattnet så mindre varmt och kallt vatten används utan att försämra kranens funktion.

När du ska byta din kran, överväg att investera i en modell med energisparfunktioner. Här är några alternativ:

  • kranar med inbyggt stopp i handtaget
  • kranar med knapp för tillfälligt högre flöde
  • kranar med tidsbegränsat flöde
  • kranar med kallstart.
+

Kranar med energisparfunktioner

  • Kranar med ett inbyggt stopp i handtaget som innebär ett lägre flöde upp till stoppet och där användaren vid behov kan öka flödet genom att med extra kraft driva handtaget förbi stoppet.
  • Kranar med en knapp som tillfälligt tillåter ett högre flöde. Genom att trycka på knappen kan handtaget vridas så att flödet ökar. Flödet minskar automatiskt när kranen stängs av.
  • Kranar med tidsbegränsat flöde, antingen elektroniska med en sensor som känner av närvaron av en användare och vars stängning sker automatiskt när närvaron tas bort eller icke elektronisk med en självstängande automatisk avstängningsventil.
  • Kranar med kallstart levererar endast kallvatten när handtaget står i mittläge. Användaren måste göra ett medvetet val genom att röra handtaget från mittläge för att välja högre flöde och/eller temperatur.

Dessa kranar ingick i testet

  • 5 köksblandare
  • 5 tvättställsblandare
  • 3 nätdrivna tvättställs blandare med sensorfunktion (den här typen av kranar styrs av en elektronisk sensor och sätter på och stänger av flödet automatisk).

Samtliga blandare var av ettgrepps-modell.

Det finns även batteridrivna sensorkranar på den svenska marknaden, men de har inte ingått i det här testet.

Beräkning av energianvändning

För att utvärdera energianvändningen och flödet hos mekaniska tvättställs- och köksblandare samt elektroniska sensorkranar har metoden Unified Water Label (UWL) (2) använts. Enligt denna metod baseras resultaten för den årliga energianvändningen enbart på kranarnas maximala vattenflöde.

För kranar med energisparfunktioner som inte påverkar flödeshastigheten har energireduktioner tillämpats. Energianvändningen reduceras enligt en särskild schablon.

Till exempel beräknas kranar med kallstartfunktion minska den årliga energianvändningen med 20 procent medan kranar med elektronisk sensor beräknas ge en reduktion på 50 procent.

Genomförande av testerna

Vattentemperaturen ställdes in på 38 grader Celsius för tvättställsblandare och 45 grader Celsius för köksblandare. Kranen öppnades helt, och det maximala stabila flödet mättes vid ett vattentryck på 3 bar. Detta flöde användes sedan för att beräkna genomsnittliga årliga energianvändningen vid normal användning av produkten.

Definitioner

Tvättställblandare - Badrumskranar

Kranen som placeras i tvättställ och används exempelvis för att tvätta händer, vid tandborstning eller rakning, med mera.

Köksblandare - Kökskran

  • Kranen som placeras på diskbänk eller liknande i kök eller grovkök. 
  • Kökskranar säljs antingen utan eller med avstängningsventil för anslutning, till exempel diskmaskin eller tvättmaskin.
  • Kökskranar används för att exempelvis handdiska, vid matlagning eller för att fylla på olika kärl, med mera.