Fördjupning om löpande intäkter
Här får du fördjupad information om olika löpande intäkter som du kan få för den el som din solcellsanläggning genererar.
Egenanvänd el
Vid tillfällen då solcellsanläggningen producerar el som du själv använder i ditt hushåll ersätter den el du annars skulle köpt från nätet.
Sälja överskottsel
Vid tillfällen då din solcellsanläggning producerar el som du själv inte använder, till exempel under soliga dagar när du inte är hemma, kan du som elproducent mata in överskottet på nätet. För att sälja och få betalt för överskottselen behöver du teckna avtal med ett elhandelsföretag som vill ta emot din sålda el. Om du räknas som mikroproducent är ditt elhandelsföretag skyldigt att ta emot din överskottsel och ge dig en skälig ersättning för produktionen även om du inte har något avtal med elhandelsföretaget om det.
Skattereduktion
Du som har en solcellsanläggning har möjlighet att få skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh) för överskottsel som du matar in på elnätet.
Ersättning för inmatning av el på nätet
När el överförs långa sträckor i elnät uppstår energiförluster. Solceller som producerar el nära platsen där förbrukningen sker kan bidra till att minska dessa energiförluster. Bland annat därför är elnätsföretagen skyldiga att betala en ersättning för den överskottsel en solcellsägare matar in till nätet, denna kallas ibland "nätnytta" eller "energiersättning".
Undantag från energiskatt
Normalt sett ska alla som producerar eller överför el betala energiskatt. Vid produktion i solcellsanläggningar med mindre än 500 kW i toppeffekt gäller dock ett undantag från energiskatten, se nedan i den röda rutan vad som gäller för respektive anläggningsstorlek för egenanvänd el.
Vilka rättigheter och skyldigheter har jag vid installation?
Ursprungsgarantier
Ursprungsgarantier är elektroniska handlingar för att garantera ursprunget på el. Ursprungsgarantier kan köpas och säljas på en öppen marknad som omfattar elproducenter och elhandelsföretag. Syftet är att slutkunden av el ska få kunskap om elens ursprung på ett tydligt sätt.
För dig med näringsfastighet
Skattereduktion för förnybar el för näringsfastigheter
Om ditt elnätsabonnemang överstiger 100 ampere för den aktuella fastigheten har du inte rätt till skattereduktion. Du kan kontrollera vilken säkring du har med ditt elnätsföretag. 100 ampere motsvarar en solcellsanläggning på cirka 69 kW, vilket i sin tur motsvarar en yta på 414 kvadratmeter.
Tänk på att skattereduktionen är en reduktion på din beräknade slutgiltiga skatt. För exempelvis bostadsrättsföreningar kan det finnas begränsade möjligheter till skattereduktion på grund av begränsat skatteunderlag. Skattereduktionen görs på kommunal och statlig inkomstskatt samt fastighetsavgifter och fastighetsskatt. För att beräkna om du kommer att få skattereduktion för förnybar el kan du räkna ut din skatt.
Räkna ut din skatt, Skatteverket
Du som har ett företag behöver själv begära skattereduktionen.
Mikroproduktion av förnybar el – näringsfastighet, Skatteverket
När behöver du betala moms på elförsäljningen?
Om den totala försäljningen, exklusive moms, av både el och varor och tjänster, uppgår till högst 80 000 kronor per år behöver du inte deklarera och betala moms. Vid ett belopp högre än 80 000 kronor behöver du betala 25 procent mervärdesskatt på den sålda elen och registrera dig för moms om du inte redan är registrerad.
Momsregistrering, Skatteverket
Elhandelsföretaget som köper din el betalar då ut moms till dig vid köp, det är denna moms som sedan betalas in till Skatteverket.
Undantag från energiskatt
Normalt sett ska alla som producerar eller överför el betala energiskatt. Vid produktion i solcellsanläggningar med mindre än 500 kW i toppeffekt gäller dock ett undantag från energiskatten. Om du har något av följande ska du registrera dig hos Skatteverket och betala skatt för den el som anläggningarna producerar:
- Flera solcellsanläggningar som var och en har en installerad toppeffekt som är lägre än 500 kilowatt, men som tillsammans har en installerad toppeffekt på 500 kilowatt eller högre.
- En eller flera anläggningar med högre installerad toppeffekt på 500 kilowatt eller högre.
För den el du inte matat in till nätet från anläggningen/arna får du göra ett avdrag så att du endast betalar 0,6 öre/kWh.
På Skatteverkets webb finns information om de olika skattesatserna och om hur du registrerar dig för att betala energiskatt.
Mikroproduktion av förnybar el – näringsfastighet, Skatteverket
Vilka rättigheter och skyldigheter har jag vid installation?.
Hur en anläggning ska definieras är idag något osäkert. Branschorganisationen Svensk Solenergi rekommenderar att räkna allt som ligger innanför en och samma anslutningspunkt (den punkt där elnätsföretagets elnät slutar) till koncessionspliktigt elnät som en anläggning. Ofta sitter anslutningspunkten vid eller nära elmätaren.
Elnätsabonnemanget i flerbostadshus påverkar hur solelen kan användas
I ett flerbostadshus har hyresgästerna ibland egna elnätsabonnemang som är kopplade till elnätet. Om ni i ett sådant flerbostadshus har solceller kan solelen användas till fastighetsel som används till gemensamma ytor utan att den blir skattepliktig för energiskatt, men möjligheten till användning för hyresgästernas el kan vara begränsad.
För att öka egenanvändningen av solel i flerbostadshus finns en möjlighet att skapa ett gemensamhetsabonnemang med undermätare. På så sätt kan solelen användas både till fastighetsel och till hushållsel och därmed kan ni minska överskottet som matas in på nätet. Det kallas även individuell mätning och debitering. Läs mer om gemensamhetsabonnemang under frågor och svar samt i rapporten Solceller i flerbostadshus från stiftelsen STUNS Energi.
Solceller i flerbostadshus, STUNS Energi