Rättigheter och skyldigheter vid anslutning till elnätet
Ellagen reglerar bland annat villkoren för hur nätverksamhet får bedrivas. Här kan du läsa om de delar av lagen som är relevanta för en solelproducent.
Som producent av el som matas in till nätet har du kontakt både med ditt nätföretag, som sköter elnätet där du bor, och med ett elhandelsföretag, som du kan sälja din el till. I bilden här nedan kan du se hur relationen med dem ser ut.
Klicka på bilden för att förstora den.
Interaktionen mellan producent – elnätsföretag – elhandelsföretag. 1=fysisk leverans av el, 2=anslutning till elnätet och ersättning för inmatning av el, 3 och 4=avtal och ersättning för el som matas in till nätet.
Elhandelsföretagen köper och säljer el. Du kan själv välja vem du vill köpa din el från och vem du vill sälja el till från din solcellsanläggning. Ditt elnäts- och elhandelsföretag behöver inte ingå i samma koncern.
Elnätsföretagen äger elnäten som elen transporteras genom. Elnätsföretagen har en ensamrätt upp till en viss spänningsnivå för att bygga och driva elnät inom ett geografiskt område.
Konsumenternas Energimarknadsbyrå
Informera ditt elnätsföretag innan installationen påbörjas
Informera ditt nätföretag i god tid innan din solcellsanläggning installeras. Det är nämligen upp till nätföretaget att beskriva hur anläggningen ska anslutas till nätet och se till att förutsättningar för anslutningen finns. Vanligtvis hjälper elinstallatörsföretaget dig med anmälan men du kan självklart själv ta kontakt med ditt nätföretag redan tidigare.
Utöver beskrivningen om hur anläggningen ska anslutas ska även nätföretaget specificera vilka krav din anläggning behöver uppfylla och klara vid olika driftfall som exempelvis störningar i elnätet. Kraven kommer av europeisk och nationell lagstiftning och gäller i princip alla solcellsanläggningar som ska nyanslutas till nätet. Nätföretagen ansvarar för att det finns dokument eller liknande för installatören och ägaren att fylla i vid ansökan om att nyansluta ett solelsystem. Du som ägare av en solcellsanläggning (eller tredje part på uppdrag av ägaren) ansvarar gemensamt med installatören för att solelsystemet uppfyller kraven vid ansökan. Nätföretaget bedömer därefter om din anläggning stämmer överens med kraven och ska informera dig som ägare om resultatet av bedömningen. Vänd dig till din elinstallatör, solcellsleverantör eller direkt till nätföretaget vid funderingar om vilka krav som ställs för din solcellsanläggning.
Efter att din anläggning installerats ska en slutanmälan skickas av elinstallationsföretaget till nätföretaget. Installatören ska alltid göra en kontroll av anläggningen innan den tas i bruk.
Ditt elnätsföretag mäter din överskottsel som går in på elnätet
Nätföretaget är skyldig att mäta mängden av din producerade överskottsel som går in på elnätet och dess fördelning över tiden. Skyldigheten regleras i 6 kap. 1-2 §§ Ellagen.
All inmatning mäts per timme. Vill du mäta all den producerade elen (även den du använder för eget bruk) får du själv stå för kostnaden att installera en mätare.
Skyldigheter vid anslutning av din solcellsansläggning till elnätet
Efter din slutanmälan till nätföretaget gör denne ett för dig kostnadsfritt byte av din elmätare. Detta görs för att kunna mäta den el som matas in på elnätet från din solcellsanläggning.
Om din anläggning efter installation av solcellsanläggning kräver en större säkring än den befintliga har nätföretaget rätt att ta ut en anslutningsavgift för säkringshöjningen. Det kan innebära höga kostnader då avgiften får uppgå till de faktiska, kundspecifika kostnaderna vid uppsäkringen, och i vissa fall måste näten anpassas.
Du har som kund rätt att begära prövning av villkoren för anslutning om du anser att dessa är oskäliga.
Prövning av villkor för anslutning, Energimarknadsinspektionen
Avgifter från småskalig elproduktion
I Ellagen 4 kap. 37§ och 38§ finns bestämmelser om avgift för anslutning och överföring. Reglerna säger att den som producerar el (i en mindre produktionsanläggning) som kan matas in på elnätet med en effekt om högst 43,5 kilowatt inte ska betala någon avgift för inmatningen.
Den som producerat med som minst 43,5 kilowatt och som högst 1500 kilowatt betalar en reducerad nätavgift för inmatningen motsvarande den årliga kostnaden för mätning, registrering, beräkning och rapportering som nätföretaget är skyldig till.
Uppstår det tvister om nätavgiften kan producenten eller nätföretaget vända sig till Energimarknadsinspektionen för prövning.
Ersättning för inmatning av el på nätet
Ditt nätföretag är skyldigt att betala en ersättning till dig för den överskottsel som du matar in på elnätet. Denna ersättning betalas ut per automatik oavsett om du har en köpare av din överskottsel eller inte. Ersättningen till solcellsägare varierar mellan olika nätföretag, men ligger generellt sett på några ören per kWh. Det är 3 kap. 43§ i Ellagen som reglerar denna skyldighet.
Vanligtvis är det inga problem att hitta en köpare av el från din solcellsanläggning, men det kan vara bra att känna till att den elhandlare som du köper din el från även har en skyldighet att ta emot den el som matas in i inmatningspunkten och ge dig en skälig ersättning för produktionen även om du inte har något avtal med elhandelsföretaget. För att få så bra ersättning som möjligt bör du jämföra vad elhandelsföretagen erbjuder och teckna ett avtal för försäljning.
Jämför priser på elpriskollen.se
Detta gäller förutsatt att du som ägare av solcellsanläggningen har rätt till skattereduktionen. Den här skyldigheten slutar att gälla om du istället skulle skriva ett avtal med en annan elhandlare om att ta emot överskottselen. Det är 8 kap. 5a§ i Ellagen som reglerar denna skyldighet.
Löpande intäkter efter installation