Så undersöker du taket
Utöver om ditt tak verkar ligga i ett bra läge för att producera el med solceller är också förutsättningarna för taket i sig av intresse. Här kan du läsa mer om vad som kan vara bra att undersöka lite extra kring din byggnad innan du skaffar en solcellsanläggning.
-
Bra att tänka på innan du installerar solceller
- Takets hållfasthet. Takets hållfasthet är sällan ett problem när det gäller småhus i Sverige. Husen är byggda för att klara stora snö- och vindlaster.
- Behöver ditt tak läggas om? I så fall är det ett bra tillfälle att skaffa solceller samtidigt.
- Påverkas din hemförsäkring? Du bör stämma av med ditt försäkringsbolag om din solcellsanläggning ingår i din hemförsäkring och om det påverkar premien du betalar på din försäkring. Det förekommer också att försäkringsbolag kräver en extern besiktning av anläggningen när installationen är färdig.
För dig med näringsfastighet
Takförutsättningar på större byggnader
På större byggnader är det vanligt med platta eller låglutande tak som är belagda med papp eller duk. Där monteras ofta solcellssystemet med ballast. Det innebär att systemet inte sitter fast i taket utan hålls nere med hjälp av tyngder. Speciella monteringssystem med vindavvisande plåtar gör att den totala vikten trots detta kan hållas relativt låg, runt 25 kg/m2 solcellsyta. På höga och särskilt vindutsatta tak kan det dock behövas mer ballast, vilket gör att den totala vikten kan bli uppemot 50 kg/m2 solcellsyta. Det går också att använda en kombination av ballast och fast förankring. För att veta hur mycket ballast eller förankring som behövs görs alltid en vindlastberäkning utifrån de lokala förutsättningarna.
Stäm av med en fackman, såsom företaget som byggt huset eller lagt taket, en konstruktör eller möjligen en snickare, om du är osäker på ditt taks hållfasthet. På större tak kan det ibland behöva göras plats mellan modulraderna för att kunna skotta snö.
Takrenovering av miljonprogrammets tak med solceller
I ett forskningsprojekt har man tittat på om plana tak i miljonprogrammet i behov av renovering, kan ersättas av låglutande sadel- eller pulpettak täckta av solceller. Projektet har undersökt två olika konceptlösningar. Ett huvudkoncept där ett låglutande sadeltak byggs över det ursprungliga platta, eller låglutande taket för att göra det mer optimalt för installation av solceller. Ett annat koncept föreslås också med ett upphöjt pulpettak, som är tänkt att kunna inrymma befintliga fläktrum och andra större objekt på taket. Analysen och resultaten visar att dessa koncept skulle kunna ge ett stort bidrag till byggnadens energibalans.
-
Vill du läsa mer?
- Du hittar mer information och rapporter från projektet på resultatsidan från forskningsprogrammet E2B2.