Varmvatten

Det enklaste och snabbaste sättet att minska användningen av varmvatten i ditt hus är att se över dina vanor. Men det finns också effektiva kranar. Genom att byta till sådana i kök och badrum kan du spara cirka 40 procent av varmvattnet.

Checklista för att spara på varmvatten:

  • Duscha kort och stäng av vattnet när du tvålar in dig. Sätt en timer i duschen så har du koll på tiden.
  • Att diska i diskmaskin sparar varmvatten jämfört med att diska för hand. Skrapa av matresterna istället för att skölja bort dem under rinnande varmt vatten.
  • Åtgärda droppande kranar. Välj effektiva kranar och duschmunstycken med lägre flöde och bra funktion.
  • Välj lagom stor varmvattenberedare för dina behov, varken för liten eller för stor. Ta hjälp av energimärkningen.
  • Kanske kan du producera varmt vatten på sommaren med hjälp av solfångare. Om du ska byta din varmvattenberedare är det en bra idé att installera en som också kan kopplas till solfångare.
  • Energi- och klimatrådgivaren i din kommun ger opartiska och kostnadsfria råd. Hitta din energi- och klimatrådgivare

Byt till effektiva vattenkranar

Du kan spara cirka 40 procent av varmvattnet på att byta ut kranar och duschmunstycken i kök och badrum. Ett vanligt råd för att spara på varmvattnet brukar vara att satsa på kranar som har lägre vattenflöde, för att det ska gå åt mindre vatten. Men fokusera inte bara på lågt flöde. Funktion och upplevelse är också viktigt. Det finns kranar och duschmunstycken som blandar vattnet med luft så att trycket ökar och du upplever samma effekt som om du skulle ha haft ett högt flöde.

Om du huvudsakligen ska använda en kran till att tappa upp vatten i en balja i exempelvis tvättstugan så kan det vara bra att välja en kran där du tillfälligt kan öka mängden vatten vid behov.

Temperaturen på vattnet har också betydelse, ju varmare vatten desto mer energi behövs. Det finns kranar som har så kallad kallstart, där kranen är förinställd så att den börjar med kallt vatten.

Det finns idag ingen obligatorisk energimärkning av vattenkranar, liknande den som finns för till exempel vitvaror och varmvattenberedare. Men det finns en frivillig, som du kan ta hjälp av.
Information om frivillig energimärkning

Isolera nakna vattenrör och varmvattenberedaren

Nästa steg är att se över isoleringen på varmvattenledningarna. Nakna vattenrör läcker värme, se till att varmvattenrören är isolerade. Det är också bra att varmvattenberedaren är isolerad så att vattnet hålls varmt länge.

Välj varmvattenberedare i lagom storlek

När det är dags att byta ut varmvattenberedaren kan du ta hjälp av energimärkningen för att välja en lagom stor beredare. På energimärkningen för varmvattenberedare visas hur mycket vatten varmvattenberedaren klarar av att producera. En varmvattenberedare i storleken medium kan vara lagom för ett litet hushåll medan en i större storlek passar en större villa, till exempel familjer där alla vill duscha direkt efter varandra.

Välj material i varmvattenberedaren utifrån vattenkvaliteten

Varmvattenberedare finns i olika material som rostfritt stål, emaljerat stål och koppar. Det är kvaliteten på vattnet där du bor som avgör vilket material din varmvattenberedare behöver ha. Prata med din kommunala energi- och klimatrådgivare eller med en VVS-installatör.

  • Använd rätt temperatur

  • Temperaturen i din varmvattentank bör vara över 60 °C. Högre temperatur än så är slöseri med energi och behållaren vitkalkas snabbt. Lägre temperatur innebär risk för legionellabakterier.
Funktionen ”Nästa steg” är avstängd.
Återaktivera