Rapportering och utvärdering
Här finns information om vilka uppgifter energimyndigheten kan komma att behöva vid uppföljning och utvärdering av er energikartläggning och vad som händer efter uppföljningen och utvärderingen.
Rapportering av uppgifter till Energimyndigheten görs via vår e-tjänst, Mina sidor. Rapportering är öppen mellan den 14 januari och 31 mars 2025.
För att ansöka om behörighet till e-tjänsten i stora företag:
- Gå till Mina sidor. Logga in med bank-id och välj ansök om behörighet för energikartläggning i stora företag. Är personen som ska lämna in underlaget inte själv firmatecknare för företaget ska en fullmakt bifogas. Fullmakt (Word)
- Efter att behörigheten är godkänd loggar man in på mina sidor på nytt och kommer då till aktuellt formulär.
Energikartläggningsrapporten ska sparas hos företaget
Energikartläggningen ska sammanställas i en rapport. Företaget ska spara den och övriga uppgifter från kartläggningen i sju år från utgången av det kalenderår som uppgifterna avser.
Vad ska företaget redovisa till Energimyndigheten?
Vilka uppgifter som ska redovisas till Energimyndigheten i e-tjänsten framgår av manualen till Energimyndighetens elektroniska formulär för EKL.
Manual för rapportering – energikartläggning i stora företag (pdf)
Vad händer efter rapporteringen?
Energimyndigheten kommer att kontakta företaget om det krävs kompletteringar i redovisningen.
En elektronisk kopia av den inskickade redovisningen finns sparad i ärendet. Som företag kommer du åt redovisningen under "Pågående ärenden" när du är inloggad i e-tjänsten.
Uppföljning och utvärdering av lagen
Vart fjärde år skickar Energimyndigheten ut en enkät till samtliga företag som omfattas av lagen. I enkäten efterfrågas exempelvis uppgifter om kartläggningen genomförande, kostnader samt identifierad besparingspotential. Den senaste enkäten skickades ut under 2024.
Arbetet med enkätstudien och analys av resultatet har genomförts av Sweco på Energimyndighetens uppdrag. I arbetet ingick även att göra en jämförelseanalys av enkätsvar mellan åren 2020 och 2024.
De viktigaste resultat som framkommit av enkäterna
- Företag och energikartläggare är positiva till lagen, och hur den implementeras och utvecklas. Vid jämförelsen av enkätsvar mellan 2020 och 2024 är samtliga resultat mer positiva 2024, vilket visar att lagen fortsatt är viktig för företagens energieffektivisering.
- Kartläggningarna är viktiga för företagets energieffektiviseringsarbete och har lett till ökad prioritet för frågan i företagets ledning.
- Tre av fyra företag genomför åtgärder som identifieras under energikartläggningsarbetet. För att fler åtgärder ska genomföras till följd av energikartläggningar menar företagen att det främst krävs högre lönsamhet i åtgärdsförslagen.
- Företagen uppger i stor utsträckning att den certifierade kartläggaren motsvarar deras förväntningar. Kartläggaren bidrar med kunskap om företagens energianvändning och potentiella åtgärder.