El flödar som vatten i lysande grenuttag
Med hjälp av tre blå ljustrådar ser det ut som om elen rinner som vatten i sladden till grenuttaget Power Aware Cord – The Pac. Ju mer energi de inkopplade apparaterna använder, desto snabbare ljusflöde längs sladden. Med The Pac är det enkelt att bli medveten om sin elanvändning.
Typ av stöd | Typ av stödmottagare | Slutår |
---|---|---|
Forskning | Företag & organisationer | 2005 |
Typ av stöd | Forskning | Typ av stödmottagare | Företag & organisationer | Slutår | 2005 |
---|
Foto: Joachim Beliaeff
Nu finns grenuttaget The Pac att köpa på nätet från det svenska företaget Power Aware AB. Grenuttaget gör alla i hemmet medvetna om hur mycket ström som används för allt från att brygga kaffe och blåsa håret, till att låta TV-apparater och datorer stå i standby-läge.
Affärsutvecklare Christina Öhman vid forskningsinstitutet RISE Interactive Eskilstuna har varit med i utvecklingsarbetet från början. Hon är väldigt glad över att produkten nu finns på marknaden.
− Det är jätteroligt att The Pac äntligen gått i mål! Vårt fokus har varit att göra det lätt för människor att bli medvetna om sin elanvändning och The Pac är väldigt intuitiv. Alla förstår den, även barn, tonåringar och andra som inte brukar betala elräkningen. Det ser ju ut som om elektriciteten rinner i sladden, som vatten ur en kran. Alla inser att man bör stänga av kranar som läcker, säger Christina Öhman.
Grendosan har fått mycket uppmärksamhet internationellt och Time Magazine utsåg den till en av världens femtio bästa uppfinningar 2010.
Forskning vid RISE Interactive Eskilstuna visar att den fungerar – testpersoner stänger av när de ser ström rinna i onödan i The Pac.
− Grendosan är ganska avancerad. Det är ett program inuti som styr hur de tre ljustrådarna i sladden tänds, beroende på hur mycket elektricitet som flödar igenom grendosan. Ju mer el du använder, desto snabbare rinner ljuset längs sladden, säger Christina Öhman.
Resultat av ett banbrytande projekt
Idén till The Pac föddes i projektet Static! som startade 2004 vid RISE Interactive Eskilstuna. Christina Öhman var projektledare och Energimyndigheten finansiär.
− Projektet Static! bröt helt ny mark. Det handlade om hur man med hjälp av design kan förändra människors beteende när det gäller energi. Vi ville bort från tanken att människor ska gå ner i ett pannrum och titta på antalet kilowattimmar på en display. Vi ville istället arbeta med människans beteende i fokus, använda mer direkt feedback som inte kräver förkunskaper och en annan form av gestaltning.
Intervjuer med vanliga elanvändare visade att många inte såg någon större koppling mellan sitt beteende och den elräkning som senare damp ned i brevlådan.
− Intervjuerna gav oss idén att försöka göra elen synlig, som ett stöd till användarna. Det skulle fortfarande vara människan som fattade beslutet att använda el eller inte, men det skulle vara ett medvetet beslut.
Ett av resultaten från projektet var "elvisualiseringsladden" som The Pac först kallades. Redan 2005 hade teamet en fungerande prototyp färdig, tack vare framför allt ingenjören Anton Gustafssons och designern Magnus Gyllensvärds insatser.
− Det var roligt att se hur våra testhushåll använde grendosan. Även de mest skeptiska personer blev fascinerade och provade grendosan på olika platser i hushållet. Till exempel såg de att ljusa toner drog mindre elektricitet än bastoner när de kopplade in en ljudanläggning. När en dator kopplades in såg de att datorn förbrukade betydligt mer ström när de öppnade olika program än när de bara skrev i Word.
Patent och CE-märkning tog tid
Vägen fram till en säljbar produkt var dock både lång och krokig, med mycket arbete kring sådant som CE-märkning, patent och tillverkningsprocess. Energimyndigheten och Vinnova finansierade olika delar av arbetet och periodvis behövde Christina Öhman anlita utomstående konsulter och jurister. Att det skulle ta tio år att få ut produkten på marknaden var inte väntat.
− Vi hade ingen aning om att The Pac skulle vara så komplicerad att tillverka och så svår att få klassificerad för CE-märkning. Med CE-märkningen var problemet att The Pac varken var en lampa eller en sladd och vi var tvungna att sätta en helt ny elstandard. Att få patent i USA tog också mycket tid och kraft, eftersom USA försöker skydda sina egna uppfinningar på alla sätt. En period kändes det ledsamt, som att vi hade en oslipad diamant liggande som förtjänade ett bättre öde än så, säger Christina Öhman.
Hittade en driven entreprenör
Christina Öhman fick tidigt rådet att hitta en entreprenör som ville driva projektet vidare, eftersom kommersialisering inte är ett jobb för forskare och forskningsinstitut.
− Flera entreprenörer nosade på The Pac, men tiden var inte mogen. Att enskilda människor och hushåll måste bidra för att rädda klimatet är en insikt som mognat successivt hos allmänheten.
Christina Öhman hittade ingen lämplig plattform där forskare med uppfinningar kan möta drivna entreprenörer. För The Pac löste det sig av en slump. Genom gemensamma kontakter på Vinnova fick Christina Öhman kontakt med ingenjören Erik Tutzauer 2012. Han var då anställd i försäkringsbranschen.
− Det var ren flax att vi fick kontakt, en riktig vinstlott. Erik Tutzauer var seriös och ville vidareförvalta vårt arv. Han startade företaget Power Aware AB, köpte rättigheterna av oss och har fått igång tillverkningen. Han har satsat mycket pengar, tid och skosulor och vi är alla jätteglada att han lyckats. Nu ser framtiden ljus ut för The Pac.