Medel för forskning och utveckling inom SolEl-programmet

Energimyndigheten och Energiforsk AB utlyser 9 miljoner kronor inom samverkansprogrammet SolEl-programmet. I denna tredje utlysning välkomnas projektförslag inom programmets samtliga huvudområden. Sista ansökningsdag är 15 september 2015.

Sista dag för ansökan 2015-09-15
Tid för beslut december 2015
Utlysta medel 9 miljoner kronor
Så söker du

För att se till att nödvändig information kommer med i ansökan:

Ansökan ska skickas in via Energimyndighetens ansökningsverktyg E-kanalen. Tänk på att ansöka om användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom handläggningen kan ta några dagar.

En ekonomibilaga ska bifogas ansökan. Observera att samfinansiering på minst 50 procent krävs för samtliga projekt. Därutöver regleras för företag möjliga stödnivåer av förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet.

Utlysningens syfte är att bidra till en ökad etablering av solceller i Sverige, särskilt i den bebyggda sektorn. Utlysningen är öppen för forsknings- och utvecklingsprojekt inom programbeskrivningens samtliga huvudområden:

  • Nätanslutning och solceller i framtidens smarta elnät
  • Hållbara städer och byggnadsanknutna solcellsfrågor
  • Utvärdering och verifiering av solcellsanknutna produkter och tjänster
  • Solceller i samhället

Projekt rörande informationsspridning eller demonstration av etablerad teknik kommer inte att kunna få stöd i denna utlysning.

Tillgänglig programbudget för denna utlysning, inklusive samfinansiering, är cirka 9 miljoner kronor, varav Energimyndighetens andel utgör cirka 3,5 miljoner kronor.

Observera att samfinansiering på minst 50 procent krävs för samtliga projekt. Därutöver regleras för företag möjliga stödnivåer av förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet.

Projekt inom vissa områden uppmuntras särskilt

Energimyndigheten har tillsammans med programrådet för SolEl-programmet identifierat ett antal forsknings- och utvecklingsområden där man särskilt gärna vill se utökad verksamhet. Dessa är, utan inbördes prioritering:

  • Forskning som följer olika aktörers (exempelvis arkitekter, bostadsrättsföreningar, energi- och klimatrådgivare, installatörer, mikroproducenter eller stadsplanerare) medverkan (exempelvis beteende, attityder, tillvägagångssätt) i solcellsutbyggnaden.
  • Forskning som lär av installation och drift av solcellssystem. Exempelvis kring påverkan av skador som uppkommer vid installation och transporter eller metodik för kostnadseffektiv installation och drift.
  • Utveckling, utvärdering och/eller verifiering av produkter (fram till utveckling av prototyp) och/eller tjänster, exempelvis produkter för byggnadsintegration och produkter med potential att sänka livscykelkostnaden för solcellssystem i olika tillämpningar.
  • Prognostiserings- och planeringsmetodik för att underlätta integration av solceller i elnätet, exempelvis elproduktionsprognoser eller stadsplaneringsprocesser.
  • Forskning som analyserar miljömässiga aspekter av solcellsanvändning, exempelvis kring livscykelanalys.Studier om solceller ur olika användar- och systemperspektiv, samhällsvetenskapliga eller tvärvetenskapliga frågeställningar.

Bedömningskriterier

Projekten kommer att bedömas efter dess överensstämmelse med programmets syfte, mål och huvudområden. Projektets potential bedöms enbart utifrån den information som finns i ansökan. Komplettering begärs endast i undantagsfall.

Programrådet kommer att använda följande bedömningskriterier:

  • Projektets potential att ta fram resultat som efterfrågas av aktörer som investerar i, planerar för, beställer, installerar, äger och/eller driver solcellsanläggningar och underlättar en ökad etablering av solceller i Sverige.
  • Projektets potential att bidra till att ta fram kunskap som ger ökad möjlighet att integrera solceller i staden, byggnaden och smarta elnät.
  • Projektets potential att bidra till utveckling och demonstration av nya konkurrenskraftiga produkter och tjänster som främjar etablering av solceller i Sverige.
  • Projektets potential att bidra till långsiktig kompetensuppbyggnad hos aktörer som investerar i, planerar för, beställer, installerar, äger och/eller driver solcellsanläggningar, liksom inom akademi och institut. Projektets genomförbarhet med avseende på aktörssammansättning och aktiviteter.
  • Projektets relevans i förhållande till SolEl-programmets utpekade huvudområden. Projektets nyhetsvärde i relation till tidigare forskning.

Hantering av ansökningar

Inkomna ansökningar utgör allmän handling och kan därmed bli föremål för utlämnande. Det är önskvärt att det i ansökan framgår om något i ansökan bör omfattas av sekretess.

Beslut om stöd

Ansökningarna kommer att bedömas av programrådet för SolEl-programmet. Programrådet lämnar en rekommendation till Energimyndigheten och Energiforsk om vilka projekt som bör beviljas stöd. Slutgiltigt beslut fattas av Energimyndigheten, tidigast i december 2015. Projekt inom programmet kan tidigast starta tidigast 1 januari 2016 och som längst pågå till 2017-03-31.

Vid frågor kring ansökan, kontakta i första hand Energiforsk.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet