Forskarskola Energisystem - Tvärvetenskaplig energisystemforskning
Energimyndigheten inbjuder universitet, högskolor och institut att ansöka om tvärvetenskapliga doktorandprojekt till programmet Forskarskola Energisystem (FoES). En del av Energimyndighetens strategiska satsning inom området Energisystemstudier. Sista ansökningsdag är den 10 oktober 2014.
Ansökan ska skickas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen.
Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar.
Vi inbjuder sökande som vill ställa frågor eller få kontakt med medsökande från andra institutioner att komma på ett informationsmöte som ska hållas i Stockholm den 5:e september kl. 10:00 – 12:30.
Ansökan ska vara inlämnad senast den 10 oktober 2014 kl. 24:00
Programmet har som syfte att bidra till väletablerad, framgångsrik och tvärvetenskaplig forskning om energisystemfrågor samt ökad svensk kompetens inom området. Stor vikt läggs på ett tvärvetenskapligt angreppssätt i projekten och samverkan mellan forskningsmiljöer vid olika universitet, näringsliv och samhälle. För doktorandprojekten i forskningsprogrammet tillkommer därför tvärvetenskaplig bihandledning, vilket betyder att doktoranden förutom sin ordinarie handledare har en bihandledare från en annan disciplin och institution som finansieras ur programmets medel.
Programmet ska bidra till uppfyllelsen av de mål och prioriteringar som angivits av regeringens proposition (2012/13:21) Forskning och innovation för ett långsiktigt hållbart energisystem. I propositionen föreslås fem prioriterade forskningsområden inom vilka systemstudier är av fortsatt stor betydelse:
- Fossiloberoende fordonsflotta.
- Kraftsystem som klarar förnybar elproduktion.
- Energieffektivisering i bebyggelsen inklusive forskning om beteenden och stadsplanering.
- Ökad användning av bioenergi.
- Energieffektivisering i industrin.
Tvärvetenskapliga doktorandprojekt
I denna utlysning efterfrågas systemorienterade och energirelevanta doktorandprojekt med hög vetenskaplig kvalitet inom alla ovanstående, brett definierade forskningsområden. Forskningen ska ha ett tvärsektoriellt angreppssätt och bemöta sociala, ekonomiska och ekologiska samhällsutmaningar. Forskningen ska vara orienterad mot energianvändning och beakta hållbarhetsaspekter samt ha en helhetssyn på energisystemet. Det är meriterande med samhällsvetenskaplig forskning som inkluderar deltagare från olika disciplinära bakgrunder. Ansökningarna kommer att i första hand bedömas efter vetenskaplig höjd och energirelevans.
De tvärvetenskapliga doktorandprojekten ska innefatta minst två doktorander. Energimyndigheten uppmuntrar projekt med en kombination av seniora forskare och doktorander, inklusive industridoktorander, där samfinansiering från andra aktörer i samhället och näringslivet ses som positivt. Internationellt samarbete betraktas också som en viktig beståndsdel av doktorandprojekten.
Doktorander som får finansiering inom programmet ska delta i den gemensamma forskarutbildningen i form av ett obligatoriskt kurspaket om 40 högskolepoäng inom forskarskolan (FoES) som innehåller följande kurser:
- Energisystem, 5 hp.
- Vetenskapsteori, systemteori och tvärvetenskap, 7,5 hp.
- Metoder för tvärvetenskapliga energisystemstudier, 7,5 hp.
- Tvärprojekt i energisystem 15 hp.
- Praktisk tvärvetenskap inom energisystemområdet, 5 hp.
I samråd med kansliet placerat på Linköpings universitet kan några av ovanstående kurser tillgodoräknas om motsvarande utbildning tas på institutionen där doktoranden har sin ordinarie hemvist.
Finansiering
Fram till den 31:a december 2018 är 35 miljoner kronor avsatta för programmet, och ytterligare medel om 5 miljoner kronor kommer att avsättas till programmet år 2019 under förutsättning att myndigheten tilldelas medel för satsningen. Sammanlagt planeras det inom programmet att finansiera ca 10 doktorandtjänster.
Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:
- Programbeskrivning för Forskarskola Energisystem (FoES).
- Användarhandledning för E-kanalen.
- Anvisningar för sökande.
- Riktlinjer för naturabidrag.
Övriga dokument
- Rapport: Forskning och innovation för ett hållbart energisystem
- UP-rapport Energisystemstudier
- Informationsmöte 5 september
- Forskarskola Energisystem
- Information om utlysningen
Beslut om stöd
Ansökningarna kommer att bedömas av programrådet. Programrådet lämnar sin rekommendation till Energimyndigheten om vilka projekt som bör beviljas stöd. Slutgiltigt beslut fattas av Energimyndigheten, tidigast i december 2014. Rekrytering av doktorander kan därmed planeras ske under första kvartalet av 2015. Projekt ska kunna starta tidigast april 2015 och måste avslutas senast december 2019.
Kontakt:
Svetlana Gross 016-542 06 49 Emina Pasic 016-544 21 89