Industriklivet

För att stödja omställningen har regeringen beslutat om den långsiktiga satsningen Industriklivet. Inom Industriklivet ges bidrag till förstudier, forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt och investeringar inom olika områden.

För att nå klimatmålen kommer det att krävas omfattande investeringar i ny teknik som sällan är kommersialiserad. Vägen mot nettonollutsläpp kräver satsningar på innovativa och teknikskiftande lösningar. Industrin har en stor roll i omställningen, både genom att minska sina egna utsläpp och genom att bidra till klimatomställningen i samhället genom sina produkter och material.

Industriklivet omfattar totalt 1 457 miljoner kronor 2024 och kan finansiera projekt som pågår till och med 2031, och den årliga budgeten beslutas i samband med budgetpropositionen.

+

Industriklivets tre områden

Här finns information om Industriklivets tre områden.

Processindustrins utsläpp av växthusgaser

Inom det här området kan projekt som bidrar till att minska utsläpp av växthusgaser från industrin som har ett direkt eller indirekt samband med industrins processer få stöd. Projekt som syftar till utveckling av tekniker och system för CCS, det vill säga koldioxidinfångning, transport och lagring av koldioxid med fossilt ursprung kan endast få stöd om det saknas andra rimliga alternativ.

Negativa utsläpp

Inom det här området kan projekt som bidrar till negativa utsläpp genom avskiljning, transport och geologisk lagring av växthusgaser av biogent ursprung eller som tagits ut ur atmosfären få stöd.

Permanenta negativa utsläpp kan exempelvis uppnås genom infångning och lagring av koldioxid från förbränning av biobränslen. I området ingår inte koldioxidanvändning (CCU) eller produktion och användning av biokol.

Strategiskt viktiga insatser inom industrin

Strategiskt viktiga insatser betyder här tillämpning av ny teknik eller andra innovativa lösningar inom industrin som på ett väsentligt sätt bidrar till att minska växthusgasutsläppen i övriga samhället. Dessa insatser inom industrin kan vara ny teknik och innovativa lösningar, eller system och värdekedjor.

+

Aktuella stöd att söka

Industriklivet har två typer av utlysningar:

En utlysning för mogna och marknadsnära projekt. Du kan ansöka när som helst under året och vi bedömer löpande ansökningar som kommer in.

Industriklivet - uppskalning och kommersialisering

En utlysning för mindre mogna och akademiskt drivna forskningsprojekt. Du kan ansöka en gång om året.

Industrins omställning: forsknings- och innovationsprojekt

+

Om uppdraget

Energimyndigheten fick genom Regleringsbrev för 2018 i uppdrag att ansvara för Industriklivet. Industriklivet är sedan 2021 en del av EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens (The Recovery and Resilience Facility, RRF).

Regleringsbrev Industriklivet 2024, Ekonomistyrningsverket

Förordning (2017:1319) om statligt stöd till åtgärder som bidrar till industrins klimatomställning, Riksdagen