Bidrag till regionala energikontor
Energimyndigheten utlyser nu drygt 10 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista dag för ansökan är den 11 december.
Energikontor
Via e-tjänsten E-kanalen samt eventuell komplettering per post
En grundläggande förutsättning för en väl fungerande energi- och klimatrådgivning är ett utvecklat och starkt växelspel mellan Energimyndigheten, regionala energikontor och kommuner. Den samordningsroll de regionala energikontoren har haft gällande energi- och klimatrådgivningen har därför under år 2015 utvecklats till att bli en mer omfattande stödfunktion, regional utvecklingsledare (RUL). Årets utlysning har utökats till att omfatta tre delar.
Tre delar i årets utlysning
Årets utlysning innehåller tre delar med tre separata insatser som energikontoren kan söka medel för att genomföra:
- Rollen som regional utvecklingsledare (RUL)
- Medarrangör till kompetenshöjande insatser och motivationsseminarier inom Energimyndighetens arbete med nära-nollenergibyggnader (NNE)
- Informationsinsatser för offentliga aktörer om EU-programmet Horisont 2020
Energikontoret ska i ansökan söka medel för respektive insats eftersom medlen belastar olika anslag.
Rollen som regional utvecklingsledare (RUL)
Under 2016 kommer utvecklingsprocessen gällande den kommunala energi- och klimatrådgivningen att intensifieras. Det ställer obligatoriska krav på deltagande i samtliga sammankomster som initieras inom ramen för RUL-nätverket. Processen kommer i jämförelse med tidigare år generellt ställa större krav på den regionala utvecklingsledningen att arbeta i en miljö där egenskaper som proaktivitet, uthållighet samt konstruktivitet förutsätts för att uppfylla funktionen. Att arbeta för konkreta vägar framåt i den utvecklingsprocess som energi- och klimatrådgivningen genomgår i respektive region blir mot bakgrund av ovanstående den mest centrala uppgiften.
Läs mer om regionala utvecklingsledare i Vägledning för ansökan.
Medarrangör/motivationsseminarier nära-nollenergibyggnader
Energikontoren kan söka medel för att verka som medarrangör vid motivationsseminarier som Energimyndigheten kommer att hållas runt om i landet under 2016. Uppdraget omfattar bland annat att marknadsföra seminarierna lokalt och delta på plats.
Mer information om insatsen inom nära-nollenergibyggnader finns i Vägledning för ansökan.
Informationsinsatser inom Horisont 2020
Energikontoren får i uppdrag att verka som intermediär för Horisont 2020 för att informera offentliga aktörer om energi- och transportprioriteringar i utlysningar och motivera offentliga aktörer till att på sikt öka aktörens deltagande i programmet.
Energikontoren ska ordna informationsträffar för offentliga aktörer i regionen i samverkan med Energimyndigheten och Vinnova. Syftet är att öka kunskapen och intresset för att ingå i EU-projekt och på sikt att öka Sveriges deltagande i programmet.
Mer information om insatsen inom Horisont 2020 finns i Vägledning för ansökan.
Hur mycket stöd kan respektive energikontor söka?
Varje energikontors ansökan ska omfatta en fast del på 304 000 kronor samt en rörlig del på 19 000 kronor per kommun.
Hur mycket stöd varje energikontor kan söka för insatserna NNE och Horisont 2020 framgår i excel-filerna som bifogas utlysningen.
Bidrag för utökat ansvar som koordinator
I årets utlysning erbjuds de tre koordinatorerna: Energikontor Skåne, Energikontor Örebro, Energikontor Norr att söka medel för att fortsätta sitt utökade ansvar som koordinatorer för de större regionsindelningarna Norr, Mitt och Syd. Mer om dessa roller, se Vägledning för ansökan.
Så söker du
Innan energikontoret ansöker ska man läsa igenom:
Ansökan görs i Energimyndighetens e-tjänst E-kanalen. För att du ska kunna skicka in en ansökan via E-kanalen måste du ha ett användarkonto. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta upp till några dagar. Har du ett konto sedan tidigare, använder du det.
Skicka överenskommelser mellan energikontor och kommun
När du har gjort ansökan i E-kanalen ska du även skicka in överenskommelser mellan kommun och energikontor om du sedan tidigare inte har skickat in överenskommelser som gäller för 2016.
Avdelningen för Energieffektivisering
Enheten för Resurseffektivt samhälle
Box 310
631 04 Eskilstuna
Bedömning av ansökan
Ansökan bedöms och beslutas av Energimyndigheten. Energimyndigheten har som ambition att fatta beslut före årsskiftet.