Energieffektiv renovering i flerbostadshus och i lokalfastigheter
Energimyndigheten avsätter under 2014 stöd till förstudie för energieffektiv renovering. Det huvudsakliga målet är att bidra till Sveriges minskade energianvändning fram till 2020 och 2050. Sista ansökningsdag är den 30 september 2014.
Utlysningarna vänder sig till lokalfastighetsägare och fastighetsägare av flerbostadshus som har en byggnad som är i behov av renovering.
Ansökan ska skrivas enligt Anvisningar för ansökan och lämnas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg e-kanalen. Tänk på att skaffa användarbehörighet i e-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar. Tänk även på att lämna in efterfrågade uppgifter om samfinansiering, bilagor etc. för att ansökan inte ska underkännas av formella skäl.
För att kunna behandlas ska en komplett ansökan vara inlämnad senast den 30 september 2014. Support kan lämnas fram till kl. 17.00 sista ansökningsdagen.
Energimyndighetens nätverk BeBo och BELOK har arbetat fram metoder, Rekorderlig Renovering respektive Totalmetodiken, för att nå minst en halvering av energianvändningen i samband med renovering av flerbostadshus och lokalfastigheter. Nu öppnar en ny utlysningsperiod. Syftet med utlysningarna är att sprida kunskap om dessa metoder samt främja energismarta renoveringar.
Du hittar mer information om vilka krav som ställs och hur man ansöker via dokumenten och länkarna nedan.
Flerbostadshus
- Beskrivning av utlysning flerbostadshus
- Indataformulär – flerbostadshus
Lokalfastighet
- Beskrivning av utlysning lokalfastighet
- Indataformulär – lokalfastighet
Hantering av ansökningar
Inkomna ansökningar utgör allmän handling och kan därmed bli föremål för utlämnande. Det är önskvärt att det i ansökan framgår om sökande anser att något i ansökan bör omfattas av sekretess.
Hur mycket stöd kan man få?
För genomförande av etapp 1 enligt Rekorderlig Renovering respektive Totalmetodiken, utgår stöd på max 150 000 kr. För utbetalning krävs samfinansiering med 30-50 procent beroende sökande organisations storlek. Samfinansieringen kan utgöras av antingen övriga kostnader inom projektet eller som egen tid lagd i projektet.
Beslut om stöd
Ansökningarna kommer att bedömas av programråd. Programråd lämnar en rekommendation till Energimyndigheten om vilka projekt som bör beviljas stöd.
Projekt inom programmet kan tidigast starta 1 oktober 2014 och som längst pågå till 31 mars 2015.
Kontakt:
Anna Pettersson, Energimyndigheten 016-544 20 37 Tomas Berggren, Energimyndigheten 016-544 20 46 Catrin Heincke, BELOK (semester 1-8/9) 070-713 11 47 Katarina Högdal, BeBo 070-172 42 02