Kunskapslunch: Rädda elnätet köksvägen
I storkök finns en outnyttjad potential för effektutjämning. Matlagningen sker oftast under ett fåtal timmar vilket leder till just effekttoppar. Smart styrning av utrustning och beteendeförändring bland personalen kan sänka effekttoppar med 25–40 procent.
Under kunskapslunchen kommer du att få höra Therese Fernlund på STUNS berätta mer om E2B2-projektet Flex-o-Mat där fastighetsägare och skolköksverksamhet samarbetade för att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i storkök.
I projektet har man genomfört mätningar i skolkök och bland annat testat hur ett ändrat körsätt och beteendeförändringar i köken kan reducera effekttoppar.
Resultaten i projektet har lett till rätt dimensionering av elanslutningar och jämnare effektuttag i storkök och de högsta effekttopparna kunde minska med 25–40 procent samt minskad energianvändning med bortåt 20 procent genom kockarnas arbete och nya tillvägagångssätt i köken.
Resultaten i projektet var så lyckade att de ledde till uppstarten av ett nytt bolag, Awareify. Där arbetar grundaren och entreprenören Fredrik Björklund, som från början var projektledaren för Flex-o-mat, idag vidare med att sprida lösningarna så att fler storkök kan spara ännu mer energi. Fredrik deltar också på kunskapslunchen och berättar om sin spännande resa.
Program
12.00 Välkommen till E2B2
- Effektsmart mat i praktiken - beteendeförändringar och tekniska lösningar
- Ökad medvetenhet ger möjlighet att påverka energi- och effektanvändningen i fler storkök
- Samtal och diskussion