Internationell tävling språngbräda för svenska energiteknikföretag

Nu är det dags att ansöka till SET Award, en internationell tävling för innovationer inom hållbara energilösningar. Arrangör är den tyska energiagenturen dena med Energimyndigheten som samarbetspartner.

Ansökan för att delta i tävlingen stänger den 29 oktober. Vinnarna utses på SET Tech Festivalen den 18–19 mars 2025 i Berlin.

Tävlingen riktar sig till pionjärer, visionärer och innovatörer i nystartade företag som varit verksamma högst tio år och som skapar energiinnovationer som kan förändra framtiden. De utvalda företagen får presentera sina idéer för investerare och kan vinna 10 000 euro.

Kategorierna som företagen tävlar inom är:

  • Ren energi & lagring
  • Industri
  • Byggnader & konstruktion
  • Tillgång till prisvärd energi av hög kvalitet
  • Mobilitet & transporter

Ansök till SET Awards (startup-energy-transition.com)

En av vinnarna på Set Tech 2024 var svenska företaget Cling Systems, som kammade hem vinsten inom kategorin Ren energi & lagring.

– SET Award gav oss exponering för nyckelpersoner inom energisektorn och öppnade dörrar till kommersiella kontakter som redan har visat sig vara betydelsefulla för Cling. Att vinna den här utmärkelsen gör oss inte bara stolta, det är en betydande bekräftelse på vårt uppdrag och våra framsteg, säger William Bergh, grundare och vd för Cling Systems.

Förutom energiteknikföretag kommer investerare, industriella partners, stora företag, politiker och myndighetsrepresentanter att delta på evenemanget.

– SET Award är en internationell arena för start-ups med vägvisande innovationer för att lösa klimatutmaningar och därmed en bra möjlighet för svenska företag att visa upp sig. Dessutom är deltagandet också en viktig möjlighet att positionera Sverige som ledande land inom den gröna omställningen, säger Verena Adamheit, senior affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Strategiskt samarbete

Energimyndigheten jobbar ständigt med att hitta nya möjligheter för att hjälpa svenska innovationsbolag med energilösningar ut på marknaden både i Sverige och internationellt. Samarbetet med tyska energiagenturen (dena) och Start Up Energy Transition (SET) ger tillgång till ett nätverk av internationella företagsledare och investerare som de svenska bolagen kan ha nytta av. Detta är också ett strategiskt samarbete att lyfta Sverige som ett av de ledande länderna inom innovativa energilösningar.

Startup Energy Transition

Start Up Energy Transition (SET) är en internationell plattform som stöder innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Den består av det årliga SET Award och SET Tech Festival. SET-plattformen drivs av den tyska energiagenturen (dena).

Tidigare svenska företag som vunnit

Nyhet: Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy Transition

Nyhet: Internationell tävling viktig språngbräda för innovationsbolaget Meva Energy

Nyheter