Stor budget för utlysningar inom EU:s innovationsfond
EU-kommissionen öppnade i förra veckan innovationsfondens ansökningsomgång för 2023 med en rekordhög budget på 4 miljarder euro. Parallellt hålls även en omvänd auktion för produktion av förnybar vätgas på totalt 800 miljoner euro.
Svenska företag med innovativa lösningar för minskade växthusgasutsläpp kan söka finansiering från EU:s innovationsfond.
– Nytt för den här ansökningsomgången är att fondens samtliga utlysningar öppnar vid ett och samma tillfälle. En annan nyhet är att sjöfarts- och flygsektorn är inkluderade, säger Dag Agnvall, senior rådgivare på Energimyndigheten.
Sökande till fonden kan få stöd på upp till 60 procent av de stödgrundande kostnaderna i sitt projekt, och det finns även möjlighet att söka medfinansiering från något av Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram.
Projekt inom ett eller flera av fondens fem utlysningsområden kan få stöd. I denna ansökningsomgång finns även utlysningar som är särskilt riktade till pilotprojekt och tillverkning av klimatrelaterade produkter.
- Storskaliga projekt för minskande koldioxidutsläpp: 1,7 miljarder euro finns budgeterat för projekt med Capex över 100 miljoner euro.
- Mellanskaliga projekt för minskande koldioxidutsläpp: 500 miljoner euro finns budgeterat för projekt med Capex mellan 20 miljoner och 100 miljoner euro.
- Småskaliga projekt för minskande koldioxidutsläpp: 200 miljoner euro finns budgeterat för projekt med Capex mellan 2,5 miljoner euro och 20 miljoner euro.
- Tillverkning av klimatrelaterade produkter: 1,4 miljarder euro finns budgeterat för projekt med Capex över 2,5 miljoner euro med fokus på tillverkning av komponenter för förnybar energi, energilagring, värmepumpar och vätgasproduktion.
- Pilotprojekt: 200 miljoner euro finns budgeterat för projekt med Capex över 2,5 miljoner euro och med fokus på långtgående minskade koldioxidutsläpp.
Parallellt med utlysningarna öppnas även en omvänd auktion för produktion av förnybar vätgas genom elektrolys. Budgeten för auktionen är 800 miljoner euro och betalas ut som ett driftstöd över tio år.
– Det nya auktionsstödet syftar till att främja kommersialisering av mogna innovativa lösningar och de första auktionerna är avgränsade till förnybar vätgas. Vinnande aktörer kan få upp till 100 procent av merkostnaden för att producera förnybar vätgas, säger Ida Muz, handläggare på Energimyndigheten.
Information om utlysningar och ansökningsportal, EU-kommissionen
Hjälp med ansökan till innovationsfonden
EU SME Support är en organisation som ger kostnadsfritt stöd till små och medelstora företag som söker stöd från EU-program.
Kostnadsfri expertrådgivning hos EU SME
För stora företag och för frågor kopplat till medfinansiering från Energimyndigheten går det bra att kontakta Dag Agnvall, senior rådgivare på Energimyndigheten. För frågor om den omvända auktionen går det bra att kontakta Ida Muz, handläggare på Energimyndigheten.
Svenska företag som fått stöd från innovationsfonden
Sedan 2020 har totalt 12 svenska projekt blivit utvalda för stöd från innovationsfonden, varav nio hittills fått avtalat stöd om cirka 590 miljoner euro. Projekten genomförs helt eller delvis i Sverige.