Ny statistik: Oförädlade trädbränslen 2022

Produktionen av oförädlade trädbränslen ökade med 4 procent under 2022 jämfört med året innan. Det visar ny officiell statistik från Energimyndigheten.

2022 producerades det motsvarande 65 051 gigawattimmar (GWh) oförädlade trädbränslen i Sverige. 2021 var den siffran 62 286 GWh.

Produktion av oförädlade trädbränslen

Produktion av sönderdelade oförädlade trädbränslen fördelat på bränslekategori, GWh, 2013–2022. Anmärkning: Officiell statistik för produktion av återvunnet trädbränsle publicerades inte för åren 2013 och 2014. Klicka på bilden för en förstoring.

Fem procent av den totala produktionen baserades på importerad råvara. Industriella biprodukter som spån, bark och torrflis stod för 30 561 GWh vilket är 47 procent av den totala produktionen av oförädlade trädbränslen under 2022.

Produktionen av primära skogsbränslen med inhemskt ursprung, främst grot-flis, stamvedsflis och brännved för användning i småhus uppgick till 25 231 GWh. Geografiskt producerades den största andelen primära skogsbränslen i Götaland.

Primära skogsbränslen

Produktion av sönderdelade oförädlade primära skogsbränslen av inhemskt ursprung med fördelning på sortiment, GWh, 2013–2022. Anmärkning: Värdet för brännved för 2022 är osäkert och kan komma att justeras. Klicka på bilden för en förstoring.

Produktionen av sönderdelat återvunnet trädbränsle (returträflis) uppgick till 9 150 GWh, varav en fjärdedel kom från importerad råvara. Nettoimporten av sönderdelat återvunnet trädbränsle var 1 674 GWh.

Produktion, import och export av oförädlade trädbränslen

 

+

Om statistiken för oförädlade trädbränslen

Statistiken Oförädlade trädbränslen är en årlig statistikprodukt från Energimyndigheten som ska ge en samlad bild av Sveriges produktion, import och export av sönderdelat oförädlat trädbränsle, fördelat på bränsle- och råvarukategorier samt råvarans geografiska ursprung. Statistiken är nödvändig för att kunna göra analyser inom det energi- och skogspolitiska området samt som underlag för internationell rapportering.

Statistiken har producerats av Statistiska centralbyrån (SCB) i nära samarbete med Energimyndigheten. Även branschorganisationen Svenska Trädbränsleföreningen har medverkat i insamlingen av uppgifter från deras medlemsföretag.

Nyheter