Energimarknadernas årskrönika 2020
Hur har pandemin påverkat energimarknaderna? I vår årskrönika kan du ta del av en heltäckande överblick av energimarknadernas viktigaste händelser under 2020. Vi summerar året för de globala energimarknaderna, biodrivmedel och fasta biobränslen samt för elmarknaden.
2020 var på flera sätt ett extremt år. Även för energimarknaderna har det varit stora förändringar och turbulens. Oljan handlades för första gången någonsin till negativa priser och utsläppsrätterna har pendlat mellan rekordlåga och rekordhöga prisnivåer. Kolet kan ha passerat sin högsta användning, vilket i sådana fall innebär att den globala användningen av kol minskar från 2020 och framåt. Och europeisk naturgas har varit dyrare vid hubb (handelsplats för gas) än amerikansk för att endast nämna några händelser och utvecklingar under året.
Covid-19 orsakade minskad efterfrågan på energi
Generellt har covid-19 gett upphov till en minskad efterfrågan på energi där framför allt kol och olja har drabbats och stora minskningar i efterfrågan. Förnybara kraftslag som vind och sol har dock ökat och solen spås enligt det internationella energiorganet IEA öka kraftigt under de kommande 10 åren.
Samtidigt har fler länder och internationella företag åtagit sig mer ambitiösa klimat- och miljömål, mest uppseendeväckande kanske var Kinas mål om klimatneutralitet till 2060 som kom inte långt efter det att den kinesiska regeringen godkände rekordmånga nya koleldade verk. I dagarna svärs också en ny president in i Vita huset i USA, en president som på många sätt för en annan klimatpolitik än den förre och vars politik skulle kunna leda till en ökad ambition även i det internationella miljö- och klimatarbetet.
̶ Framför oss har vi ett nytt år med energi i fokus, onekligen med en mängd spännande saker på agendan och sannolikt med flera överraskningar som på olika sätt kommer påverka vårt energisystem, säger Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten.
Välkommen att läsa vår årskrönika, och glöm inte att prenumerera på våra marknadsbevakningar: