Ny energimärkning i mars – redan nu levereras produkter med den nya etiketten

När du packar upp ditt nya kylskåp, din nya tvättmaskin eller nya tv-apparat kommer det kanske finns två olika energimärkningar som levereras tillsammans med produkten i kartongen. Det är helt i sin ordning. Dubbla energimärkningsetiketter, men en och samma produkt.

Bild: Exempel på etikett för kylar och frysar för hushåll. Till vänster är energimärkningen som den ser ut idag. Till höger är ett exempel på hur energimärkningen kan se ut från mars 2021.


Den 1 mars 2021 kommer den nya generationen energimärkning. Fram till dess gäller den tidigare generationen märkning. Redan nu startar förberedelserna för att övergången till den nya energimärkningen ska bli så smidig som möjligt.

Under en begränsad tid med start från 1 november 2020 skickar tillverkarna med dubbla energimärkningsetiketter med en och samma produkt. Både de nya och de nuvarande energimärkningsetiketterna.

Säljare får dock aldrig visa två energimärkningar samtidigt på en produkt i butik eller i e-handel. Det samma gäller i reklam. Den nuvarande energimärkningen ska fortsatt användas fram till 1 mars 2021.

Vad är nytt med den nya energimärkningen?

  • Nya energiklasser på skalan A-G istället för A+++-D.
  • A+++, A++ och A+ försvinner.
  • QR-kod – som länkar till mer information.
  • De bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats för att passa dagens konsumenter. Därför går det inte att direkt jämföra de två energimärkningarna.

Produkter som får ny energimärkning 1 mars 2021

  • Kylar och frysar
  • Vinkylar
  • Diskmaskiner
  • Tvättmaskiner
  • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
  • Tv-apparater
  • Bildskärmar som till exempel separata datorskärmar

Torktumlare, ugnar och köksfläktar är exempel på vanliga hushållsapparater som kommer ha kvar nuvarande energimärkning några år till.

Varför byter vi till en ny energimärkning?

De senaste 25 åren har energimärkningen hjälpt konsumenter att jämföra och välja rätt produkter. Idag är de flesta produkter på marknaden i de effektivaste energiklasserna A+++ eller A++.

– En ny energimärkning gör det enklare för dig att handla smart samtidigt som den utmanar tillverkare och branscher att bli ännu bättre, säger Eva-Lotta Lindholm, projektledare Energimyndigheten.

 

Obligatorisk och gemensam märkning

Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Marknadskontrollmyndighet i Sverige är Energimyndigheten. Myndigheten deltar i EU-projektet Label 2020 tillsammans med 16 andra länder som samarbetar för att underlätta övergången till nya energimärkningen. Projektet finansieras via programmet Horisont 2020 som bidrar till genomförandet av EU:s politik på bland annat energiområdet.

 

label2020_800px.png    

Detta projekt har fått finansiering från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 under bidragsavtal nummer 847062.

Nyheter