Så påverkades elproduktionen av den varma sommaren 2018

Under 2018 hade vattenkraften och vindkraften en lägre elproduktion jämfört med 2017, på grund av det varma sommarvädret. Samtidigt stod kärnkraften för den största andelen av den svenska elproduktionen under året med 42 procent. Elanvändningen var fortsatt oförändrad och Sverige nettoexporterade cirka 11 procent av vår producerade el till utlandet.

Elproduktionen under 2018 blev 158 terawattimmar (TWh), en minskning med knappt 1 TWh jämfört med 2017. 2018 blev dock ett bra produktionsår trots svagare vindar och en varm sommar som påverkade tillrinningen i vattenmagasinen. Detta redovisas i en preliminär årssammanställning baserat på Energimyndighetens månatliga elstatistik.

Kärnkraften var största produktionskällan

Vattenkraft och kärnkraft stod tillsammans för 80 procent av den totala elproduktionen, kärnkraft med 42 procent och vattenkraft med 38 procent. Kärnkraften hade ett stabilt produktionsår och var Sveriges största produktionskälla av el under 2018 med 66 TWh. Vattenkraften producerade mindre än normalt och slutade på en produktion av 61 TWh.

– Vi har haft en varm och lång sommar med lite regn. Detta innebar låga vattennivåer i våra vattenmagasin och därför har det producerats mindre el från vattenkraften. Istället har kärnkraft varit det dominerade kraftslaget under året, säger Camilla Dellby på Energimyndighetens analysavdelning.

Mindre vind men fler vindkraftverk

Vindkraft producerade preliminärt 17 TWh vilket är på samma nivå som under 2017. Generellt var 2018 ett svagt vindår vilket påverkade produktionen. Samtidigt fortsätter utbyggnaden av vindkraftverk vilket jämnade ut siffrorna. Vindkraftens andel av den totala elproduktionen ligger kvar på 11 procent lika som för 2017. Under 2018 producerade vindkraften mest el under oktober, medan produktionen var som lägst i juli. Elproduktionen från konventionell värmekraft var 15 TWh och motsvarade drygt 9 procent av den totala elproduktionen under 2018. Solelproduktionen är fortsatt en väldigt liten del av totala elproduktion och ingår inte i denna undersökning.

statistik 2018.png

Oförändrad elanvändning

Den totala användningen av el med förluster vid överföring, var preliminärt 141 TWh år 2018. Detta är närmast en oförändrad siffra för tredje året i rad. Variationer kan ses under året som började med en kall vinter och stor elanvändning första kvartalet. Sedan kom en varm sommar med låg elanvändning som fortsatte med en mild höst och vinter vilket bibehöll den lägre elanvändningen. Inom sektorn bostäder och service användes 73 TWh el vilket är drygt hälften av elanvändningen i landet. Användningen var något högre än under 2017 med en ökning på 2 procent. Industrins elanvändning uppgick till 50 TWh under 2018 och utgjorde 35 procent av den totala elanvändningen. Användningen var 0,7 TWh lägre än under 2017.

Fortsatt hög nettoexport av el

2018 nettoexporterades 17 TWh och därmed har Sverige varit nettoexportör av el åtta år i följd. Den höga nettoexporten beror på en kombination av högre elproduktion och oförändrad elanvändning. Nettoexporten på 17 TWh motsvarar 11 procent av den totala elproduktionen och 12 procent av elanvändningen inom landet under året.

Om undersökningen

Publikationen ”Månatlig elstatistik och byten av elleverantör” är en totalundersökning där SCB undersöker elanvändningen och byten av elleverantör. Energiföretagen Sverige ansvarar för att undersöka eltillförsel på uppdrag av Energimyndigheten. I undersökningen om elanvändning ingår större och medelstora arbetsställen inom industrin, dessutom gas-, värme- och vattenverk samt järn- och spårvägar. Svarsfrekvensen är cirka 97 procent av totala antalet företag, vilket är en hög täckningsgrad och medför ett bra och tillförlitligt undersökningsresultat. I samband med publicering av elstatistik för december månad publiceras preliminär elstatistik för helåret 2018 på SCBs webbplats där även fler uppgifter redovisas.  

För mer information, kontakta:

Camilla Dellby, Energimyndigheten, telefon 016-544 21 16 samt
Mattias Arvidsson, SCB, telefon 010-479 66 83

Nyheter