Olje-, gas- och kolmarknaderna vecka 20 och 21, 2016
I Läget på olje-, gas- och kolmarknaderna för vecka 20 och 21 rapporterar vi bland annat om att oljepriset förra veckan passerade 50 dollar/fat för första gången i år.
Generellt speglar marknaden minskade råoljelager och oroligheter som påverkar oljeleveranserna i flera områden. Överlag har dock priserna varierat relativt lite de två senaste veckorna. Under vecka 20 påverkades priserna av information från amerikanska centralbankens (Federal Reserve) möte i april som indikerade att räntan kan komma att höjas så snart som i juni. Detta stärkte dollarkursen vilket i sin tur sänkte oljepriserna något. Under vecka 21 steg oljepriserna till 50 dollar per fat för första gången sedan hösten 2015. Prisökningen kom efter att EIA:s lagerrapport visade att USA:s råoljelager sjunkit med 4,2 miljoner fat, vilket var en större minskning än förväntat.
I nyheter i korthet rapporterar vi om att:
- Frankrike släpper på sina strategiska oljereserver
- Kinas ökade dieselexport förändrar den asiatiska marknaden
- USA:s skifferformationer uppskattas ha 3 900 borrade men inte produktionssatta brunnar
Under vecka 20 steg priset på den nederländska gashubben TTF med 1 procent jämfört med veckan innan. Priset på den brittiska hubben NBP sjönk med marginella 0,4 procent. Gas på NBP handlades med ett premium mot TTF till följd av en relativt hög efterfrågan i UK. Under vecka 21 steg day-ahead-priset på TTF relativt mycket, vilket bland annat berodde på oplanerade avbrott i norska gasleveranser, planerat underhåll på havsledningar samt en toppnotering för oljepriserna under onsdagen.
I nyheter i korthet rapporterar vi om att:
- Konstruktionen av Södra gaskorridorens europeiska del har påbörjats
- Tillstånd för fracking utfärdat i Storbritannien
- Saudi Aramco ökar satsningarna på gasproduktion
Det europeiska referenspriset API2 stängde under veckan för första gången på över 50 dollar per ton, för nästa månads termin. Kolpriserna har fått stöd av de stigande oljepriserna, men även några faktorer som påverkar utbudet. I Colombia har en av exporthamnarna i Santa Marta stängts ner på grund av miljöskäl. Samtidigt har både rubeln och den colombianska peson stärkts mot dollarn, vilket brukar ha en dämpande effekt för exporten från Ryssland och Colombia.
Priset på utsläppsrätter inom det europeiska handelssystemet EU ETS har varit relativt oförändrat de två senaste veckorna, där decemberkontraktet har handlats för omkring 6 euro per ton koldioxid. Priset fick visst stöd av mindre förnybar elproduktion än väntat under vecka 20, vilket innebär ökad fossilbaserad elproduktion och därmed större efterfrågan på utsläppsrätter.
Rapporten i sin helhet hittar du till höger.