Olje-, gas- och kolmarknaderna vecka 18 och 19, 2016
I Läget på olje-, gas- och kolmarknaderna för vecka 18 och 19 rapporterar vi bland annat om stigande oljepriser och minskade oljelager i USA.
I början av vecka 18 sjönk oljepriserna, delvis på grund av att Genscape, som övervakar och samlar in oljedata, uppskattade att oljelagret i Cushing steg med 871 000 fat under den föregående veckan. Under vecka 19 var priserna volatila, när marknaden försökte bedöma begränsningar i produktion och export i olika delar av världen mot ett fortsatt överutbud på marknaden. Under veckan steg priserna relativt kraftigt efter en rapporterad minskning om 3,4 miljoner fat i råoljelagren från EIA.
I nyheter i korthet rapporterar vi om att:
- Saudiarabien byter oljeminister
- IEA nedvärderar skifferoljans återhämtningspotential
- Oroligheter i Nigerdeltat leder till avbrott av oljeleveranser
Under vecka 19 steg priset på den nederländska gashubben TTF med 3,1 procent jämfört med veckan innan. Priset på den brittiska hubben NBP steg med 2,9 procent. De högre priserna beror främst på något kallare väder jämfört med veckan innan. Uttagssäsongen är nu över på kontinenten och de största europeiska hubbarna hade enligt GIE nettoinjektioner om 1,51 miljarder kubikmeter i lagren vecka 19.
I nyheter i korthet rapporterar vi om att:
- Ökade satsningar på LNG som fartygsbränsle
- Oljeindexerade kontrakt fortsätter att minska i Europa
- Fracking svarade för två tredjedelar av USA:s gasproduktion 2015
Kolpriset har stigit de två senaste veckorna, drivet av oljans prisökningar. Det europeiska referenspriset API 2 stängde efter fredagens handel på 47,9 dollar per ton för nästa månads termin. Prisökningen berodde både på stigande oljepriser och att en del kol från Colombia på sistone har sålts till Asien istället för Europa.
Priset på utsläppsrätter har under de två senaste veckorna rört sig mellan nivåer på 5,7–6,2 euro per ton koldioxid för årets decemberkontrakt vid stängning. Efter att årets verifieringsrunda nu är avslutad påverkas marknaden istället till stor del av politiska diskussioner om handelssystemets framtid.
Veckans marknadsbrev innehåller även ett fokus, där vi kikar närmare på en ny rapport från Paul Stevens vid Chatham House som hävdar att de stora privatägda oljebolagen måsta ändra sina affärsmodeller för att överleva på sikt.