Läget på energimarknaderna - olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 23, 2017
I veckans läget på energimarknaderna: sjunkande oljepriser efter senaste OPEC-mötet. I rapporten finns även ett lite längre "fokus" som handlar om det förlängda avtalet som annonserades vid mötet.
Oljemarknaden
De senaste två veckorna har den globala oljemarknaden framför allt reagerat på ett förlängt avtal om produktionsminskningar. Priserna steg något inför OPEC:s ordinarie möte den 25 maj samt ett extrainsatt möte mellan OPEC och andra producenter som är med i det produktionsminskningsavtal som ingicks i slutet av 2016. När beslutet om att avtalet kommer förlängas till 1 april 2018 blev känt sjönk priserna kraftigt. Anledningen var att många hade förväntat sig ett tillägg till avtalet, exempelvis ett högre mål eller att det skulle inkludera fler länder. Istället verkar det som om nuvarande avtal sträcks ut över en längre period men i övrigt är utformat på ungefär samma sätt.
Gasmarknaden
De västeuropeiska hubbpriserna gick ned under förra veckan och början på denna vecka som ett resultat av varmare väder och stark rörledningsimport. Även månadskontraktet för juli gick ned trots att kolpriserna fortsatte att gå upp under veckan. Det är det starka utbudet och den relativt låga efterfrågan som får månadskontrakten att handlas för lägre priser. Starka vindar har gjort det gynnsamt med vindkraft vilket har begränsat användandet av gas i elsektorn.
Kolmarknaden
Kolpriserna i Europa steg under vecka 21, bland annat till följd av att euron stärktes mot dollarn, vilket vanligtvis ökar efterfrågan på kol eftersom många köpare passar på när kursen är fördelaktig för att köpa kol som handlas i dollar. Låga nivåer i de europeiska vattenkraftverken nere på kontinenten bidrog också till att öka efterfrågan på bränslebaserad elproduktion som kolkraft. Under vecka 22 var prisrörelserna mindre, där nästa månads termin för det europeiska referenspriset API2 rörde sig runt 76–78 dollar per ton.
Marknaden för utsläppsrätter
Minskat utbud från auktionering till följd av helgdagarna under vecka 21, tillsammans med ökad efterfrågan från främst kolkraftsproducenter, fick priserna på utsläppsrätter inom det europeiska handelssystemet EU ETS att öka mot slutet av veckan. Varmt och torrt väder i Sydeuropa har minskat tillgången på vattenkraft samtidigt som en del kärnkraft på kontinenten är avstängd för underhåll, vilket ökar efterfrågan på bränslebaserad elproduktion och därmed även på utsläppsrätter. Priset höll sig över 5 euro per ton under nästan hela vecka 22 och decemberkontraktet stängde på 5,16 euro per ton koldioxid efter fredagens handel.