Läget på energimarknaderna vecka 37

Hur har orkanen Harvey påverkat USAs raffinaderisektor? Läs om det i veckans läget på energimarknaderna.

Oljemarknaden

Oljepriserna har de två senaste veckorna påverkats bland annat av konflikten i Mellanöstern, där Saudiarabien, Bahrain, Egypten och Förenade Arabemiraten valde att bland annat bryta diplomatiska förbindelser med Qatar. När konflikten blossade upp igen i början av förrförra veckan svarade marknaden med något stigande priser på grund av oro för möjliga leveransavbrott. Sedan dess verkar det dock som om marknaden i nuläget tillskriver konflikten en begränsad prispåverkan, även om det finns analytiker som också menar att konflikten kan leda till lägre priser om den innebär att produktionsminskningsavtalet bryts.

Gasmarknaden

De europeiska hubbpriserna gick upp under förra veckan som ett resultat av svagare LNG-leveranser samt begränsade norska leveranser. Vidare så har marknaden på allvar nu börjat reagera på de för säsongen låga lagervolymerna, vilket har ökat injiceringen i lager runtom i Europa. Dessa tre faktorer har tillsammans fått priserna att gå upp. De norska leveranserna förväntas fortsätta att vara begränsade då underhållsarbeten kommer att fortsätta fram till 25 september. De ryska leveranserna fortsätter att överraska med att öka och det är framför allt möjligheten till utökad kapacitet via gasledningen OPAL som gjort det möjligt för Gazprom att öka sin export till Tyskland.

Kolmarknaden

Kolpriserna i Europa visar tecken på nedgång. Höga lagernivåer i Europa motverkar osäkerheter i Asien och Stillahavsområdet, där ovisshet kring produktion har lett till höga kolpriser. Nästa månads termin för det europeiska referenspriset API2 har under vecka 36 handlats för mellan 88 och 89 dollar per ton. Lagernivåerna i Europa är höga. Under början av september fanns det på fyra av nyckelterminalerna i Nordvästra Europa 5,1 miljoner ton kol lagrat, jämfört med 3,3 miljoner ton under samma period förra året.

Marknaden för utsläppsrätter

Priset på utsläppsrätter har sett en stor ökning senaste veckan, den högsta veckoökningen sedan slutet av 2016. Från att i början på september haft ett pris under 6 euro per ton har priset ökat till 7,13 euro per ton vilket motsvarar det högsta priset sedan i januari 2016.