Läget på energimarknaderna – Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 43, 2016

I Läget på energimarknaderna – Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter för vecka 43 rapporterar vi om stigande priser på naturgas och kol i Europa.

Oljemarknaden

Sedan OPEC i september meddelade att de förhandlar om och ser över en gemensam produktionsminskning eller snarare ett bestämt produktionstak så har priset på månadskontrakten för Brentolja gått upp med åtta procent och nådde under förra veckan de högsta nivåerna på tolv månader. Brentoljan handlades under vissa dagar i förra veckan för över 53 dollar per fat. Marknaden styrs dock fortfarande av ett överutbud då en faktisk produktionsminskning trots allt inte skett, utan det är snarare risken för en eventuell minskning som räknas in i priset och är förklaringen till prisökningen.

Gasmarknaden

Den europeiska gasmarknaden har under de senaste två veckorna styrts av en mer ansträngd situation mellan utbud och efterfrågebalans, vilket framför har fått det brittiska hubbpriset NBP att gå upp. Det brittiska hubbpriset steg till strax under 46 pence per therm under fredagens handel, vilket var en stark uppgång från veckan innan då priset låg på runt 42 pence per therm. Det är framför allt färre LNG-leveranser och kallare väder som fått priserna att reagera.

Kolmarknaden

Kolpriserna i Europa har under de senaste två veckorna kommit upp i samma nivåer som för två år sedan. Det europeiska referenspriset API 2 stängde efter vecka 42 på 79,15 dollar per ton, från att har varit uppe och vänt över 80 dollar per ton tidigare under veckan. Framför allt är det ökande kolpriser på stillahavsmarknaden som drar med sig de europeiska kolpriserna upp. Stillahavsmarknaden har den senaste tiden präglats av en ansträngd utbudssituation samtidigt som inköpare i Kina och Sydkorea köper mycket kol för lageruppbyggnad inför vintern

Marknaden för utsläppsrätter

Priset på utsläppsrätter inom det europeiska handelssystemet (ETS) har under de två senaste veckorna fått stöd av stigande kolpriser och att mycket fransk kärnkraft är avstängd på grund av säkerhetskontroller, vilket ökar efterfrågan på fossilbasserad kraftproduktion.

Rapporten i sin helhet hittar du under rubriken Dokument