Läget på energimarknaderna - Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 9, 2017
I Läget på energimarknaderna för olja, naturgas, kol och utsläppsrätter för vecka 9 rapporterar vi bland annat om att priset på utsläppsrätter inom EU ETS steg mot slutet av förra veckan inför ministerrådet denna vecka. Där står förhandlingarna om utsläppshandelns fjärde period på dagordningen.
Oljemarknaden
I början av februari var marknaden något orolig till följd av en uppblossande dispyt mellan USA och Iran kring Irans testskjutningar av ballistiska missiler. Under de senaste veckorna har oljepriserna annars påverkats främst av marknadernas förväntningar och reaktioner dels på produktionsminskningar från oljeproducentgruppen OPEC med flera och dels på ökande produktion från främst USA. I mitten av februari rapporterade EIA om en kraftig ökning av de amerikanska oljelagren som då uppgick till 518,1 miljoner fat, vilket är den högsta lagernivån som EIA har rapporterat sedan 1982. Trots den kraftiga ökningen sjönk priserna relativt marginellt Under veckan 8 steg priserna något till följd av en växande optimism om att det globala oljeutbudet kommer att minska.
Gasmarknaden
Den europeiska gasmarknaden styrs för närvarande av svagare efterfrågan till följd av mildare temperaturer. Efterfrågan stöds dock av fortsatt begränsad kärnkraftskapacitet i Frankrike. EDFs kärnkraftskapacitet förväntas begränsas med 10,4 GW under mars, vilket är 2,4 GW mer än planerat. Vidare så meddelade det brittiska energibolaget Centrica att det sker ett oplanerat underhållsarbete på gaslagret Rough, vilket påverkade den brittiska marknaden och fick det brittiska priset på gashubben NBP att gå upp en aning.
Kolmarknaden
En minskad efterfrågan på stillahavsmarknaden, främst från Kina och Indien, fick kolpriserna att sjunka globalt i mitten av februari. Priserna vände dock sedan uppåt igen, efter diskussioner i Kina om att åter minska antalet dagar som landets gruvor får vara i drift. För att få bukt med överproduktionen av kol beslutade kinesiska myndigheter i april förra året att minska antalet dagar som gruvorna får vara i drift från 330 till 276, men upphävde sedan beslutet i november. Nästa månadstermin för det europeiska referenspriset API2 stängde efter fredagens handel på 79,85 dollar per ton.
Marknaden för utsläppsrätter
Under större delen av februari har priset på utsläppsrätter inom det europeiska handelssystemet, EU ETS, legat omkring 5 euro per ton koldioxid. Mot slutet av vecka 8 steg dock priset, mycket med anledning av att förhandlingarna för handelssystemets fjärde period står med på dagordningen när de europeiska miljöministrarna möts i rådet under tisdagen den 28 februari. Efter fredagens prisuppgång stängde decemberkontraktet på 5,39 euro per ton koldioxid .