Läget på energimarknaderna - Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 6, 2017
I Läget på energimarknaderna - Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 6, skriver vi bland annat om minskad oljeproduktion både inom OPEC och i USA.
Oljemarknaden
Under de senaste två veckorna har antalet aktiva riggar i USA ökat rekordartat, med den största veckovisa ökningen sedan 2011. Informationen om den snabba ökningen i antalet riggar samt en rapport från den amerikanska energimyndigheten EIA:s om att amerikanska oljelager ökar gjorde att oljepriserna under vecka fyra inledningsvis sjönk. Under förra veckan påverkades oljepriserna inledningsvis negativt av att antalet aktiva oljeriggar rapporterades ha ökat ytterligare. Trots detta och rapporter om en ökning om 6,5 miljoner fat i amerikanska lager steg oljepriserna i mitten av veckan, då handlare snarare valde att fokusera på det faktum att amerikansk oljeproduktion minskade med 46 000 fat per dag från föregående vecka.
Gasmarknaden
Under vecka 4 sjönk priserna på både den nederländska gashubben TTF och den brittiska gashubben NBP till följd av framför allt mildare väder. Priset på NBP sjönk med 9 procent under vecka 4 jämfört med veckan innan, medan priset på TTF sjönk med 5 procent under samma vecka. Priserna sjönk också eftersom väderprognoserna då indikerade att mer milt väder var på gång. Under förra steg dock priserna istället på både NBP och TTF till följd av en kraftig minskning i ryska gasleveranser och nya väderprognoser som istället indikerar en inkommande köldknäpp.
Kolmarknaden
Mildare vinterväder fick kolpriserna att sjunka under vecka 4 eftersom efterfrågan på kolkraft minskade med uppvärmningsbehovet. Under vecka 5 steg priserna igen, mycket till följd av stigande olje- och gaspriserna och prognoser om kallare väder på intåg. Efter fredagens handel stängde nästa månads termin för det europeiska referenspriset API 2 på 84,55 dollar per ton.
Marknaden för utsläppsrätter
Priset på utsläppsrätter inom det europeiska handelssystemet, EU ETS, har de två senaste veckorna varit relativt volatilt. Under vecka fyra tyngdes priset något av att EU-kommissionen annonserade en mindre omräkning av allokeringsplanen för innevarande handelsperiod. Samtidigt blev slutpriserna låga vid auktioneringar av utsläppsrätter i Storbritannien, vilket smittade av sig på den sekundära marknaden. Mot slutet av veckan fick priset däremot stöd av spekulationer kring politiska beslut. Under första halvan av vecka fem steg priset igen, bland annat till följd av att det var mindre auktionering under veckan och prognoser om kallare väder, men vände mot slutet av veckan neråt igen. Efter fredagens handel stängde decemberkontraktet på 5,16 euro per ton koldioxid.