Läget på energimarknaderna - olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 49, 2017
I veckans marknadsbrev finner ni bland annat en nyhet om avtalsförlängning mellan OPEC, Ryssland med flera.
Oljemarknaden
De två senaste veckorna har oljepriserna generellt stigit, om än något avvaktande i väntan på besked från OPEC, Ryssland med flera om huruvida avtalsförlängningen av produktionsminskningen som ingicks för ett år sedan, skulle förlängas. Priserna gick ner något dagarna innan OPEC:s ordinarie möte den 30 november, för att sedan stiga något när beskedet kom att det blir en förlängning av avtalet till slutet av 2018, med vissa förbehåll från Rysslands sida – vilket också var väntat.
Gasmarknaden
Kallare temperaturer fick de nordvästeuropeiska gasspotpriserna (D+1) att gå upp under veckan, men det var framför allt månads- och kvartalskontrakten som såg den starkaste prisuppgången. Prognoser om kallare än genomsnittliga säsongstemperaturer samt av att de norska leveranserna till kontinenten förväntas minska under nästa vecka som resultat av underhållsarbete på Kollsnes, har stärkt gasefterfrågan.
Kolmarknaden
I början av vecka 47 steg kolpriserna i väntan på besked om strejk bland gruvarbetare i Sydafrika men i mitten av veckan sjönk priserna, då marknaden hade fruktat en mycket mer omfattande strejk än den som faktiskt inleddes. Samtidigt har det Asien-Stillahavsbaserade Newcastle-indexet fallit till de lägsta nivåerna sedan juli och föll under veckan med 5 procent till 91,67 USD per ton. Detta tros bero på lägre efterfrågan i Kina och den lättade situationen i Sydafrika. Förra veckan inleddes med att terminskontrakten för nästkommande kalenderår för det europeiska referenspriset API 2 steg till det högsta på två veckor. Detta berodde delvis på en tro på ökad efterfrågan inför vintern, efter prognoser om höga risker att väderfenomenet La Niña skulle utveckla sig.
Marknaden för utsläppsrätter
Handeln för utsläppsrätter har de senaste två veckorna sett ett pris runt 7,5 EUR/ton. Priset har sedan förra marknadsbrevet påverkats av politiska och regulatoriska nyheter. Nyheten att samtalen för en tysk koalitionsregering brutit ihop ledde till att priset minskade till 7,2 EUR/ton. Senare under veckan ökade priset som en konsekvens av att kommissionen avser att acceptera brittiska utsläppsrätter under 2018. Torsdagen den 30:e november rapporterades det att EU:s klimatförändringskommitté godkänt den så kallade "Brexit-skyddsmekanismen" som innebär att brittiskt utfärdade utsläppsrätter får fortsätta handlas på marknaden under 2018. Detta fick priset att återigen sänkas till omkring 7,5 EUR/ton.