Läget på energimarknaderna - Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 4 - årskrönika för 2016

Veckans utgåva av Läget på energimarknaderna - Olja, naturgas, kol och utsläppsrätter består av årskrönikor för respektive marknad.

Oljemarknaden

Oljemarknadsåret 2016 skulle kunna kallas året då OPEC gjorde "come back", om än inte i handling, så i ord. Den stora potentiella trendbrytaren som lett spekulation och ömsom kommit på skam, ömsom levererat, har varit huruvida OPEC skulle komma överens om lägre oljeproduktion och nya kvoter. Året började som en förlängning av 2015, med vikande oljepriser allteftersom produktionssiffror visade att överutbudet höll i sig på höga nivåer och att skifferoljeproduktionen i USA visserligen föll, men inte så snabbt som många hade väntat. Det osäkra utgångsläget för oljemarknaden bestod genom första kvartalet 2016, något som också avspeglades på priset. Överutbudet under kvartalet översteg med råge en miljon fat per dag. Sommarens förhållandevis höga priser fick stor draghjälp av de omfattande skogsbränderna i Kanada under april–juli. Efter OPEC:s överenskommelse om minskade produktionskvoter i slutet av november etablerade sig priset på Brent-olja omkring 55 US dollar per fat vid årets slut.

Gasmarknaden

Året 2016 visade sig utvecklas till ett intressant år för den europeiska gasmarknaden med flera relativt oväntade faktorer som präglat marknaden, framför allt under årets sista kvartal. Olika utvecklingar på såväl efterfråge- som utbudssidan har skapat volatila priser och framför allt högre än förväntade priser på de europeiska gashubbarna under andra halvan av året.

Kolmarknaden

Marknaderna för energikol präglades under 2016 framför allt av hur den kinesiska kolproduktionen begränsades av landets regering för att komma till rätta med den tidigare överproduktionen. Den minskade inhemska produktionen ledde till att Kinas kolimport vilket resulterade i ökade kolpriser globalt. Tillsammans med den ökade efterfrågan från Kina och en rad andra händelser så ökade kolpriserna i Europa relativt kraftigt under andra halvan av 2016 och hade vid årets slut ökat cirka 80 procent i pris från förra årsskiftet.

Marknaden för utsläppsrätter

Det europeiska handelssystemet för utsläppsrätter, ETS, har efter 2016 sett ännu ett år med låga priser, även om det stora överutbud som marknaden dragits med har minskats något genom de så kallade "backloading"-åtgärderna. Priset för utsläppsrätter har påverkats av bland annat hur marginalerna för bränslebaserad elproduktion, framför allt kolkraft, har varierat i Europa över året, samt av auktioneringarna som påverkar handelspriset både genom hur mängden utsläppsrätter som auktioneras ut varierar över perioder och vad slutpriset blir.

Rapporten i sin helhet hittar du under rubriken Dokument.