Läget på energimarknaderna - olja, naturgas, kol och utsläppsrätter vecka 19, 2017
I veckans läget på energimarknaderna: låga prisnivåer på olja, spotpriserna på gas i Europa gick ner trots kallt väder. I början av perioden gick kolpriserna upp men föll sedan tillbaka. Dämpade priser på utsläppsrätter.
Oljemarknaden
De senaste två veckorna har oljepriserna framför allt speglat en växande amerikansk oljeproduktion och en oro över ett kvardröjande överutbud av råolja och bensin. En farhåga om en svagare kinesisk tillväxt ska också ha bidragit till de låga prisnivåerna under förra veckan. De senaste två veckorna har statistik från den amerikanska energistatistikbyrån Energy Information Administration, EIA, visat att de amerikanska oljelagren sjunker. EIA meddelade att lagren sjönk med 3,6 miljoner fat under vecka 16 och ytterligare 900 000 fat under vecka 17. Oljelagren uppgick då till 527,8 miljoner fat. Informationen om sjunkande oljelager vägs dock upp av stigande bensinlager, speciellt under den här tiden på året då efterfrågan på bensin vanligtvis är stark.
Gasmarknaden
Trots kallare temperaturer så gick spotpriserna på gas i Europa ned under förra veckan. Det var främst på grund av att flera LNG-leveranser nådde den europeiska marknaden. De norska leveranserna föll till 2,03 miljarder kubikmeter under förra veckan, vilket var en minskning på 0,21 miljarder kubikmeter mot föregående vecka, men endast en reducering på runt 30 miljoner kubikmeter i jämförelse med för samma period förra året. Det var framför allt underhållsarbete som ledde till lägre leveranser från Norge.
Kolmarknaden
Kolpriserna i Europa steg under veckan 17, trots att de fundamentala marknadsförutsättningarna i stor utsträckning gav prisdämpande signaler; tillförseln är god och lagernivåerna vid de stora hamnarnas torrbulkterminaler rapporteras vara på de högsta nivåerna sedan december 2015. Under veckan därpå föll dock priserna tillbaka, mycket på grund av sjunkande priser på stillahavsmarknaden drivet av en dämpad importefterfrågan från Kina samt att Australiens kolexport återhämtat sig efter tidigare avbrott till följd av översvämningar.
Marknaden för utsläppsrätter
En svag efterfrågan på utsläppsrätter efter att årets överlämning har dämpat priset de senaste veckorna. Det som givit något stöd till priset är att marginalerna för elproduktion med kolkraft varit relativt goda, vilket leder till viss efterfrågan eftersom elproducenter ofta köper på sig utsläppsrätter samtidigt som de säljer framtida terminer på el för att säkra upp vinsten. Under vecka 18 sjönk priserna inledningsvis, men steg sedan något mot slutet av veckan. Prisökningen mot slutet av veckan berodde delvis på att euron stärktes mot dollarn, vilket förbättrar marginalen för kolkraftproducenter eftersom mycket av den internationella kolhandeln görs i dollar