Läget på de globala energimarknaderna vecka 12 2018
I veckans marknadsbrev skriver vi, utöver marknadsuppdateringar för olja och naturgas, bland annat om ytterligare splittringar mellan Iran och Saudiarabien, att Statoil byter namn, att Totals förvärv av Maersk Oil and Gas är klart och att Shell går in i flera gasprojekt i Saudiarabien.
Oljemarknaderna präglas fortsatt av en hög amerikansk oljeproduktion och prognoser om både en stark framtida efterfrågan men också en rekordhög amerikansk skifferoljeproduktion.
De amerikanska lagren har ökat under de senaste två veckorna, vilket försvagar priserna. Samtidigt råder marknadsosäkerhet kring utvecklingen i Venezuela och eventuella striktare sanktioner mot landet, som kan slå mot oljeproduktionen. En ny utrikesminister i USA kan också indikera en ny riktning för amerikansk utrikespolitik i frågan om kärnvapenavtalet med Iran som USA och några andra europeiska länder har ingått. Skulle USA gå ur avtalet eller införa ytterligare sanktioner mot Iran riskerar det också att minska utbudet.
Den europeiska gasmarknaden, främst den nordvästeuropeiska marknaden, fortsätter att präglas av hög volatilitet. Marknaden har under den senaste månaden styrts av hög efterfrågan och minskad flexibilitet i systemet med sjunkande lagervolymer och volatila väderprognoser. Detta har skapat osäkerhet på marknaden och priserna styrs i allt högre utsträckning av förväntningar baserat på väderprognoser.
På vissa marknader har lagernivåerna börjat närma sig kritiska nivåer, vilket lett till att till exempel den danska och svenska marknaden fram till vecka 12 har befunnit sig i krisnivå: "tidig varning".
Kraftpriserna i Kontinentaleuropa har de senaste veckorna varit förhållandevis höga, detta som en konsekvens av den senaste tidens kalla väder.
Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.