Läget på de globala energimarknaderna – v. 5, 2022

Nytt år och nya möjligheter, välkommen till ett nytt spännande år med de globala energimarknaderna! För en koncis sammanställning av marknadernas utveckling under 2021, se energimarknadernas årskrönika som publicerades den 18 januari.

2022 har hittills handlat i stor utsträckning av det ansträngda säkerhetspolitiska läget i östra Europa och den bedömda ökade risken för en rysk invasion av Ukraina. USA och EU samarbetar för att införa ekonomiska och exporthindrande sanktioner mot Ryssland, skulle Ryssland gå in i Ukraina. Ryssland menar på att man inte har för avsikt att invadera Ukraina om man inte blir provocerad att agera för att skydda ryska intressen. Samtidigt utgör den stora ryska truppuppbyggnaden vid Ukrainas östra gräns ett tydligt hot. I december lämnade Ryssland en kravlista som utöver olika restriktioner och krav specifikt för Ukraina också motsätter sig en utökad expansion av NATO, vilket direkt skulle kunna påverka Sveriges möjligheter att delta i NATO-verksamhet och gå med som fullvärdig medlem i NATO.

Som en följd av det spända säkerhetspolitiska läget har priset på olja stigit relativt kraftigt och Brent (M+1) ligger nu omkring sin högsta nivå sedan 2014. Också produktionsbegränsningar från bland andra Nigeria och Libyen har lett till ökade priser och OPEC+ har fortsatt svårt att fylla sina produktionskvoter.

Priserna på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden är volatila och har sedan den kraftiga prisökningen i slutet av 2021 pressats tillbaka, men påverkas av en oro kring det säkerhetspolitiska läget i östra Europa. Den europeiska LNG-importen har ökat kraftigt men de europeiska naturgaslagren är fortsatt låga.

Både kolpriset och priset på utsläppsrätter inom EU har stigit under 2022, till följd av bland annat rekordlåga kollager och osäkerheter på gasmarknaderna.