Läget på de globala energimarknaderna – v. 36, 2022

Höstens första marknadsbrev innehåller som vanligt en sommarkrönika. Sommaren har generellt inneburit en ökad press på energimarknaderna; EU:s sanktioner mot rysk kol har trätt ikraft, naturgaspriserna har stigit kraftigt och den ryska naturgasexporten är högt osäker inför den kommande uppvärmningssäsongen. Samtidigt råder en stor osäkerhet kring den säkerhetspolitiska utvecklingen och den globala ekonomin.

Mycket höga elpriser i Europa har blivit än mer aktualiserat och lett till att flera länder har infört olika typer av ekonomiskt stöd för elanvändare. På europeisk nivå pågår nu diskussioner om gemensamma åtgärder för att dämpa elanvändningen och införa olika typer av pristak på både el- och naturgaspriserna. EU:s energiministrar är planerade att träffas för att diskutera möjliga åtgärder på fredag den 9 september. Ett utkast till icke-fastslagna åtgärder som har läckt ut till media1 nämner åtgärder som en frikoppling mellan elpriset och naturgaspriset genom att frångå marginalprissättningsmodellen, ökade incitament för en minskad och mer flexibel elanvändning, både för industrianvändare och hushåll, samt ökad möjlighet för medlemsstaterna att reglera elpriset för vissa användargrupper.

Även i Sverige har elpriset varit högt och regeringen har meddelat dels att man planerar ytterligare ett ekonomiskt stödpaket för elanvändare med höga elkostnader, dels att man kommer verka för att frikoppla elprisets direkta påverkan från naturgaspriset på EU-nivå. Enligt statsminister Magdalena Andersson skulle ett sådant frånsteg från den nu gällande marginalprissättningsmodellen på den europeiska elmarknaden kunna leda till minst en halvering av elpriset i södra Sverige.

Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.

*För Energimyndighetens löpande bedömning av det svenska energiförsörjningsläget till följd av kriget i Ukraina, se myndighetens lägesbilder