Läget på de globala energimarknaderna – v. 3, 2024

Norra Europa har drabbats av några rejäla köldknäppar och det har varit några tillfälliga prisökningar sedan det förra marknadsbrevet publicerades. Generellt är det dock en lägre prisnivå i nuläget, till följd av relativt goda lagernivåer i Europa.
Vintersäsongen är i gång och Norra Europa har drabbats av några rejäla köldknäppar under de senaste veckorna. Kallare väder innebär i regel högre energipriser och det har varit några tillfälliga prisökningar sedan det förra marknadsbrevet publicerades den 6 december. Generellt är det dock en lägre prisnivå i nuläget, till följd av relativt goda lagernivåer i Europa.
 
Oljepriset ligger på en liknande nivå i början av december. Priset har dock svängt en del under perioden, framför allt till följd av oroligheter i Mellanöstern.
 
Priserna på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden har sedan det förra marknadsbrevet fortsatt sin nedåtgående trend och TTF M+1 stängde den 15 januari på EUR29,92 per MWh, vilket är den lägsta nivån sedan augusti förra året. Med en fyllnadsgrad på 79 procent den 15 januari är de europeiska naturgaslagren för säsongen fortsatt välfyllda. En europeisk köldknäpp har dock under inledningen av 2024 inneburit en markant ökning i de dagliga nettouttagen ur lagren.
 
På kolmarknaden har det varit endast smärre prisförändringar. IEA bedömer att EU:s kolanvändning minskade med 20 procent under perioden 2022–2023. Priset på utsläppsrätter är på ungefär samma nivå som vid förra marknadsbrevet efter en tillfällig pristopp runt årsskiftet. Den senare bedöms dock inte ha en tydlig koppling till fundamentala marknadsfaktorer.

Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.

Årskrönika 2023 

Läs gärna Energimyndighetens årskrönika för de olika energimarknaderna. Där ger vi en överblick på året som gått. 

Energiåret 2023: mindre turbulent – men inte lugnt