Läget på de globala energimarknaderna – v. 21, 2022
Energimarknaderna karaktäriseras av stor osäkerhet gällande utvecklingen av kriget i Ukraina, smittspridningen av covid-19 samt eventuella sanktioner. Priserna är fortsatt relativt höga och volatila.
Det sjätte sanktionspaketet som lades fram av EU-kommissionen i början av maj har fortsatt svårigheter att nå konsensus bland medlemsstaterna och därmed finns i nuläget endast EU-sanktioner mot ryskt kol som träder ikraft i mitten av augusti.
EU-kommissionen presenterade den 18 maj en åtgärdsplan för REPowerEU för att snabbt minska beroendet av ryska fossila bränslen och påskynda den gröna omställningen, se mer nedan i avsnittet Naturgasmarknaderna.
Oljepriset fluktuerar mellan å ena sidan en risk för dämpad efterfrågan i och med en lägre ekonomiskt tillväxt än tidigare väntat och å andra sidan en oro över tillkommande sanktioner mot rysk olja.
Priserna på den nordvästeuropeiska naturgasmarknaden är relativt höga men framför allt fortsatt volatila och har pressats nedåt sedan förra marknadsbrevet. TTF M+1 stängde den 24 maj på EUR84,51. Lagerfyllnaden i de europeiska naturgaslagren ökar.
Kolpriset har stigit under de senaste veckorna som en följd av kommande sanktioner och en ökad efterfrågan på kol i Asien men sjönk relativt kraftigt under tisdagen (24 maj).
Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.
*För Energimyndighetens löpande bedömning av det svenska
energiförsörjningsläget till följd av kriget i Ukraina, se myndighetens lägesbilder som publiceras tisdagar och fredagar.